Analiza saptamanala piata crypto (13 - 19 martie 2023)

Tradesilvania iti prezinta in fiecare saptamana o analiza a pietei crypto.

Evolutie piata criptomonede


Piata crypto a trecut prin una dintre cele mai volatile saptamani din ultimul an, o saptamana in care evenimentele macro de importanta majora s-au succedat cu repeziciune, iar sentimentul in randul investitorilor din piata activelor digitale a suferit schimbari radicale.
In weekendul anterior, intreg spectrul financiar se afla sub socul falimentului bancii americane Silicon Valley Bank, eveniment care a generat panica in piete si a dus la scaderi semnificative pe toate activele investitionale. In seara de zilei de duminica, 12 Martie, au aparut informatii conform carora Banca Centrala SUA - FED, va acoperi toate depozitele de la aceasta banca, astfel incat niciun deponent sa nu sufere pierderi. Aceasta stire a adus o stabilizare a pitelor financiare in prima zi a saptamanii si am vazut o revenire spectaculoasa a activelor sensibile la risc, revenire resimtita in mod special in piata crypto. Astfel, in decurs de doua zile, principalele crypto-active au avut cresteri de peste 20%.

Elanul ascendent a fost temperat la mijlocul saptamanii de o noua stire cu potential negativ important, si anume problemele de la banca elvetiana Credit Suisse, care se confrunta de cateva luni cu retrageri de capital din partea clientilor. Din nou, pietele au reactionat negativ si scaderile au revenit, in special pe bursele de actiuni, insa nici segmentul crypto nu a fost ocolit de deprecieri.
Totusi, pe piata activelor digitale aceste corectii au fost de scurta durata iar crypto-asset-urile au revenit pe trend de crestere dupa aflarea noilor date privind inflatia in SUA, care arata o scadere a indicelui preturilor de consum. Aceasta scadere ar putea face ca FED sa reduca ritmul majorarii dobanzilor de politica monetare, strategie privita cu ochi buni de cei care prevad o revenire a bull-run-ului in piata crypto. Suplimentar, finalul zilei de ieri pare ca a inchis si capitolul Credit Suisse, cu un efect pozitiv asupra pietei crypto, cel putin pe termen scurt.

Dupa toate aceste evenimente macro-economice si stiri importante, ne regasim cu piata crypto la nivelurile maxime din ultimele 9 luni, Bitcoin situandu-se in jurul zonei de 27.000-28.000 USD, iar Ethereum la aproximativ 1.800 USD.

Capitalizarea totala a activelor digitale a urcat consistent si a inchis saptamana aproape de 1.2 trilioane USD, zona atinsa ultima data in August 2022.

sursa: tradingview.com, grafic Weekly

Bitcoin a avut cea mai buna performanta saptamanala din ultimele 12 luni, iar pretul a crescut cu peste 30% fata de nivelul de duminica - 12 Martie, de la aproximativ 20.000 USD, pana in zona de 27-28.000 USD.
Aceasta crestere poate fi pusa pe seama interventiei Bancii Centrale SUA - FED in situatia problematica de la banca Silicon Valley Bank (SVB), o banca preferata atat de catre start-up-urile din domeniul tech, dar si de multe companii din segmentul crypto. Pe langa acoperirea tuturor depozitelor de la SVB, FED-ul a injectat o cantitate record de lichiditate in piata financiara, lichiditate care sa ajute bancile sa treaca peste aceasta perioada in care increderea in sistemul bancar are de suferit.
Tocmai ca urmare a zdruncinarii increderii in sistemul bancar traditional, unii analisti considera ca aprecierile vazute pe Bitcoin in saptamana recent incheiata sunt si rezultatul migrarii unor sume consistente catre segmentul crypto, vazut ca o alternativa la finantele clasice, datorita caracteristicii de descentralizare a tehnologiei blockchain.
Astfel, pretul BTC a urcat convingator peste zona de 25.000 USD, zona importanta pe care Bitcoin a incercat sa o treaca de doua ori in ultimele 9 luni. Avem un nou maxim recent pe BTC, peste  28.000 USD, iar tiparul evolutiei grafice da sperante pentru intrarea intr-un nou bull-market de termen lung.
Pretul BTC se afla peste media mobila de 200 de saptamani, iar daca va reusi sa se mentina peste acest nivel in saptamanile care urmeaza, putem estima intr-un mod rezonabil ca trendul ascendent va continua.
Totusi, o re-testare a zonei de 25.000 USD nu este exclusa, tinand cont de faptul ca dupa spargeri in sus ale unor zone grafice importante, pretul tinde sa revina la acel nivel, pentru a relua apoi miscarea de crestere.
De asemenea, tensiunile din pietele financiare internationale sunt inca prezente, chiar si cu situatia de la Credit Suisse rezolvata foarte recent, si mai mult de atat, in zilele urmatoare vom avea sedinta de politica monetare a FED, eveniment ce are potentialul sa creeze volatilitate in piete, in oricare dintre directii.

