Analiza saptamanala piata crypto (07 - 13 martie 2022)

Tradesilvania iti prezinta in fiecare saptamana o analiza a pietei crypto.

Evolutie piata criptomonede


Piata crypto a trecut din nou printr-o saptamana cu volatilitate ridicata, insa fara o directie clara, astfel incat activele digitale au avut  per-ansamblu o evolutie mixta, in conditiile in care incertitudinea este sentimentul principal care domina activitatea de pe pietele financiare.
Prima parte a saptamanii a adus un raliu pe toate activele de risc, intre care si cryptomonedele, ca urmare a unor semnale ca discutiile dintre Ucraina si Rusia privind incetarea focului merg intr-o directie pozitiva.
De asemenea, o stire cu impact pe piata crypto a venit dinspre administratia prezidentiala din SUA, unde Joe Biden a semnat ordinul executiv privind crearea conditiilor de reglementare pentru crypto-active. Practic, presedintele SUA a imputernicit institutiile financiare si fiscale americane, printre care Comisia de Valori Mobiliare si Fiscul, in a emite un set de norme si reguli prin care activitatea din sfera crypto sa fie adusa sub o umbrela de supraveghere de catre autoritati. Un pas in aceasta directie inseamna deschiderea pietei crypto catre toate categoriile de investitori din SUA, fara nicio opreliste de reglementare.
Chiar daca presedintele Rusiei a comentat vineri ca discutiile de pace inregistreaza progrese, datele privind realitatea din teren arata contrariul, iar intensificarea conflictului militar din Ucraina din ultimele zile ale saptamanii a determinat unii investitori sa marcheze profiturile de termen scurt, determinand scaderi de preturi.
O alta informatie care a miscat piata in jos a venit de la agentia de presa Reuters, care a relatat vineri ca multi dintre oligarhii rusi incearca sa eludeze sanctiunile financiare folosind Bitcoin, pe care il convertesc in dolari prin intermediul companiilor de tranzactionare din Orientul Mijlociu, in special Dubai, tari care nu au impus nicio sanctiune cetatenilor rusi. Astfel, jucatorii din piata au vazut aceasta stire ca un potential declansator de presiune la vanzare, astfel incat preturile crypto-activelor au intrat pe traiectorie de scadere, revenind la valorile de la inceputul saptamanii.
In aceste conditii, Capitalizarea Totala a Activelor Digitale a coborat in jurul nivelului de 1.7 trilioane USD, dupa ce in cursul saptamanii atinsese 1.85 miliarde USD.

sursa: tradingview.com, grafic Daily

Apetitul scazut pentru risc observat in piata crypto a facut ca Bitcoin sa ramana in continuare activul preferat de investitori, in detrimentul altcoinurilor, astfel incat Dominanta BTC in totalul activelor digitale se mentine la niveluri de peste 40%.

sursa: tradingview.com

BTC-ul a avut din nou o saptamana mixta, cu fluctuatii importante de la o zi la alta, iar dupa ce pretul a atins zona de 42.000 USD, deteriorarea sentimentului de pe piete din ultimele zile a coborat Bitcoin sub 40.000 USD.
Observam ca BTC-ul se tranzactioneaza de la inceptul lunii Ianuarie intr-un interval de pret situat intre 36.000 - 45.000 USD, semn ca nu s-a format un trend clar pana acum, in 2022.
Avand in vedere ca ne aflam cu pretul sub mediile mobile de 100  (culoarea rosie), respectiv 200 zile (culoarea mov), din punct de vedere al analizei tehnice Bitcoin se situeaza inca pe directia generala de scadere, inceputa in Noiembrie 2021.
Totusi, activitatea din ultimele doua luni ne arata ca sa da o “lupta” stransa intre “ursi” - jucatorii care spera intr-o scadere de pret,  si “tauri” - investitorii care se asteapta la cresteri de pret, iar pana cand nu vedem BTC-ul iesind din intervalul mentionat mai sus, nu ne putem forma o opinie clara privind directia pietei pe termen mediu.
Asa cum mentionam si in rapoartele anterioare, in aceasta perioada evenimentele si stirile din afara sferei crypto sunt cele care vor influenta trendul in piata, de aceea trebuie sa fim atenti la sentimentul general de pe pietele financiare internationale.

