Analiza saptamanala piata crypto (06 - 12 februarie 2023)

Analiza saptamanala piata crypto (06 - 12 februarie 2023)

Tradesilvania iti prezinta in fiecare saptamana o analiza a pietei crypto.

Evolutie piata criptomonede


Dupa un inceput de an foarte bun, in care majoritatea dintre crypto-asset-urile cunoscute au crescut cu peste 50%, am avut parte de prima saptamana cu scaderi mai importante, aceste corectii fiind de asteptat, dupa euforia recenta.
Sentimentul in randul investitorilor din pietele financiare s-a deteriorat usor in saptamana recent incheiata pe fondul revenirii temerilor privind o potentiala recesiune mondiala in 2023, astfel incat bursele internationale de actiuni au avut o evolutie negativa, evolutie care s-a transmis si in activitatea de pe piata crypto.
Cele mai importante doua active digitale, BTC si ETH s-au corectat cu aproximativ 5%, in vreme ce preturile unor proiecte ca The Graph (GRT), Hedera (HBAR), Loopring (LRC) sau Polygon (MATIC) au crescut cu valori curpinse intre 8% si 45%.
In ultimele zile a revenit in prim-plan pe scena crypto subiectul reglementarii acestui sector in SUA, iar primele indicii si zvonuri nu sunt tocmai pe placul jucatorilor ce activeaza in aceasta industrie, scaderile recente fiind puse de unii de analisti si pe seama acestui fapt, astfel incat in perioada urmatoare va trebui sa fim atenti si la stirile ce vin din aceasta directie.

Capitalizarea totala a activelor digitale a coborat usor sub pragul de 1 trilion USD, si ne situam in jurul valorii de 975 miliarde USD.

sursa: tradingview.com, grafic Weekly

Bitcoin a scazut cu aproximativ 5% in saptamana recent incheiata, pretul celui mai cunoscut activ crypto revenind sub pragul de 22.000 USD.
Conform vocilor din randul analistilor crypto, aceste deprecieri de preturi din ultimele zile pot avea ca si cauze fie marcarile de profituri de catre jucatorii de termen scurt, dupa ce in prima luna din 2023 am vazut cresteri consistente, fie deteriorarea sentimentului din pietele financiare, stare ce s-a transpus si in evolutia din piata crypto.

Din punct de vedere al analizei tehnice nu am vazut modificari importante, pretul BTC ne-reusind sa urce catre zona de confluenta a mediei mobile de 200 de saptamani (curba de culoare mov) si linia de rezistenta (linia albastra), in jurul valorii de 25.000 USD.

sursa: tradingview.com - grafic Weekly

Pretul ETH a coborat cu aproximativ 6% in ultima saptamana, sub nivelul de 1.600 USD, in ton cu miscarile BTC.
Tokenul retelei Ethereum se afla sub linia de rezistenta ce marcheaza zona maxima de pret din luna octombrie incoace, iar activitatea de tranzactionare pare sa indice o acumulare in jurul a 1.500 - 1.600 USD.
Totusi, in cazul ETH lipseste impulsul care sa determine spargerea in sus a acestui nivel, iar unele opinii din piata pun acest fapt pe seama incertitudinii legate de intrarea in piata a ETH-ului stocat pe platformele de staking, dupa viitoarea intrare in vigoarea a upgrade-ului “Shanghai”. Astfel, exista temerea ca unii investitori ar putea incerca sa vanda ETH-ul scos de la staking, punand astfel presiune pe pret.
Pana atunci, este posibil sa asistam la continuarea corelatiei dintre ETH si evolutia de ansamblu a pietei crypto, fara miscari semnificative din partea ETHER.
Pentru investitorii de termen lung, faptul ca ETH nu a crescut la fel de mult in acest an precum alte crypto-active din piata, poate reprezenta o buna oportunitate de acumulare la pret atractiv.
Insa, in functie de evolutia pietei, viitoare corectii de pret pe termen scurt nu sunt excluse.

sursa: tradingview.com - grafic Weekly

eGold a avut o evolutie mixta, pretul mentinandu-se in zona de 45 USD, in ciuda volatilitatii ridicate din saptamana recent incheiata.
Pretul pare, in continuare, a forma o caracteristica de acumulare sub acest nivel, si, asa cum am sesizat in cazul ETH, lipseste doar impulsul necesar pentru impinge convins EGLD-ul peste 45-47 USD.
Faptul ca echipa MultiversX anunta constant upgrade-uri si noutati aduse retelei, nu face decat sa intareasca ideea ca proiectul inceput la Sibiu isi mentine dinamica de dezvoltare, iar un pret cu aproximativ 90% sub maximul istoric poate fi considerat un nivel atractiv de catre investitorii care cred in viitorul MultiversX.
Si in saptamana precedenta celei recent incheiate, EGLD a avut o evolutie neutra si este important de observat ca miscarile pretului eGold sunt corelate mai puternic cu cele ale ETH-ului, si nu BTC. Un posibil motiv poate fi dat de faptul ca reteaua MultiversX este mai degraba apropiata, din punct de vedere tehnic, cu Ethereum, decat cu Bitcoin.
Tinand cont de aceasta, pana cand vom avea partea de un eveniment sau anunt major al echipei MultiversX, nu este exclus sa vedem in continuare pretul eGold mergand in paralel cu cel al ETH.

sursa: tradingview.com - grafic Weekly

Cresteri/scaderi importante din top 100 - ultimele 7 zile


Cresteri
GRT +44%
LRC +15%
STX +9%
MATIC +8%
ZIL +8%
Scaderi
FTM -15%
OP -13%
AVAX -8%
SOL -7%
APE -6%

Limitarea raspunderii

Prezentul raport emis de Tradesilvania are un caracter pur informativ si nu este realizat in scopul utilizarii ca instrument in procesul de luare a deciziilor de investitii in crypto-active. Orice persoana care intelege sa foloseasca prezentul raport in procesul de luare a deciziilor de investitii,  isi asuma in mod expres toate riscurile aferente, Tradesilvania SRL neavand nicio obligatie legala sau de orice alta natura fata de persoana in discutie, ce ar deriva din publicarea acestui raport public.

Informatiile care stau la baza prezentului raport au fost obtinute din surse publice, considerate, in limita datelor disponibile publice, relevante si de incredere.

Valoarea activelor digitale la care se face referire in prezentul raport fluctueaza in timp, iar performanta trecuta nu constituie un indicator pentru performanta viitoare.

Reproducerea totala sau partiala a acestui raport este permisa doar prin mentionarea sursei.