sursa: tradingview.com - grafic Weekly

ETH a pus peste 20% in crestere fata de nivelul din weekendul anterior, atingand chiar 1.800 USD in decursul saptamanii recent incheiate.
Euforia din piata crypto a dus la cumparari semnficative pe majoritatea crypto-asset-urilor iar Ethereum nu a facut rabat de la aceste cresteri, care au dus pretul peste maximul ultimelor luni.
Din punct de vedere al analizei tehnice, tokenul retelei Ethereum a iesit pe directie ascendenta din zona in care a fluctuat pe parcursul ultimelor 8 saptamani.
O mentinere a pretului peste 1.700 USD coroborata cu un sentiment general pozitiv in piata, poate pune ETH pe traiectorie catre nivelul de 2.000 USD, zona maxima din ultimele 8 luni.

Atentie sporita trebuie acordata si evenimentelor de la nivel macro-economicin perioada urmatoare, deoarece potentiale turbulente venite din aceasta sfera pot avea impact in evolutia din piata crypto.

sursa: tradingview.com - grafic Weekly

EGLD a revenit peste nivelul de 40 USD, pe fondul unei aprecieri de aproximativ 20% fata de nivelul la care tokenul retelei crypto romanesti se tranzactiona in urma cu sapte zile.
Avantul general din piata a avut efect pe toate activele crypto din top 100, si nu numai, iar EGLD s-a pozitionat pe traiectoria ascendenta care a dus pretul pana aproape de 47 USD in decursul saptamanii recent incheiate.
Spre deosebire de BTC sau ETH, eGold a avut o corectie mult mai puternica in urma cu doua saptamani, astfel incat, chiar daca am vazut cresteri importante in ultimele zile, inca ne aflam la distanta considerabila fata de maximele acestui an, din zona de 55 USD.
Daca momentul pozitiv va continua si piata per-ansamblu va avea aprecieri semnificative, putem spera ca pretul EGLD sa revina in zona de 50 USD.
In scenariul unor corectii venite pe seama tensiunilor din pietele financiare internationale, o scadere a eGold sub zona de 40 USD nu este exclusa.

sursa: tradingview.com - grafic Weekly

Limitarea raspunderii

Prezentul raport emis de Tradesilvania are un caracter pur informativ si nu este realizat in scopul utilizarii ca instrument in procesul de luare a deciziilor de investitii in crypto-active. Orice persoana care intelege sa foloseasca prezentul raport in procesul de luare a deciziilor de investitii,  isi asuma in mod expres toate riscurile aferente, Tradesilvania SRL neavand nicio obligatie legala sau de orice alta natura fata de persoana in discutie, ce ar deriva din publicarea acestui raport public.

Informatiile care stau la baza prezentului raport au fost obtinute din surse publice, considerate, in limita datelor disponibile publice, relevante si de incredere.

Valoarea activelor digitale la care se face referire in prezentul raport fluctueaza in timp, iar performanta trecuta nu constituie un indicator pentru performanta viitoare.

Reproducerea totala sau partiala a acestui raport este permisa doar prin mentionarea sursei.