sursa: tradingview.com - grafic Daily

ETH se afla de cateva saptamani intr-o zona neutra, pretul nereusind sa stabileasca un trend relevant de termen scurt.
La fel ca si in cazul BTC, tokenul retelei Ethereum se tranzactioneaza sub cele doua medii mobile importante pentru stabilirea directiei pe termen mediu-lung, iar faptul ca pretul face “lower-highs” - maximele anterioare nu sunt trecute in sus la urmatoarea incercare -  ne confirma faptul ca scaderile incepute in Noiembrie 2021 determina trendul major pe ETH.
Pentru a putea spune ca re-intram pe traiectorie ascendenta, este nevoie ca pretul sa sparga convins in sus linia albastra de trend, si, de asemena, sa vedem o trecere peste media mobila de 100 zile.
Pe directie de scadere, este important ca zona de 2.250-2.300 USD sa reziste ca si suport puternic, asa cum s-a intamplat in ultimele doua ocazii cand acel nivel de pret a fost atins. O spargere in jos aici, poate duce ETH-ul sub pragul de 2.000 USD.
Pana la stabilirea unei tendinte clare, putem asista la continuarea volatilitatii si pe Ether, in functie si de contextul general de pe piete.

sursa: tradingview.com - grafic Daily

Incepand de la finalul lunii Februarie, EGLD se tranzactioneaza neutru intr-un canal de pret de 120-160 USD.
Chiar daca in saptamana recent incheiata am avut parte de doua stiri pozitive pentru EGLD  - aprobarea din partea BNR pentru achizitia Twsipay si lansarea unui nou proiect pe Maiar Launchpad - pretul nu a reusit sa sparga in sus rezistenta de la 160 USD.
Este destul de clar ca incertitudinea din piata isi pune amprenta si asupra evolutiei tokenului EGLD, iar pana cand nu vedem iesirea din canalul de pret de 120-160 USD, este dificil sa estimam o directie pe termen scurt-mediu.
Stirile recente si evolutia de pana acum a proiectului Elrond, fac din start-up-ul romanesc unul din proiectele crypto cu cele mai bune perspective de viitor, astfel ca mentinerea EGLD-ului la aceste niveluri de pret poate reprezenta o buna oportunitate de a achizitiona un proiect valoros la cotatii atractive.
Pe termen scurt insa, si evolutia eGold va fi influentata major de tendinta generala de pe pietele financiare.

sursa: tradingview.com - grafic Daily

Stiri criptomonede


  • Banca Centrala a Israelului a emis o serie de norme prin care bancile vor putea avea legaturi comerciale cu furnizorii de tranzactii cu cryptomonede, iar institutiile bancare vor fi nevoite sa aplice reguli de Cunoasterea Clientelei si Prevenirea Spalarii Banilor astfel incat aceste activitati sa fie complet reglementate.
    Sursa: Bank of Israel issues draft guidelines on cryptocurrency AML/CFT
  • Stripe, unul dintre cei mai importanti jucatori de pe piata serviciilor de plati online, va intra intr-un parteneriat cu FTX pentru a permite utilizatorilor sai sa detina si sa tranzactioneze crypto-active.
    Sursa: Payments Giant Stripe Launches Support for Crypto, NFTs
  • Gigantul japonez din domeniul financiar si IT, SoftBank, cu active in administrare de peste 300 miliarde USD, va infiinta o divizie speciala prin care doreste sa intre pe piata de NFT-uri, si chiar sa lanseze un market-place de arta digitala.
    Sursa: SoftBank Internet Arm Plans NFT Mall

Cresteri/scaderi importante din top 100 - ultimele 7 zile


Cresteri
WAVES +57%
XMR +14%
RUNE +25%
DASH +9%
DOT +8%
Scaderi
CHZ -11%
AXS -10%
SHIB -9%
ONE -9%
ADA -8%

Limitarea raspunderii

Prezentul raport emis de Tradesilvania are un caracter pur informativ si nu este realizat in scopul utilizarii ca instrument in procesul de luare a deciziilor de investitii in crypto-active. Orice persoana care intelege sa foloseasca prezentul raport in procesul de luare a deciziilor de investitii,  isi asuma in mod expres toate riscurile aferente, Tradesilvania SRL neavand nicio obligatie legala sau de orice alta natura fata de persoana in discutie, ce ar deriva din publicarea acestui raport public.

Informatiile care stau la baza prezentului raport au fost obtinute din surse publice, considerate, in limita datelor disponibile publice, relevante si de incredere.

Valoarea activelor digitale la care se face referire in prezentul raport fluctueaza in timp, iar performanta trecuta nu constituie un indicator pentru performanta viitoare.

Reproducerea totala sau partiala a acestui raport este permisa doar prin mentionarea sursei.