Analiza saptamanala piata crypto (10 - 16 octombrie 2022)

Tradesilvania iti prezinta in fiecare saptamana o analiza a pietei crypto.

Evolutie piata criptomonede


Piata crypto s-a mentinut inca o data rezilienta in fata volatilitatii ridicate resimtita pe bursele globale in saptamana recent incheiata. Dupa cateva zile relativ apatice, am vazut miscari importante in pietele financiare in ziua de joi, pe fondul publicarii datelor privind inflatia din SUA, miscari ce s-au transpus intr-o mai mica masura in piata activelor digitale, care incheie astfel inca o saptamana fara evolutii majore.
Am vazut totusi corectii pe tokenuri importante, cum ar fi Cardano (ADA), Ripple (XRP), Solana (SOL) sau Avalanche (AVAX), cu scaderi intre 5% si 15%.
Bitcoin si Ethereum continua miscarea laterala, cu oscilatii in jurul valorilor de 19.000 USD si, respectiv 1.300 USD.
Sentimentul general de pe pietele financiare globale este inca la nivel de avarie, in contextul in care inflatia nu da semne de incetinire, ceea ce va determina bancile centrale sa continue limitarea accesului la piata banilor, prin majorarea dobanzilor de referinta. Acest lucru va duce la incetinirea economiei, si, asa cum spun multe voci din domeniul financiar, putem asista chiar la o recesiune severa in urmatorul an.
Activele crypto s-au mentinut relativ constante in toata aceasta perioada in care bursele globale au atins noi minime anuale, insa va fi dificil de estimat daca aceasta rezilienta va continua si in lunile urmatoare, pe fondul starii de nervozitate din randul investitorilor.
Capitalizarea Totala a Activelor Digitale a scazut putin sub nivelul de 900 miliarde USD, insa ne situam in continuare peste minimele din luna Iunie.

sursa: tradingview.com, grafic Weekly

Dominanta BTC in totalul valorii activelor digitale a crescut usor, in contextul performantei relativ stabile a BTC-ului, comparativ cu altcoinuri importante din top 50, care au suferit corectii.

sursa: tradingview.com

Bitcoin si-a continuat evolutia stabila, cu pretul fluctuand in jurul valorii de 19.000 USD, fara miscari semnificative.
Vedem in continuare volume importante tranzactionate la aceste zone de pret (in partea de jos a graficului), semn ca investitorii vad o oportunitate buna in a acumula BTC in aceasta perioada.
Din punct de vedere al analizei tehnice, suntem inca sub linia de trend descrescator inceput acum aproape un an, insa Bitcoin se mentine peste minimele atinse in luna Iunie.
Totusi, trebuie avut in vedere faptul ca situatia economica globala se poate deterioara in perioada urmatoare, ceea ce ar putea duce la cresterea presiunii de vanzare pe activele considerate purtatoare de risc, intre care se numara si crypto-activele.

sursa: tradingview.com - grafic Weekly

Pe graficul zilnic vedem aceeasi miscare neutra a BTC, in interiorul arcului de acumulare.

Este foarte important sa ne mentinem peste suportul major din zona de 18.000 USD, o spargere convinsa in jos la acest nivel putand duce la o accelerare a vanzarilor.

Cat timp BTC se afla peste linia de suport, nu este exclus sa asistam chiar si la trecerea deasupra zonei de 20.000 USD, nivel ce nu a fost trecut in ultima luna.

Totusi, pana cand nu vom avea un trigger important care sa miste semnificativ preturile in piata crypto, putem asista in continuare la evolutii neutre.

sursa: tradingview.com - grafic Daily

ETH a scazut usor in spatamana recent incheiat, insa fara sa fi avut parte de miscari importante.
A fost a patra saptamana consecutiva in care pretul ETH a oscilat in jurul valorii de 1.300 USD, cea mai lunga perioada de stagnare din ultimii 2 ani.
In continuare tokenul retelei Ethereum se situeaza sub linia de trend descrescator din ultimul an, in ceea ce pare o consolidare, insa pe directie generala negativa.
Avem nevoie de o spargere convinsa in sus a acestei linii, pentru a putea vorbi de o reversare de trend.
Totusi, tinand cont de sentimentul general din piete, este prematur sa vorbim despre o intoarcere in sus a directiei.
O inrautatire a starii de ansamblu a pietei crypto, poate duce ETH sub 1.000 USD, pana la minimul atins in luna Iunie, 850-900 USD.
Acest status-quo de apatie si miscari ne-semnificative pe ETH se poate prelungi, pana cand vom avea un declansator major care sa se resimta in intreg spectrul investitional.

sursa: tradingview.com - grafic Weekly

Momentumul din jurul EGLD s-a diminuat in saptamana recent incheiata si am vazut pretul stagnand in jurul valorii de 55 USD.
Viitoare lansare de proiect de pe platforma Maiar Launchpad a fost determinanta in cresterea din ultimele doua saptamani, cand am vazut eGold-ul revenind convins peste 50 USD, in ciuda unei piete crypto apatice.
Insa, in ultimele zile, se pare ca traiectoria tokenului retelei Elrond se inscrie pe directia generala a pietei activelor digitale, astfel incat putem asista la o corelare a eGold cu ceea ce se intampla la nivel macro.
Din punct de vedere al analizei tehnice, EGLD se afla in continuare in acelasi canal neutru, inca de la inceputul lunii iunie, fara a avea o directie clara.
Astfel, in functie de miscarile din piata, este posibil sa vedem pretul osciland in limitele acestei formatiuni grafice.

sursa: tradingview.com - grafic Weekly

Cresteri/scaderi importante din top 100 - ultimele 7 zile


Cresteri
CSPR +20%
MKR +13%
ENS +12%
AR +11%
LUNA +5%
Scaderi
CHZ -16%
NEAR -15%
APE -14%
ADA -13%
ATOM -12%

Limitarea raspunderii

Prezentul raport emis de Tradesilvania are un caracter pur informativ si nu este realizat in scopul utilizarii ca instrument in procesul de luare a deciziilor de investitii in crypto-active. Orice persoana care intelege sa foloseasca prezentul raport in procesul de luare a deciziilor de investitii,  isi asuma in mod expres toate riscurile aferente, Tradesilvania SRL neavand nicio obligatie legala sau de orice alta natura fata de persoana in discutie, ce ar deriva din publicarea acestui raport public.

Informatiile care stau la baza prezentului raport au fost obtinute din surse publice, considerate, in limita datelor disponibile publice, relevante si de incredere.

Valoarea activelor digitale la care se face referire in prezentul raport fluctueaza in timp, iar performanta trecuta nu constituie un indicator pentru performanta viitoare.

Reproducerea totala sau partiala a acestui raport este permisa doar prin mentionarea sursei.