Analiza saptamanala piata crypto (10-16 Ianuarie 2022)

Tradesilvania iti prezinta in fiecare saptamana o analiza a pietei crypto.

Evolutie piata criptomonede


Saptamana recent incheiata a adus un usor ton optimist iar piata crypto a intrat intr-o zona pozitiva de tranzactionare dupa inceputul de an foarte volatil.
Majoritatea proiectelor importante au avut evolutii ascendente, in ceea ce traderii au numit “relief rally week” - o crestere de preturi venita ca un repaus pe un trend descrescator.
Volumele de tranzactionare au fost relativ mici, semn ca nu au intrat bani noi in piata iar jucatorii par mai degraba ca ar fi intr-o stare de expectativa pana la formarea unei noi directii clare.
Am observat din nou o corelatie intre evolutia activelor digitale si evolutia pietelor globale de actiuni, ceea ce poate reprezenta un indiciu de maturizare a pietei crypto prin prisma intrarii marilor companii de investitii care trateaza plasamentele in crypto-active ca si orice investitie financiara clasica, ce este strans legata de evolutia economiei mondiale.
Astfel, chiar daca am avut parte de o saptamana buna, inca nu putem spune ca am trecut de perioada de scaderi, si trebuie sa fim atenti la ceea ce se intampla pe scena financiara internationala, care pare ca impacteaza tot mai mult directia pietei crypto.
In acest context usor pozitiv, Capitalizarea Totala a Activelor Digitale a revenit peste nivelul de 2 trilioane USD.

sursa: tradingview.com, grafic Daily

Bitcoin Dominance a revenit sub minimul anterior de la 40%, ceea ce poate sa reprezinte prima etapa a ipotezei decuplarii pietei crypto de evoltuia BTC. Odata cu maturizarea pietei, investitorii incep sa priveasca distinct fiecare proiect crypto, analizand utilitatea si perspectivele respectivului proiect asemenator analizei unei companii ce are actiuni listate de bursa. Astfel, saptamana de saptamana vedem crypto-active ce supra-performeaza piata, chiar daca BTC-ul are evolutii neutre sau chiar negative. In aceasta saptamana am vazut proiecte ca Near, Fantom, Terra sau OMG Network cu cresteri intre 20% si 40%.

sursa: tradingview.com

BTC-ul a inregistrat o usoara crestere in aceasta saptamana, insa miscarile au fost de o amplitudine mult mai mica fata de ceea ce ne obisnuise pana acum piata crypto, cu pretul osciland intre 42.000-44.000 USD. Coroborat cu volumele mici, acesta poate fi un semn ca traderii sunt indecisi cu privire la evolutia viitoare a pietei si nu aloca sume mari pe tranzactii de cumparare.
Cat timp BTC-ul se mentine sub media mobila de 200 zile - probabil cel mai important indicator de trend de termen mediu si lung - inca ne aflam pe trend descendent.
Totusi, faptul ca pretul nu a spart in jos suportul de la 40.000 USD, ne face sa credem ca vanzatorii si-au pierdut putin din putere iar cumparatorii au reusit sa tina pretul peste acest nivel major.
O trecere a pretului peste linia de trend rosie ar putea reprezenta o reversare de directie pe termen scurt, insa pentru aceasta avem nevoie de volume semnificativ mai mari fata de cele din saptamana trecuta.
De asemenea, daca pretul va reusi sa treaca sub suportul de la 40.000 USD, atunci trendul descrescator revine in prim-plan si vom vedea continuarea presiunii de vanzare.
Orice scenariu trebuie analizat in stransa legatura cu evoltuia pietelor de actiuni si, in plus, revin in atentie actiunile guvernelor, in special SUA, de reglementare a activititatilor din zona crypto, cu o noua runda de audieri si sedinte programate pe saptamana viitoare.

sursa: tradingview.com - grafic Daily

ETH a reusit sa se mentina peste nivelul de 3.000 USD si a avut o revenire pana la 3.300 USD pe fondul rebound-ului intregii piete.
ETH beneficiaza in continuare de efervescenta pietei de NFT-uri, unde volumele de pe cel mai mare market-place de tranzactionare NFT’s - OpenSea - creat pe reteaua Ethereum, au atins un nou record lunar, de 6 miliarde USD.
La fel ca si in cazul BTC, trendul principal pe pretul ETH este descrescator, iar aceasta crestere din ultimele zile pare mai degraba venita pe seama pauzei din presiunea de vanzare.
Avem nevoie de o spargere a linie de trend descendent si o revenire catre zona de 3.750-4.000 USD, pentru a reversa catre directia upside.
Pana atunci, miscarea generala a pietei va influenta cu siguranta si directia ETH.

