Analiza saptamanala piata crypto (07 - 13 noiembrie 2022)

Analiza saptamanala piata crypto (07 - 13 noiembrie 2022)

Tradesilvania iti prezinta in fiecare saptamana o analiza a pietei crypto.

Evolutie piata criptomonede


Am avut parte de o saptamana foarte tensionata pe piata crypto, in care am fost martorii colapsului companiei FTX, un gigant in domeniul activelor digitale, eveniment ce a generat scaderi semnificative care au dus capitalizarea activelor digitale pana la minimul atins in luna Mai.
La inceputul saptamanii au aparut zvonuri in piata privind potentiale probleme de lichiditate la FTX, una dintre cele mai importante companii globale din sfera crypto, astfel incat am vazut vanzari importante pe majoritatea activelor digitale. In scurt timp, aceste zvonuri s-au concretizat, iar dupa cateva incercari esuate de a salva holdingul FTX (intre care se numara si influentul fond de investitii Alameda Research), reprezentantii companiei au declarat falimentul acesteia.
Unda de soc generata de acest eveniment total neasteptat a dus la vanzari masive pe aproape toate activele crypto, si am vazut scaderi de peste 20% pe intreg spectrul digital.
Pe langa tokenul celor de la FTX, FTT, care a scazut cu peste 90% in saptamana recent incheiata, cateva proiecte de top au fost afectate puternic de acest faliment, din cauza relatiei stranse intre acestea si FTX, iar aici sunt de mentionat in principal Solana (SOL), care a scazut cu 60%, dar si NEAR Protocol (NEAR) sau Aptos (APT), cu deprecieri de aproximativ 40-50%.
Avand in vedere inter-conexiunile importante ce au existat intre companiile din holdingul FTX si multe proiecte crypto de top, nu este exclus ca efectele negative ale acestui faliment-soc din piata crypto sa se faca resimtite si in perioada urmatoare.

Capitalizarea Totala a Activelor Digitale a scazut cu peste 20% in saptamana recent incheiata si a revenit la minimul din luna Mai, sub zona de 800 miliarde USD.

sursa: tradingview.com, grafic Weekly

Dominanta BTC in totalul de piata a activelor digitale s-a mentinut in zona de 40%, in conditiile in care toate activele digitale au inregistrat deprecieri puternice in saptamana recent incheiata.

sursa: tradingview.com

Bitcoin a avut o scadere majora, de aproximativ 20%, in ultima saptamana, sub influenta socului produs de falimentul FTX, si a atins un nou minim anual, sub borna de 16.000 USD.
Evolutia BTC-ului s-a decuplat de corelatia cu miscarile din pietele financiare internationale si a fost influentata, la fel ca intreaga sfera a activelor digitale, de acest eveniment neprevazut.
Astfel, vanzarile in casacada ce au inceput in primele zile ale saptamanii s-au intensificat odata cu concretizarea colapsului FTX, si am vazut scaderi asemanatoare celor din perioadele in care alti actori importanti din piata crypto - Celsius sau Terra/LUNA - au intrat in faliment.
Pretul a spart in jos suportul din jurul zonei de 18.000 USD si a coborat sub minimul atins in luna Mai.

sursa: tradingview.com - grafic Weekly

Pe graficul zilnic observam cum BTC-ul a iesit pe directie descendenta din canalul in care a evoluat in ultimele 5 luni, aceasta miscare fiind, in general, una cu potential de continuare a trendului descrescator.
Am vazut o re-testare in sus a acestui nivel, ca mai apoi Bitcoin-ul sa isi reia directia de scadere.
Este posibil ca perioada urmatoare sa fie foarte incerta si volatila, stirile ce vor aparea dinspre falimentul FTX putand duce la miscari importante si greu de prezis, in oricare dintre directii.

sursa: tradingview.com - grafic Daily

ETH a fost, de asemenea, puternic impactat de colapsul FTX iar pretul a coborat cu peste 25%, pana in zona de 1.200 USD.
In cazul ETHER, inca nu am atins minimul anual, insa, in conditiile in care efectele acestui eveniment negativ major vor putea persista, este posibil sa vedem ETH-ul ducandu-se spre 1.000 USD.
Pretul a fost respins in jos din linia de trend descendent major inceput in luna Noiembrie 2021, si a coborat sub media mobila de 200 de saptamani (culoarea mov), aceste miscari fiind tipice in analiza tehnica pentru o continuare a scaderilor.
Totusi, avand in vedere scaderile masive din ultima saptamana, nu este exclus sa vedem un rebound de scurta durata, asa cum s-a intamplat in alte cazuri de deprecieri abrupte in termen foarte scurt.
Orice incercare de a anticipa evolutiile pe urmatoarele zile in piata crypto va fi foarte dificila, tinand cont de contextul special in care ne aflam in aceasta perioada, astfel incat o prudenta in analiza este de luat in considerare.

sursa: tradingview.com - grafic Weekly

Evolutia eGold a fost in ton cu miscarea de ansamblu din piata crypto astfel incat tokenul retelei Elrond (MultiversX) a scazut cu peste 20% in ultima saptamana, pana in jurul zonei de 40-45 USD.
Efectele pozitive ale conferintei X-Day de la Paris in care reprezentantii companiei din Sibiu au anuntat o serie de noutati importante ale ecosistemului MultiversX, au fost anulate de sentimentul de panica resimtit in intreaga piata crypto, urmare a falimentului FTX.
Vanzarile EGLD au coborat pretul pana la limita inferioara a intervalului in care s-a tranzactionat in ultimele luni, reusind totusi sa se mentina peste minimul anual, de la 38-40 USD.
Este foarte important ca eGold sa nu coboare sub acest nivel minim, o spargere in jos aici putand crea Β un impuls negativ major.
La fel ca in cazul intregii piete crypto, evenimentele ce vor veni in zilele urmatoare dinspre situatia FTX si a increngaturilor acestei companii cu celelalte proiecte crypto, vor fi determinante pentru miscarile din ecosistemul activelor digitale, si, implicit, EGLD va fi afectat, in mod pozitiv sau negativ, de aceste stiri.

sursa: tradingview.com - grafic Weekly

Cresteri/scaderi importante din top 100 - ultimele 7 zile


Cresteri
PAXG +4%
- -
- -
- -
- -
Scaderi
FTT -95%
SOL -60%
APT 45%
APE -42%
NEAR -40%

Limitarea raspunderii

Prezentul raport emis de Tradesilvania are un caracter pur informativ si nu este realizat in scopul utilizarii ca instrument in procesul de luare a deciziilor de investitii in crypto-active. Orice persoana care intelege sa foloseasca prezentul raport in procesul de luare a deciziilor de investitii, Β isi asuma in mod expres toate riscurile aferente, Tradesilvania SRL neavand nicio obligatie legala sau de orice alta natura fata de persoana in discutie, ce ar deriva din publicarea acestui raport public.

Informatiile care stau la baza prezentului raport au fost obtinute din surse publice, considerate, in limita datelor disponibile publice, relevante si de incredere.

Valoarea activelor digitale la care se face referire in prezentul raport fluctueaza in timp, iar performanta trecuta nu constituie un indicator pentru performanta viitoare.

Reproducerea totala sau partiala a acestui raport este permisa doar prin mentionarea sursei.