Analiza saptamanala piata crypto (03 - 09 octombrie 2022)

Analiza saptamanala piata crypto (03 - 09 octombrie 2022)

Tradesilvania iti prezinta in fiecare saptamana o analiza a pietei crypto.

Evolutie piata criptomonede


Volatilitatea redusa a fost din nou elementul principal care a definit miscarile din piata crypto in saptamana recent incheiata, astfel incat nu am avut parte de evolutii semnificative in sfera activelor digitale in primele zile ale lunii Octombrie.
De asemenea, volumele de tranzactionare (liniile din partea de jos a graficului) au fost cele mai reduse din ultimii doi ani, semn ca investitorii sunt pozitionati in modul de asteptare, lipsa unui trend clar determinand jucatorii mari sa ramana “pe margine” in aceasta perioada.
Desi pe bursele de actiuni am vazut din nou miscari destul de importante, piata crypto a fost rezilienta la aceste evolutii si nu s-a lasat influentata major de volatilitatea din pietele financiare in ultima saptamana.
Totusi, perspectivele precare ale economiei mondiale si determinarea bancilor centrale de a inaspri conditiile din pietele monetare prin majorari a dobanzii de referinta, in lupta contra inflatiei, fac, in continuare ca sentimentul general din universul investitional sa fie mai degraba precaut in ceea ce priveste activele purtatoare de risc, astfel incat nu este exclus sa asistam la revenirea volatilitatii si in piata crypto.
Capitalizarea Totala a Activelor Digitale ramane in jurul nivelui de 900 miliarde USD, fara evolutii semnificative recente.

sursa: tradingview.com, grafic Weekly

Dominanta BTC in totalul valorii activelor digitale se mentine in jurul valorii de 41%, in lipsa unei directii clare a pietei in aceasta perioada.

sursa: tradingview.com

Bitcoin a avut in ultima saptamana o evolutie laterala si nu am vazut miscari semnificative pe cea mai importanta cryptomoneda.
Pretul a fluctuat in jurul zonei de 19.000 USD care s-a dezvoltat intr-un punct de confluenta major, unde BTC-ul a revenit de fiecare data in ultimele trei saptamani.
Spre deosebire de celelalte active digitale, in continuare BTC-ul reuseste sa adune volume de tranzactionare destul de importante, comportament tipic unei perioade incerte, atunci cand majoritatea investitorilor isi indreapta atentia in special catre Bitcoin, in detrimentul altcoins.
Analiza tehnica de pe graficul saptamanal ne indica faptul ca trendul descrescator este inca dominant, cu pretul situandu-se sub linia de trend (de culoare albastra) inceput in luna noiembrie 2021, si sub media mobila de 200 zile (linia mov), un important indicator de trend.

sursa: tradingview.com - grafic Weekly

Pe graficul zilnic ne aflam in acel “arc” de acumulare pe scadere inceput in luna Iunie, iar daca pretul va sparge in jos linia de rezistenta din jurul valorii de 18.500 USD, este posibil sa vedem BTC-ul catre noi minime anuale, in zona de 15.000-16.000 USD.
Momentan, directia este neutra, astfel incat avem nevoie de un eveniment important care sa determine o miscare ampla, in oricare dintre cele doua directii.

sursa: tradingview.com - grafic Daily

La fel ca in cazul Bitcoin, ETH a avut a treia saptamana consecutiva de evolutie neutra, cu volatilitate foarte mica, aceasta fiind cea mai lunga astfel de perioada din ultimii 2 ani.
Pretul oscileaza in jurul valorii de 1.300 USD in asteptarea unui impuls care sa determine miscari mai ample.
Dupa ce efectul procesului prin care reteaua Ethereum a trecut la mecanismul Proof-of-Stake a trecut, se pare ca tokenul Ether a intrat in siajul Bitcoin si se tranzactioneaza fara directie certa.
Pretul se afla sub linia de trend descendent inceput in noiembrie 2021.
Media mobila de 200 zile (culoarea mov) este zona unde pretul ETH a stagnat in ultimele trei saptamani, semn ca nu avem o directie in aceasta perioada.
Este posibil sa vedem continuarea aceastei stari pana cand vom avea un eveniment sau o stire majora, cu impact pe intreg spectrul investitional, care sa determine miscari importante si pe piata crypto.

sursa: tradingview.com - grafic Weekly

EGLD a fost unul dintre cele mai performante active digitale in saptamana recent incheiata, pretul castigand aproximativ 15%, pana la nivelul de 55 USD.
Anuntul echipei Elrond privind un nou proiect ce va fi lansat pe platforma Maiar Launchpad a facut ca cererea pentru tokenul EGLD sa creasca semnificativ, comparativ cu starea de acalmie din piata.
Astfel, am avut parte de o saptamana buna pe eGold, iar pretul a reusit sa respinga in sus din minimele recente de la 45 USD.
Daca si contextul de piata va fi favorabil, nu este exclus ca in perioada urmatoare sa mergem mai sus, pana in limita superioara a zonei in care EGLD a fluctuat in ultimele trei luni, pana la 65-70 USD.
Totusi, trebuie sa tinem de cont de faptul ca sentimentul general in piata este inca incert, ceea ce ar putea face ca evolutia recenta sa fie de scurta durata.
Pentru un orizont de timp mai lung, un eGold la preturi de 45-55 USD se poate dovedi un plasament inspirat, daca si toata piata crypto va reveni pe trendul ascendent cu care eram obisnuiti in ultimii ani.

sursa: tradingview.com - grafic Weekly

Cresteri/scaderi importante din top 100 - ultimele 7 zile


Cresteri
CSPR +22%
ENS +20%
MKR +17%
EGLD +16%
XRP +13%
Scaderi
RSR -18%
LUNC -13%
HNT -7%
ALGO -6%
CHZ -5%

Limitarea raspunderii

Prezentul raport emis de Tradesilvania are un caracter pur informativ si nu este realizat in scopul utilizarii ca instrument in procesul de luare a deciziilor de investitii in crypto-active. Orice persoana care intelege sa foloseasca prezentul raport in procesul de luare a deciziilor de investitii,  isi asuma in mod expres toate riscurile aferente, Tradesilvania SRL neavand nicio obligatie legala sau de orice alta natura fata de persoana in discutie, ce ar deriva din publicarea acestui raport public.

Informatiile care stau la baza prezentului raport au fost obtinute din surse publice, considerate, in limita datelor disponibile publice, relevante si de incredere.

Valoarea activelor digitale la care se face referire in prezentul raport fluctueaza in timp, iar performanta trecuta nu constituie un indicator pentru performanta viitoare.

Reproducerea totala sau partiala a acestui raport este permisa doar prin mentionarea sursei.