Analiza saptamanala piata crypto (03-09 Ianuarie 2022)

Tradesilvania iti prezinta in fiecare saptamana o analiza a pietei crypto.

Evolutie piata criptomonede


Primele zile din 2022 s-au remarcat prin continuarea trendului de scadere din piata crypto, astfel incat valoarea totala de piata a activelor digitale a coborat la nivelurile din Septembrie 2021, sub 2 trilioane USD.
Evenimentele inceputului de an care au amplificat scaderile din piata au venit din doua directii diferite.
Minuta sedintei din Decembrie a Bancii Centrale SUA, care a fost publicata miercuri, a confirmat strategia de majoare a dobanzilor la USD pentru 2022 din partea FED-ului, ceea ce va duce la intarirea dolarului american in raport cu celelalte valute. In general, un dolar puternic afecteaza evolutia activelor financiare de risc, intre care se numara si cryptomonedele, astfel ca ziua de miercuri a adus scaderi semnificative pe piata.
Revolta populara de amploare din Kazahstan impotriva puterii centrale a statului din Asia Centrala. Kazahstanul este al doilea centru de minare Bitcoin din lume, dupa SUA, cu aproximativ 18% din cota de piata pe Bitcoin mining. Ca o masura de limitare a informatiilor privind revoltele, guvernul Kazah a recurs la interzicerea accesului la internet pe teritoriul sau, astfel ca puterea retelei Bitcoin a fost serios afectata.
Cele doua stiri negative s-au suprapus peste situatia, si asa, tensionata din piata crypto, iar scaderile au fost inevatibile.

Sentimentul din piata este la niveluri foarte joase, iar, de multe ori, am vazut ca in astfel de momente se atinge minimul pietei si nu este exclus sa vedem un rebound in perioada urmatoare.
De asemenea, este foarte important de urmarit evolutia din pietele financiare internationale, care au fost la randul lor afectate de posibilitatea inaspririlor conditiilor de politica monetara din partea FED, care pot avea impact de temperare a cresterilor din pietele de actiuni.

sursa: tradingview.com, grafic Daily

Bitcoin Dominance a scazut pentru putin timp sub minimul istoric de 40% in conditiile in care, in ciuda trendului general negativ din piata, am avut proiecte care s-au tinut destul de bine in aceasta saptamana si chiar au inregistrat cresteri - vezi LINK, ICP, ONE, ATOM, DASH - lucru ce vine sa intareasca ideea conform careia piata crypto se afla in faza de maturizare si de decuplare fata BTC, in care fiecare proiect poate avea propriul drum, in functie de fundamentele si particularitatile fiecaruia.

Desi inca suntem departe de o decuplare majora a pietei fata de BTC, pare ca suntem la inceputul unei astfel de tendinte.

sursa: tradingview.com

BTC-ul a inregistrat corectii semnficative la inceput de 2022, pe fondul evenimentele macro dinspre SUA si Kazahstan, pretul atingand un minim al ultimelor 3 luni, pana in zona de de 40.000 USD.
Volumele saptamanale au fost destul de mari, semn ca scaderile au scos multi jucatori din piata, fapt vazut de actori vechi ai pietei crypto ca o “curatare” de cei cu “inima slaba”, situatie observata si in cazul precedentelor perioade de scaderi importante. Indicatorul de sentiment “Fear&Greed Index” este in zona de panica extrema, iar, istoric, atunci cand se atinge aceasta zona, poate fi un semn ca scaderile sunt pe final si marii jucatori pot re-intra la cumparare la preturi atractive.
Din punct de vedere al analizei tehnice, zona de 40.000 USD pare de importanta majora - un fost minim atins in septembrie, de unde piata a respins in sus catre maximul istoric.
Este de urmarit cu atentie ce va face pretul in jurul acestui nivel - o spargere in jos putand duce BTC-ul chiar catre 30.000 USD, iar o respingere in sus ar putea avanta pretul catre linia de scadere, pe nivel de 45.000 USD.
Trebuie sa tinem cont ca trendul din acest moment este bearish, iar orice revenire are nevoie de volume semnificative si o strapungere peste media mobila de 200 zile pentru a putea vorbi de inversare de trend.

sursa: tradingview.com - grafic Daily

ETH a avut, de asemenea, un inceput de an pe trend de scadere, tokenul retelei Ethereum fiind cu 35% sub maximul atins in luna noiembrie.
In conditiile sentimentului negativ din piata, si activitatea pe retea a fost mai redusa, mai putine lansari de proiecte noi, numar mai redus de tranzactii cu NFT’s etc. Pretul a scazut sub indicatorul “media mobila de 200 zile” (culoarea mov), semn ca presiunea de vanzare a fost destul de mare si pe ETH si directia din aceasta perioada este descrescatoare.
La fel ca si in cazul BTC, nu este exclus sa vedem o usoara revenire, indicatorul de momentum RSI (josul paginii) fiind in zona de “epuizare a vanzarii” - sub nivelul de 25, iar de multe ori, de la aceste niveluri vedem rebound-uri ale respectivului activ.

