Analiza saptamanala piata crypto (06 - 12 iunie 2022)

Tradesilvania iti prezinta in fiecare saptamana o analiza a pietei crypto.

Evolutie piata criptomonede


Piata crypto a continuat traiectoria descendenta in saptamana recent incheiata si am vazut o scadere generalizata de peste 10% pe intreg spectrul activelor digitale, Capitalizarea Totala Crypto ajungand sub nivelul de 1.10 trilioane USD.
Sentimentul negativ prezent pe toate pietele financiare globale a fost factorul determinant care a dus la o accelerare a vanzarilor in piata crypto in ultimele zile, investitorii fiind ingrijorati de perpectiva unei recesiuni economice de amploare ridicata in viitorul apropiat, ceea ce a facut ca activele considerate purtatoare de risc, printre care si crypto-activele, sa fie cele mai afectate intrumente investitionale.
Inflatia galopanta resimtita la nivel mondial determina bancile centrale sa ia masuri dure de restrangere a cantitatii de bani din economie, astfel incat accesul la creditare va fi mai dificil, ducand in final la incetinirea economiei globale.
Activele digitale, la fel cu bursa de actiuni, au avut de suferit de pe urma presiunii de vanzare, investitorii cautand refugiu in active cu risc scazut, asa-numitele “safe-havens”, in special Dolarul American.
Situatia si evenimentele macro-economice din perioada urmatoare vor avea un impact major in trasarea directiei crypto-activelor, astfel incat sunt de urmarit cu atentie stirile referitoare la evolutia economica globala.

sursa: tradingview.com, grafic Daily

Dominanta BTC in total active crypto se apropie de maximul atins in ultimele 12 luni, in zona de 49%, pe fondul performantei mai putin slabe a BTC-ului comparativ cu altcoin-urile.
Ponderea Bitcoin in totalul capitalizarii activelor digitale este un indicator foarte important in a determina punctul in care ne aflam cu directia pietei, iar o crestere peste nivelul de 50% poate adanci trendul descrescator. Pe de alta parte, o Dominanta in scadere a BTC-ului arata un apetit ridicat pentru risc, favorabil altcoin-urilor.

sursa: tradingview.com

BTC-ul a reluat trendul descendent, dupa o perioada de tranzactionare laterala. Pretul a coborat sub nivelul de 28.000 USD, care actiona ca suport de termen scurt, si a avut astfel o scadere de aproximativ 10% in saptamana recent incheiata, pana in zona de 27.500 USD.
Temerile investitorilor legate de evolutia economica mondiala a influentat miscarea Bitcoin in mod semnificativ, iar vanzatorii au dominat sedintele de tranzactionare din ultimele zile.
Putem observa pe graficul Daily faptul ca pretul a respins in jos din linia de trend (culoarea rosie) si a confirmat traiectoria descrescatoare pe care BTC-ul evolueaza in lunile recente, in ton cu directia de pe bursele globale de actiuni.

sursa: tradingview.com - grafic Daily

Pe graficul Weekly vedem ca BTC-ul este aproape de a sparge convins suportul major din zona de 28.000 USD, ceea ce, odata confirmat, poate duce pretul Bitcoin pana in zona indicatorului important de trend - media mobila de 200 zile (culoarea mov) - la nivelul de 22.000-23.000 USD.
Pentru o revenire de trend, avem nevoie sa vedem o imbunatatire considerabila a sentimentului in randului investitorilor, observabila in primul rand pe bursele de actiuni.

sursa: tradingview.com - grafic Weekly

ETH-ul a avut o scadere de aproximativ 20% in ultima saptamana, pretul coborand pana in zona de 1.500 USD.

