Analiza saptamanala piata crypto (12 - 18 decembrie 2022)

Analiza saptamanala piata crypto (12 - 18 decembrie 2022)

Tradesilvania iti prezinta in fiecare saptamana o analiza a pietei crypto.

Evolutie piata criptomonede


Saptamana recent incheiata a adus volatilitate ridicata pe piata crypto, evolutia activelor digitale fiind direct influentata de miscarile din pietele financiare internationale, unde am vazut scaderi semnificative.
Sedintele de politica monetara ale celor mai importante Banci Centrale la nivel mondial, FED-ul din Statele Unite ale Americii si ECB-ul din zona EURO, au fost factorii determinanti ai acestor scaderi. Jerome Powell - presedintele FED si Christine Lagarde - guvernatorul ECB, au re-iterat in cadrul acestor sedinte strategiile agresive de inasprire a conditiilor monetare practicate de catre Bancile Centrale, strategii care au ca scop reducerea inflatiei galopante la nivel mondial.
Insa, prin aceste majorari de dobanda de politica monetara, activitatea economica va avea de suferit din cauza reducerii creditarii, acesta fiind compromisul din teoria monetara pentru a domoli cresterea exagerata a preturilor.
Astfel, investitorii au reactionat negativ la aceste anunturi, sub perspectiva unei potentiale recesiuni in viitorul apropiat si am vazut scaderi importante pe toate activele investitionale considerate purtatoare de risc, inclusiv pe activele crypto.

Dintre proiectele digitale de top, cele mai afectate au fost tokenurile NEAR - 20%, LTC -18%, ALGO -17% sau ADA -15%.
Capitalizarea Totala a Activelor Digitale a scazut cu aproximativ 10%, revenind sub pragul de 800 miliarde USD, aproape de minimele anului 2022.

sursa: tradingview.com, grafic Weekly

Dominanta BTC in totalul capitalizarii activelor digitale a crescut catre zona de 42%, fiind cunoscut faptul ca in conditii de turbulente pe piata, BTC-ul este mai stabil decat restul crypto-activelor.

sursa: tradingview.com

Dupa un inceput bun de saptamana, in care pretul a crescut pana in zona de 18.600 USD, Bitcoin a revenit pe scadere, in corelatie cu miscarile de pe bursele de actiuni, sub influenta efectelor deciziilor Bancilor Centrale din SUA si EU.
Astfel, cel mai important crypto-activ a incheiat saptamana sub nivelul de 17.000 USD, pe fondul temerilor privind o situatie economica precara in urmatoarea perioada, fapt ce va afecta increderea investitorilor de pe pietele financiare internationale.
Volumele de tranzactionare au fost peste media ultimelor saptamani, ceea ce denota o presiune crescuta la vanzare.
Set-up-ul tehnic al graficului de pret pe BTC se afla in continuare pe traiectoria descendenta majora inceputa in noiembrie 2021, si, in functie de miscarile de pe burse pe final de an, nu este exclus sa re-testam minimele din zona de 15.500 USD.
Totusi, o calmare sau chiar un mic rebound poate fi de luat in calcul, dupa cea mai “rosie” saptamana de la inceputul lunii noiembrie incoace.
Asa cum mentionam in rapoartele anterioare, intr-o perioada de incertitudini cum traim in aceste zile, este foarte important de urmarit situatia de la nivel macro-economic, deoarece am vazut ca aceasta determina miscarile si din piata activelor digitale.

sursa: tradingview.com - grafic Weekly

ETHER a scazut cu aproximativ 8% in ultima saptamana, sub nivelul de 1.200 USD, pe fondul sentimentului negativ resimtit pe pietele financiare, inclusiv pe piata crypto.
In prima parte a saptamanii, ETH a urcat pana la 1.350 USD, unde a atins media mobila de 200 de saptamani - un important indicator tehnic de trend. Pretul a fost respins in jos de aici, urmare a scaderilor generalizate de pe piete si am vazut vanzari ce au dus ETH-ul pana in zona minimelor din ultimele luni.
Tiparul de tranzactionare “in triunghi” se mentine, insa daca presiunea la vanzare va continua si in perioada urmatoare, acest tipar tehnic se va sparge in jos si este posibil sa vedem tokenul retelei Ethereum mergand catre minimele anului 2022.
Daca vom vedea o calmare a starii recente negative de pe piete si in functie de evolutia de pe bursele de actiuni, ETH poate reveni spre 1.300 USD, nivel unde pretul a convers de fiecare data din luna iulie incoace.

sursa: tradingview.com - grafic Weekly

Vanzarile generalizate de pe piata s-au resimtit si asupra tokenului retelei romanesti MultiversX (fosta Elrond), astfel eGold a evoluat negativ in ultima saptamana, iar pretul a coborat cu aproximativ 15%, stabilind noi minime pentru anul 2022, pana la nivelul de 37 USD.
Observam pe graficul saptamanal faptul ca in zona de 38-39 USD regasim un suport major, fiind practic linia inferioara din cadrul “canalului de tranzactionare” in care EGLD a evoluat in ultimele 6 luni.
Este foarte important ca pretul sa se mentina peste aceasta zona, o eventuala spargere convinsa in jos putand accentua presiunea la vanzare pe eGold.
De obicei, cand pretul intalneste un suport important, sunt sanse sa vedem un rebound, chiar si temporar, astfel incat nu este exclus sa vedem o usoara revenire a pretului. Insa, pentru ca acest scenariu sa fie viabil, este esential sa vedem si o calmare a starii negative de pe pietele financiare si din piata crypto.
Asa cu mentionam si in rapoartele precedente, in perioade tulburi, particularitatile individuale ale unui proiect crypto cad in plan secund, iar trendul evolutiei de pret este dat de miscarile generale ale pietelor.

sursa: tradingview.com - grafic Weekly

Cresteri/scaderi importante din top 100 - ultimele 7 zile


Cresteri
TON +40%
XDC +8%
LEO +6%
OKB +5%
BSV +3%
Scaderi
CHZ -22%
NEAR -20%
DOGE -19%
MIOTA -19%
GRT -18%

Limitarea raspunderii

Prezentul raport emis de Tradesilvania are un caracter pur informativ si nu este realizat in scopul utilizarii ca instrument in procesul de luare a deciziilor de investitii in crypto-active. Orice persoana care intelege sa foloseasca prezentul raport in procesul de luare a deciziilor de investitii,  isi asuma in mod expres toate riscurile aferente, Tradesilvania SRL neavand nicio obligatie legala sau de orice alta natura fata de persoana in discutie, ce ar deriva din publicarea acestui raport public.

Informatiile care stau la baza prezentului raport au fost obtinute din surse publice, considerate, in limita datelor disponibile publice, relevante si de incredere.

Valoarea activelor digitale la care se face referire in prezentul raport fluctueaza in timp, iar performanta trecuta nu constituie un indicator pentru performanta viitoare.

Reproducerea totala sau partiala a acestui raport este permisa doar prin mentionarea sursei.