Analiza saptamanala piata crypto (11 - 17 Octombrie 2021)

Tradesilvania iti prezinta in fiecare saptamana o analiza a pietei crypto.

Evolutie piata criptomonede


Trendul pozitiv din piata crypto a continuat si in saptamana recent incheiata, iar capitalizarea totala a activelor digitale a atins un nou maxim istoric de 2.6 trilioane USD.
Subiectul principal al acestei perioade, si anume Bitcoin ETF, a fost din nou elementul care a sustinut cresterea pietei, zvonurile privind aprobarea de catre autoritati a unui astfel de produs de investitii, cu adresabilitate catre toti investitorii - institutionali si de retail, fiind tot mai pregnante.
De altfel, vineri 15 Octombrie, compania ProShares a anuntat ca un produs de tip ETF cu activ suport contractele futures pe Bitcoin - The ProShares Bitcoin Strategy ETF, va incepe sa fie tranzactionat saptamana viitoare pe sectiunea Arca a bursei din New York. Important de mentionat ca acest tip de produs nu este cel asteptat de toata lumea, ci ofera expunere doar pe piata derivatelor Bitcoin, si nu pe piata spot, asa cum ofera un produs de tip ETF clasic, insa admiterea lui la tranzactionare poate fi privita ca un preambul in ceea ce priveste un Bitcoin ETF clasic.
O alta stire care a sustinut cresterea pietei din ultima saptamana a venit tocmai dinspre Rusia, unde presedintele Valdimir Putin a avut un comentariu de sustinerea a crypto-activelor, mentionand ca Bitcoinul si celelalte cryptomonede au tot dreptul sa exista si sa poate fi folosite ca mijloc de plata.
In urma acestor evenimente, am avut inca o saptamana bullish pe piata, iar trendul pare sa aiba sustinere pentru a merge catre noi maxime.

sursa: tradingview.com

Asa cum ne asteptam, ponderea BTC-ului in totalul capitalizarii de piata a crypto-activelor a crescut catre zona de 45%, principala cryptomoneda fiind din nou catalizatorul intregii piete. Acest tip de comportament indica faptul ca suntem la inceputul unui nou ciclu de crestere, in care atentia investitorilor este indreptata catre evenimentele macro din pata, care au, intr-o prima faza, impact mai mare pe pretul Bitcoin. In functie de evolutia viitoare, daca BTC-ul va creste suficient de mult incat unii investitori sa fie multumimiti cu castigurile acumulate, vom putea vedea o realocare de sume catre altcoins. Deocamdata pare ca suntem in faza incipienta a unui nou trend bullish, cu Bitcoin in prim plan si putem vedea BTC Dominance catre zona de 50%.

sursa: tradingview.com

BTC-ul a avut din nou o saptamana foarte buna, cu o apreciere de peste 10% care a dus pretul foarte aproape de maximul istoric.  Zilele de crestere au avut volum ridicat, semn al unui trend sanatos in care se observa fluxuri importante de capital in piata, care pot pune bazele unei evolutii sustinute pe termen lung.
Dupa aceasta ascensiune parabolica, ce a adus o crestere de aproximativ 50% de la nivelul de 40.000 USD inregistrat la sfarsitul lunii Septembrie, nu este exclus sa avem cateva zile de corectii si acumulare, indicatorul de momentum RSI (josul paginii) fiind in zona de supra-cumparare, zona care arata un nivel intins al pretului.
Cu toate acestea, in functie de stirile venite dinspre partea de aprobare a unui spot ETF, putem vedea trendul ascendent continuand, iar o spargere a precedentului maxim istoric de la 64.500 USD, ar reprezenta un nou impuls in drumul catre nivelul prevazut de multe voci din piata, si anume Bitcoin la 100.000 USD.