sursa: tradingview.com - grafic Daily

Elrond au anuntat in aceasta saptamana achizitia companiei de plati electronice si crypto - Utrust. Prin aceasta miscare, Elrond isi propune sa vina mai aproape de comercianti si userii de plati crypto prin facilitarea conversiilor de plati crypto in monede calsice, intr-un mod mai rapid, mai sigur si cu utilitate mai mare pentru comercianti - https://elrond.com/blog/accept-egld-payments-utrust/
Stirea a avut un impact pozitiv pe pretul EGLD, insa crestrea a fost de scurta durata, iar sentimentul general de incertitudine din piata si-a facut simtita prezenta, re-aducand EGLD in zona de 200 USD, de unde a si inceput saptamana.
Elrond ramane unul din proiectele cypto cu cele mai bune fundamente pentru viitor, insa, momentan, pretul tokenului EGLD este determinat de evolutia de ansamblu a crypto-activelor.
Acest lucru poate reprezenta insa si o buna oportunitate de a acumula EGLD la preturi mult sub maximul istoric, daca tinem cont ca pe revenirile de trend upside, EGLD a reusit de fiecare data sa isi depaseasca precendtul nivel maxim de pret.

sursa: tradingview.com - grafic Daily

Stiri criptomonede


  • Unul dintre cei mai cunoscuti si experimentati manageri de investitii de pe Wall Street, Bill Miller, a declarat zilele trecute ca isi detine aproximativ jumatate din averea personala in Bitcoin. Miller, care a avut rezultate exceptionale din pozitia de director de investitii la fondul Legg Mason, reusind sa aiba performante superioare indicele de actiuni S&P 500 in 15 ani consecutivi, vede in Bitcoin un echivalent al “aurului digital” datorita ofertei limitate si, de asemenea, considera ca tehnologia blockchain ar putea aduce o schimbare majora in economia mondiala.
    Billionaire Investor Bill Miller Now Has 50% of His Personal Wealth in Bitcoin
  • Intr-un raport de analiza trimis clientilor diviziei sale de investitii, Bank of America vede in proiectul Solana un “Visa al ecosistemului crypto”, datorita comisioanelor mici de tranzactionare pe blockchain, scalabilitatii si simplitatii in utilizare, atribute asemanatoare celebrei companii de plati si carduri. De asemenea, analistii Bank of America considera ca Solana va deveni un competitor puternic pentru Ethereum, in special pe zona de DeFi si NFT minting si trading.
    Solana Could Become the Visa of Digital-Asset World: Bank of America
  • Iranul a anuntat recent ca va permite utilizarea cryptomonedelor pentru decontarea tranzactiilor internationale de import-export, devenind astfel prima tara importanta din punct de vedere economic si politic ce accepta cryptomonedele ca si moneda de schimb intr-un domeniu de relevanta majora pentru economia - comertul international de bunuri.
    Iran to allow crypto payments for international trade

Cresteri/scaderi importante din top 100 - ultimele 7 zile


Cresteri
NEAR +44%
FTM +33%
FTX +25%
OMG +21%
ATOM +18%
Scaderi
ICP -14%
LRC -13%
LINK -8%
AMP -6%
GALA -4%

Limitarea raspunderii

Prezentul raport emis de Tradesilvania are un caracter pur informativ si nu este realizat in scopul utilizarii ca instrument in procesul de luare a deciziilor de investitii in crypto-active. Orice persoana care intelege sa foloseasca prezentul raport in procesul de luare a deciziilor de investitii,  isi asuma in mod expres toate riscurile aferente, Tradesilvania SRL neavand nicio obligatie legala sau de orice alta natura fata de persoana in discutie, ce ar deriva din publicarea acestui raport public.

Informatiile care stau la baza prezentului raport au fost obtinute din surse publice, considerate, in limita datelor disponibile publice, relevante si de incredere.

Valoarea activelor digitale la care se face referire in prezentul raport fluctueaza in timp, iar performanta trecuta nu constituie un indicator pentru performanta viitoare.

Reproducerea totala sau partiala a acestui raport este permisa doar prin mentionarea sursei.