Pe graficul Daily, formatiunea de tip “triunghi descendent”, a fost sparta in jos confirmand reluarea trendului bearish, in ton cu evolutia de ansamblu a pietei.
Indicatorul de momentun - RSI (din josul paginii - linia albastra), se apropie de zone de “vanzare epuizata” ceea ce ar putea indica faptul ca o pauza in presiunea de vanzare nu este exclusa in zilele urmatoare. Totusi, avand in vedere faptul ca directia majora este in jos, iar sentimentul general este negativ, un eventual rebound de pret poate fi doar temporar.

sursa: tradingview.com - grafic Daily

Pe graficul Saptamanal, dintre cele doua scenarii prezentate in raportul precedent, s-a concretizat spargere in jos a zonei de la 1.800 USD, ceea ce a dus la intensificarea scaderilor.
Daca trendul descrescator isi va mentine directia, urmatoarea zona pe care ETH o poate testa este 1.200 USD, unde se regaseste media mobila de 200 zile.

sursa: tradingview.com - grafic Weekly

Pe langa corelarea cu miscarile generale din piata crypto, evolutia EGLD a fost influentata in aceasta saptamana de sincopa tehnica din exchange-ul retelei Elrond, Maiar DEX, fapt care a dus la retragerea neautorizata a peste 100 milioane USD, echivalent in EGLD. Echipa Elrond a reusit totusi sa gestioneze acest hack de pe retea, limitand pierderile, si, totodata, returnand din trezoreria Fundatiei Elrond, sumele retrase de hackeri.
Evenimentul a dus, cum era de asteptat, la o scadere abrupta a pretului EGLD, care a pierdut peste 35% din valoare in urma acestui hack, ajungand sub 50 USD.

sursa: tradingview.com - grafic Daily

Pe graficul Weekly vedem ca EGLD a spart suportul major de la 58-60 USD, ajungand sub minimele inregistrate in Iunie 2021.
Directia generala a pietei din perioada urmatoare va avea impact determinant in evolutia EGLD, tinand cont de faptul ca efectele negative ale hack-ului par a fi disipate, astfel incat este foarte posibil sa asistam la corelarea puternica a miscarilor eGold in special cu cele ale ETH, care este considerat “locomotiva” altcoin-urilor.

sursa: tradingview.com - grafic Daily

Stiri criptomonede


  • Atacatorii au reusit să retraga peste 1,65 de milioane de monede EGLD, care se situau la un pret de peste 113 milioane de dolari. Ulterior, fapatasii ar fi reusit sa vanda circa 800.000 de monede EGLD.
    Sursa: Maiar decentralized crypto exchange goes offline after bug discovery
  • Jack Dorsey construiește un „Web5” extra descentralizat bazat pe Bitcoin. Potrivit site-ului său oficial, Web5 este o „platformă web extra descentralizată” care va oferi utilizatorilor putere asupra identității și datelor lor. Următorul pas în evoluția internetului va avea ca scop eliminarea controlului terților asupra informațiilor utilizatorilor.
    Sursa: Jack Dorsey’s TBD Announces Web 3 Competitor: Web 5

Cresteri/scaderi importante din top 100 - ultimele 7 zile


Scaderi
EGLD -39%
AAVE -32%
APE -31%
AVAX -26%
LTC -22%

Limitarea raspunderii

Prezentul raport emis de Tradesilvania are un caracter pur informativ si nu este realizat in scopul utilizarii ca instrument in procesul de luare a deciziilor de investitii in crypto-active. Orice persoana care intelege sa foloseasca prezentul raport in procesul de luare a deciziilor de investitii,  isi asuma in mod expres toate riscurile aferente, Tradesilvania SRL neavand nicio obligatie legala sau de orice alta natura fata de persoana in discutie, ce ar deriva din publicarea acestui raport public.

Informatiile care stau la baza prezentului raport au fost obtinute din surse publice, considerate, in limita datelor disponibile publice, relevante si de incredere.

Valoarea activelor digitale la care se face referire in prezentul raport fluctueaza in timp, iar performanta trecuta nu constituie un indicator pentru performanta viitoare.

Reproducerea totala sau partiala a acestui raport este permisa doar prin mentionarea sursei.