sursa: tradingview.com - grafic Daily

ETH-ul se apropie de asemnea, de maximul istoric, dupa o saptamana in care pretul a crescut cu aproape 10% si a atins nivelul de 3.900 USD.
Volumele de tranzactionare pe Ether au fost relativ mai mici decat pe Bitcoin, semn ca marii investitori din piata sunt focusati in aceasta perioada in special pe BTC.
ETH este pozitionat bine pentru continuarea trendului ascendent, din punct de vedere al indicatorului de momentum - RSI, pretul fiind in zona neutra (nu este la fel de intins ca si in cazul BTC), iar singurul obstacol in calea noului maxim este rezistenta de la 4.000 USD. Avem nevoie de o strapungere convinsa a acestei zone, ca mai apoi pretul sa atace si chiar sa depaseasca maximul istoric.
O realocare a profiturilor obtinute de pe urma cresterii BTC din ultima vreme ar avea drept principal beneficiar ETH, acesta fiind altcoinul care a urmat indeaproape evolutia Bitcoin de-a lungul timpului.

sursa: tradingview.com - grafic Daily

Elrond (EGLD) a achizitionat in aceasta saptamana compania de plati online Twispay, asteptand avizul BNR pentru finalizarea tranzactiei. Odata aprobata aceasta achizitie, va reprezenta un pas important pentru Elrond, care va putea intra pe segmentul serviciilor financiare reglementate, si mai exact al procesarii de plati.
Cryptomoneda EGLD a avut o saptamana mixta, cu o activitate de consolidare in zona de 230-250 USD.
Volumele au fost destul de scazute, semn ca investitorii lasa pretul intr-o perioada de repaus, in asteptarea stirilor majore  pentru aceasta toamna, in special lansarea Maiar Exchange.
Odata cu anuntarea unor update-uri importante din partea echipei, pretul poate avea o evolutie ascendenta semnificativa, indicatorii analizei tehnice fiind bine pozitionati pentru crestere, avand nevoie doar de un catalizator pentru retestarea zonei de 275 USD, intr-o prima faza.
Cand vom vedea inceputul realocarilor din BTC catre altcoins, primele cryptomonede ce beneficiaza de aceasta evolutie sunt cele cu capitalizare de piata mare - peste 1 mld USD, iar Elrond ar putea vedea fluxuri importante de capital, daca vom avea si update-uri majore legate de evolutia proiectului.

sursa: tradingview.com - grafic Daily

Stiri criptomonede


  • Primarul orasului Miami, Francis Suarez, unul dintre cei mai crypto-friendly politicieni din SUA, va propune ca angajatii primariei pe care o conduce sa poate fi platiti in Bitcoin. Dupa ce multe staruri din NBA si NFL au cerut echipelor la care sunt legitimati ca salariile sa le fie platite in BTC, iata si ca si domeniul public incepe sa adopte crypto-activele ca un substituent al valutelor clasice.
    Miami Mayor Says Plan Advancing to Pay City Employees in Bitcoin
  • Square, una dintre cele mai mari companii detinatoare de BTC in activul propriu si listate la bursa din SUA, planuieste sa lanseze un program prin care minarea de Bitcoin sa se efectueze sub forma de open-source, astfel incat acest proces tehnic sa fie mult mai accesibil publicului larg si companiilor din afara sferei crypto.
    Jack Dorsey’s Square plans to build an open-source Bitcoin mining system

Cresteri/scaderi importante din top 100 - ultimele 7 zile


Cresteri
PERP +23%
DOT +17%
TEL +17%
MATIC +14%
BNB +13%
Scaderi
FLOW -19%
FIL -13%
LUNA -11%
DYDX -11%
MIOTA -11%

Limitarea raspunderii

Prezentul raport emis de Tradesilvania are un caracter pur informativ si nu este realizat in scopul utilizarii ca instrument in procesul de luare a deciziilor de investitii in crypto-active. Orice persoana care intelege sa foloseasca prezentul raport in procesul de luare a deciziilor de investitii,  isi asuma in mod expres toate riscurile aferente, Tradesilvania SRL neavand nicio obligatie legala sau de orice alta natura fata de persoana in discutie, ce ar deriva din publicarea acestui raport public.

Informatiile care stau la baza prezentului raport au fost obtinute din surse publice, considerate, in limita datelor disponibile publice, relevante si de incredere.

Valoarea activelor digitale la care se face referire in prezentul raport fluctueaza in timp, iar performanta trecuta nu constituie un indicator pentru performanta viitoare.

Reproducerea totala sau partiala a acestui raport este permisa doar prin mentionarea sursei.