Analiza saptamanala piata crypto (09 mai - 15 mai 2022)
Tradesilvania iti prezinta in fiecare saptamana o analiza a pietei crypto.
Evolutie piata criptomonede
Am avut parte, din nou, de o saptamana foarte volatila pe piata crypto si am vazut scaderile din ultima perioada accentuandu-se semnificativ, ducand evaluarile majoritatii proiectelor catre minimele ultimelor 12 luni.
Daca la inceputul perioadelor de scaderi din acest an, principala cauza a performantei slabe a activelor digitale era legata de corelarea evolutiei acestora cu miscarile din pietele financiare internationale, in saptamana recent incheiata, factorul determinant care a dus la alunecarea preturilor pe traiectorie descendenta a fost colapsul eco-sistemului Terra, mai concrect sucombarea mencanismul algoritmic prin care stablecoin-ul TerraUSD (UST) asigura paritatea 1:1 cu Dolarul American. Coin-ul LUNA, cryptomoneda blockchain-ului Terra, a scazut, practic, pana la valoarea 0.
Astfel, panica s-a instalat pentru cateva zile in piata crypto si am asistat la vanzari masive pe toate activele, astfel ca piata a atins noi minime recente.
Capitalizarea Totala a Activelor Digitale a scazut pana in zona de 1.25 trilioane USD, nivel atins ultima data in luna Februarie 2021.
Dominanta BTC in total active crypto a crescut pana in zona de 44%, pe un comportament specific momentelor de panica, in care BTC-ul se mentine mai bine pe trend de scadere, decat altcoinurile.
BTC-ul a avut o scadere de peste 10% in saptamana recent incheiata, iar pretul a coborat sub zona de 30.000 USD.
Suportul de la 28.000-29.000 USD a reversat temporar deprecierile care au ajuns chiar la 25.000 USD, insa presiunea la vanzare pare ca nu s-a epuizat, astfel ca o noua tentativa de spargere in jos a acestei zone nu este exclusa.
Avem nevoie ca acest nivel sa reziste, pentru a nu asista la continuarea deprecielor, cu extensie pe termen mediu.
O potentiala revesare de trend poate veni din acest suport numai daca sentimentul general din pietele financiare revine pe ton pozitiv.
Pentru moment, situatia pare foarte incerta astfel incat orice previziune de pret pe termen scurt-mediu trebuie privita cu mare precautie.
Graficul Weekly ne arata ca am ajuns intr-o zona extrem de importanta 29.000-28.000 USD, care, daca va fi trecuta in jos, poate duce pretul BTC-ului pana in zona mediei mobile de 200 saptamani (culoarea mov).
Daca insa BTC-ul va reusi sa se mentina peste zona de suport mentionata si vom vedea un rebound puternic de aici pe termen mediu, vom putea asista la o reversare de trend.
In contextul in care la nivel global se vorbeste tot mai des de o posibila recesiune in a doua parte a anului, va conta foarte mult evolutia pietelor financiare internationale, in stabilirea directiei pietei crypto pentru urmatoarele luni.
ETH-ul s-a corectat cu aproximativ 18%, ajungand sub nivelul de 2.000 USD, si chiar pana la 1.750 USD pentru cateva momente in ziua de maxima panica a pietei.
La fel ca in cazul BTC, Ether a avut un mic rebound din linia de suport ce demarca zona de suport a ultimelor 12 luni - 1.700 -1.800 USD, iar acum se tranzationeaza in jurul nivelul de 2.000 USD.
Daca presiunea la vanzare va continua, nu este exclus sa vedem o re-testare a zonei de 1.700 USD.
Este foarte important ca pretul ETH sa nu scada decisiv sub acest nivel, un astfel de scenariu putand duce coin-ul retelei Ethereum pana in zona de 1.200 USD, unde se regaseste media mobila de 200 saptamani.
O respingere in sus din aceasta zona de suport nu este exclusa, iar in functie de evolutia generala a pietei, nivelul de 1.700-1.800 USD poate fi dezvoltat ca minimul de unde sa vedem o revenire a sentimentului bullish, la fel cum s-a intamplat in precedentele trei situatii cand ETH a respins in sus de aici.
EGLD a evoluat in ton cu piata si s-a depreciat cu peste 15% in ultima saptamana, coborand sub pragul de 100 USD, pentru prima data din luna Iulie 2021.
La fel cum se intampla in cazul celorlalte altcoinuri din Top 100 Crypto, in perioade de scaderi profunde si eGold este influentat in principal de miscarile generale din piata, astfel ca elementele particulare ale proiectului cad in plan secundar in astfel de momente.
Daca vom vedea o revenire a pietei in urmatoarele saptamani, Elrond are baze fundamentale solide pentru o reluare consistenta a trendului crescator.
Insa, pana atunci, este posibil la asistam la o continuare a turbulentelor si pe EGLD, care sa faca incerta o previziune pe termen scurt.
Cresteri/scaderi importante din top 100 - ultimele 7 zile
Cresteri | |
---|---|
MKR | +42% |
MANA | +4% |
Scaderi | |
---|---|
LUNA | -99% |
NEAR | -40% |
AVAX | -27% |
SHIB | -23% |
UNI | -23% |
Limitarea raspunderii
Prezentul raport emis de Tradesilvania are un caracter pur informativ si nu este realizat in scopul utilizarii ca instrument in procesul de luare a deciziilor de investitii in crypto-active. Orice persoana care intelege sa foloseasca prezentul raport in procesul de luare a deciziilor de investitii, isi asuma in mod expres toate riscurile aferente, Tradesilvania SRL neavand nicio obligatie legala sau de orice alta natura fata de persoana in discutie, ce ar deriva din publicarea acestui raport public.
Informatiile care stau la baza prezentului raport au fost obtinute din surse publice, considerate, in limita datelor disponibile publice, relevante si de incredere.
Valoarea activelor digitale la care se face referire in prezentul raport fluctueaza in timp, iar performanta trecuta nu constituie un indicator pentru performanta viitoare.
Reproducerea totala sau partiala a acestui raport este permisa doar prin mentionarea sursei.