sursa: tradingview.com - grafic Daily

EGLD a avut o evolutie in ton cu directia generala a pietei crypto, astfel incat pretul a coborat sub nivelul de 200 USD, pentru prima data din luna septembrie.
Ecosistemul de NTF’s de pe reteaua Elrond devine din ce in mai ce popular, cu peste 20,000 de utilizatori ai retelei detinand un NFT, iar daca tinem seama de faptul ca acest feature al Elrond este inca in fazele incipiente si NFT-urile vor experimenta o crestere exponentiala in urmatorii ani, putem vedea o activitate intensa pe retea in legatura cu mintarea si tranzactionarea de NFT-uri.
De asemenea, in aceasta saptamana a fost lansat si Maiar DeFi Wallet iar utilizatorii pot crea mai multe adrese pe reteaua Elrond, prin care, de exemplu, pot participa cu mai multe sanse la lansari de proiecte noi pe Elrond.
Aceste feature-uri nu au ajutat prea mult pretul EGLD, care a fost influentat, la fel ca majoritatea celorlalte tokenuri, de trendul general de scadere din piata.
Chiar daca perspectivele si fundamentele proiectului romanesc sunt foarte incurajatoare, trebuie sa urmarim evolutia de ansamblu a pietei, deoarece aceasta va fi cea care va da directia EGLD pe termen scurt.

sursa: tradingview.com - grafic Daily

Stiri criptomonede


  • Banca italiana Banca Generali, membra a grupului financiar Generali, si specializata in activitati de private-banking si wealth-management destinate persoanelor din segmentul Ultra-High-Net-Worth, va oferi, incepand cu acest an, acces celor peste 300,000 clienti la servicii tranzactionare si custodie Bitcoin. Asadar, avem inca o institutie bancara de prestigiu din Europa de Vest care intra pe piata crypto, ceea ce nu poate decat sa confere o nota in plus de incredere pentru acest tip de investitii.
    Banca Generali will integrate Bitcoin services to its platform early this year
  • Fondurile de investitii focusate pe crypto-active au avut, in 2021, intrari nete de peste 9 miliarde USD, cu aproximativ 50% mai mult decat in 2020, si au ajuns la active in administare de 62.5 miliarde USD. Aceste fonduri au in mare parte clienti de tip institutionali - fonduri de pensii, fonduri mutuale de investitii, companii de asigurari, corporatii etc -, iar faptul ca anul 2021 a adus o efervescenta uriasa pe aceasta piata, vine ca o confirmare a maturizarii pietei crypto prin intrarea ”pe teren” a marilor jucatori din domeniul investitiilor financiare.
    Crypto funds attracted $9.3B in inflows in 2021 as institutional adoption grew
  • Samsung a anuntat in aceasta saptamana ca va intra in “universul” metaverse prin deschiderea unui magazin virtual pe platforma Decentraland. Utilizatorii vor putea avea parte de o experienta inedita prin care vor “incerca” produsele Samsung intr-o realitate virtuala, cu caracteristici foarte apropiate de viata reala.
    Samsung nu este la prima incursiune in lumea cypto, gigantul corean lansand de curand smart-TV-uri prin care utilizatorii vor putea cumpara NFT-uri, si fiind de asemenea investitori in mai multe proiecte de NFT’s.
    Samsung enters the metaverse, opening its flagship 837 store in Decentraland

Cresteri/scaderi importante din top 100 - ultimele 7 zile


Cresteri
ICP +31%
LINK +27%
ONE +6%
ATOM +4%
DASH +3%
Scaderi
GALA -26%
KDA -26%
LRC -25%
AXS -24%
SUSHI -23%

Limitarea raspunderii

Prezentul raport emis de Tradesilvania are un caracter pur informativ si nu este realizat in scopul utilizarii ca instrument in procesul de luare a deciziilor de investitii in crypto-active. Orice persoana care intelege sa foloseasca prezentul raport in procesul de luare a deciziilor de investitii,  isi asuma in mod expres toate riscurile aferente, Tradesilvania SRL neavand nicio obligatie legala sau de orice alta natura fata de persoana in discutie, ce ar deriva din publicarea acestui raport public.

Informatiile care stau la baza prezentului raport au fost obtinute din surse publice, considerate, in limita datelor disponibile publice, relevante si de incredere.

Valoarea activelor digitale la care se face referire in prezentul raport fluctueaza in timp, iar performanta trecuta nu constituie un indicator pentru performanta viitoare.

Reproducerea totala sau partiala a acestui raport este permisa doar prin mentionarea sursei.