Analiza saptamanala piata crypto (13 - 19 iunie 2022)

Tradesilvania iti prezinta in fiecare saptamana o analiza a pietei crypto.

Evolutie piata criptomonede


Turbulentele de pe piata crypto au continuat si in saptamana recent incheiata si am vazut din nou vanzari semnificative, in special pe principalele doua active digitale, BTC si ETH.
Scaderile au avut la baza un cumul de factori negativi care au indus un aflux de vanzari resimtit in tot spectrul crypto. Pe de o parte, pietele financiare din intreaga lume isi continua declinul din ultimele luni pe fondul temerilor privind o iminenta recesiune la nivel global, iar in saptamana trecuta Banca Centrala SUA - FED, a majorat din nou dobanda de referinta cu scopul de a inaspri accesul la creditare, pentru a tempera inflatia. Astfel, sentimenul macro nu este favorabil activelor investitionale de risc, printre care se numara si activele digitale.
Dinspre sectorul crypto am avut, de asemenea, parte de stiri care au influentat in mod negativ evolutia pietei, si anume blocajul proiectului Celsius, care a suspendat retragerile din propriul blockchain, intr-o incercare de a stabiliza mecanismul de imprumuturi generatoare de randamente, si zvonurile privind posibile probleme de lichiditate la unul dintre cele mai mari fonduri de investitii din sectorul crypto, Three Arrows Capital.
Toate aceste elemente au facut ca starea de stres din piata sa accelereze si am vazut astfel Capitalizarea Crypto coborand la cel mai redus nivel din Ianuarie 2021 si pana acum.

sursa: tradingview.com, grafic Daily

Intr-o evolutie atipica perioadelor de scaderi din piata crypto, Dominanta BTC in total active a scazut in ultima saptamana, pe fondul vanzarilor automate de lichidare a pozitiilor de cumparare pe BTC, efectuate de catre bursele centralizate. Astfel, ponderea Bitcoin in totalul pietei de active digitale a scazut pana in zona de 44%.

sursa: tradingview.com

BTC-ul a avut o scadere accelerata in ultima saptamana, scadere ce a dus pretul sub nivelul de 20.000 USD.
Vanzarile masive generate de lichidarile de pozitii long (pariuri pe cresterea pretului) au facut ca Bitcoin sa treaca sub media mobila de 200 zile pe graficul Weekly si sa atinga maximul din fostul bull-run (ciclu de cresteri) din decembrie 2017.
Pretul a respins, cel putin temporar din fosta zona de rezistenta de la 19.500 USD, miscare care s-ar putea dovedi a fi doar o revesare tehnica de scurta durata din fostul “All-Time-High” (ATH).
Din punct de vedere al analizei tehnice, dar si din punct de vedere psihologic, este foarte important sa nu scadem sub acest nivel - fostul varf istoric - deoarece un astfel de scenariu ar putea accelera sentimentul bearish (de vanzari) din piata.
Atat timp cat si sentimentul general de pe pietele financiare ramane negativ, evolutia BTC-ului, dar si a celorlalte crypto-active trebuie privita cu atentie si precautie.
Ramane de vazut daca reactia pietei se va imbunatati in urmatoarea perioada si vom avea un rebound din aceste zone, sau vanzarile se vor adanci si vom scadea sub fostul ATH.

sursa: tradingview.com - grafic Weekly

ETH-ul a avut, de asemenea, o saptamana negativa, ce a dus pretul, temporar, sub nivelul de 1.000 USD.
La fel ca si in cazul BTC, au avut loc vanzari fortate de ETH pentru a inchide pozitii ale unor investitori mari din piata, cu scopul de a evita crize de lichidiate. Aceste vanzari au facut ca pretul ETHER sa aiba una dintre cele mai slabe evolutii saptamanale de pana acum.
Media mobila de 200 zile de pe graficul Weekly, important indicator de trend, a fost sparta in jos si aici, iar coinul retelei Ethereum a scazut sub fostul All-Time-High din perioada Decembrie 2017 - Ianuarie 2018.
Momentan pretul ETH fluctueaza in jurul valorii de 1.000 USD, insa, pana la mult-asteptatul “merge” - trecerea la versiunea Proof-of-Stake - este posibil sa asistam la continuarea volatilitatii ridicate pe ETH, daca si instabilitatea de pe bursele de actiuni va continua.

sursa: tradingview.com - grafic Weekly

EGLD a fost unul dintre putinele proiecte importante din piata care a avut o evolutie pozitiva in saptamana recent incheiata, pretul revenind peste pragul de 50 USD.
Disiparea efectelor negative ale hack-ului din urma cu doua saptamani si, pe de alta parte, anuntul echipei Elrond privind lansare unui nou proiect pe launchpad-ul retelei a facut ca investitorii sa isi re-indrepte atentia catre tokenul eGold, astfel ca am vazut un rebound important ce a facut ca pretul sa urce pana in zona de 58-59 USD.
Dupa aceste ultime doua saptamani in care EGLD s-a decorelat, in ambele sensuri, fata de evolutia de ansamblu a pietei, nu este exclus sa vedem o re-intrare in trendul general din piata crypto, cu influentele specifice asupra tokenului EGLD.
O mentinere a pretului peste nivelul de 50-55 USD ar fi un prim semnal ca suportul din aceasta zona, de unde eGold a respins in sus si in Iunie 2021, poate fi unul puternic si sa vedem pretul stabilizandu-se aici.
Totusi, asa cum am mentionat, este foarte posibil ca trendul general al pietei sa determine si directia EGLD in perioada urmatoare.

sursa: tradingview.com - grafic Daily

Stiri criptomonede


  • Uniswap Labs, compania din spatele platformei crypto Uniswap, a angajat-o pe Stacey Cunningham pe pozitia de consilier. Cunningham a lucrat cel mai recent la Bursa de Valori din New York, unde a fost prima femeie presedinte (intre 2018 si 2021).
    Sursa: Uniswap Labs Hires Former NYSE President to Be Adviser
  • Dupa Norvegia si Liechtenstein, Ucraina a devenit a treia tara din afara Uniunii Europene care a aderat la European Blockchain Partnership (EBP), o initiativa internationala pentru a furniza servicii publice bazate pe tehnologia blockchain.
    Sursa: Third non-EU country, Ukraine, joins the European Blockchain Partnership

Cresteri/scaderi importante din top 100 - ultimele 7 zile


Cresteri
EGLD +25%
APE +20%
BAT +18%
THETA +17%
LINK +11%
Scaderi
BTC -24%
ETH -23%
TRON -20%
MATIC -20%
CAKE -20%

Limitarea raspunderii

Prezentul raport emis de Tradesilvania are un caracter pur informativ si nu este realizat in scopul utilizarii ca instrument in procesul de luare a deciziilor de investitii in crypto-active. Orice persoana care intelege sa foloseasca prezentul raport in procesul de luare a deciziilor de investitii,  isi asuma in mod expres toate riscurile aferente, Tradesilvania SRL neavand nicio obligatie legala sau de orice alta natura fata de persoana in discutie, ce ar deriva din publicarea acestui raport public.

Informatiile care stau la baza prezentului raport au fost obtinute din surse publice, considerate, in limita datelor disponibile publice, relevante si de incredere.

Valoarea activelor digitale la care se face referire in prezentul raport fluctueaza in timp, iar performanta trecuta nu constituie un indicator pentru performanta viitoare.

Reproducerea totala sau partiala a acestui raport este permisa doar prin mentionarea sursei.