Analiza saptamanala piata crypto (14-20 februarie 2022)

Tradesilvania iti prezinta in fiecare saptamana o analiza a pietei crypto.

Evolutie piata criptomonede


Corelatia pietei crypto cu evolutia burselor internationale a continuat si in saptamana recent incheiata, astfel ca trendul general de scadere ce a dominat inceputul anului 2022 pe pietele financiare si-a reluat directia, pe fondul evenimentelor geo-politice globale.
Tensiunile dintre Rusia si Ucraina au reprezentat principalul element negativ ce a cantarit substantial asupra sentimentului investitorilor in ultima perioada, iar o potentiala escaladare a acestei situatii catre un conflict militar major, a determinat jucatorii din piete sa se retraga din activele considerate cu risc, intre care si cryptomonedele, cauzand corectii importante de preturi.
In acest context, Capitalizarea Totala a Activelor Digitale a scazut cu aproximativ 10% in ultima saptamana, pana la nivelul de 1.7 trilioane USD.
Aceasta corelatie tot mai puternica intre miscarile din piata crypto si bursele clasice de actiuni reprezinta si o maturizare a domeniului crypto-activelor, prin intrarea pe acest segment a marilor investitori  institutionali (fonduri de investitii, fonduri de pensii, banci etc.), care trateaza plasamentele in crypto, ca si orice alte investitii financiare.
Astfel, in perioada urmatoare trebuie urmarite cu atentie evolutiile din sfera politico-militara dintre Rusia si Ucraina, deoarece acesta pare sa fie subiectul primordial ce poate determina directia pe termen scurt in pietele financiare internationale, si, la fel cum am mentionat mai sus, implicit in piata crypto.

sursa: tradingview.com, grafic Daily

Dominanta Bitcoin s-a mentinut in jurul nivelului de 43%, confirmand starea de incertitudine si temere ce domina piata crypto, si nu numai, in aceasta perioada. Nu avem inca elementele necesare pentru o euforie in piata, astfel ca investitorii tin plasamentele in BTC, pe fondul volatilitatii mai reduse a acestuia, comparativ cu altcoinurile.

sursa: tradingview.com

BTC-ul a avut o saptamana de corectii, care a dus pretul in jos pana in zona de 38.000 USD, o scadere saptamanala de aproximativ 10%.
Asa cum era de asteptat, amplificarea turbulentelor politice recente au fost cele care au dat tonul evolutiilor negative din pietele financiare internationale, iar Bitcoin nu a fost ferit de sentimentul negativ din randul investitorilor.
Pretul a coborat catre zona de unde a fost sparta in sus linia de trend descendent, invalidand, pentru moment, o potentiala revenire consistenta a cresterilor.
Din punct de vedere al analizei tehnice, pretul BTC pare mai degraba pozitionat catre reluarea trendului descendent, iar o retragere catre minimul anterior, la 34.000 USD, poate confirma acest scenariu.
Indicatorul de sentiment Fear&Greed Index a revenit in zona de temere, sub 30, ceea ce poate duce la continuarea scaderilor din ultimele zile.
Desigur, miscarile viitoare din piata vor fi strans corelate cu degradarea sau imbunatatirea starii generale a investitorilor, pe fondul dezvoltarilor de pe scena militaro-politica.

sursa: tradingview.com - grafic Daily

ETH a urmat trendul de scaderi de pe piata crypto, iar pretul a revenit catre nivelul de 2.600 USD, cu aproximativ 12% mai jos fata de nivelul maxim recent, din 10 Februarie.
O eventuala spargere in jos a liniei de trend va confirma scenariul bearish pe termen scurt cu urmatoarea “statie” la 2.250 USD.
Activitatea de pe reteaua Ethereum a dat usoare semne de incetinire, conform celor de la Delphi Digital, pretul gas-ului de pe Ether fiind intr-un trend de scadere, pe seama “racirii” zonei de tranzactii cu NFT’s in ultima saptamana.
Totusi, fundamentele ETH raman pozitive pe termen lung, fiind in continuare cel mai utilizat blockchain, atat pentru tranzactii pe segmentul DeFi, cat si pe cel al Non-Fungible Tokens.
Pe termen scurt, directia ETH va fi, la randul ei, influentata de miscarea generala a pietei crypto, astfel incat nu este exclus sa asistam la continuarea scaderilor din ultima perioada.

sursa: tradingview.com - grafic Daily

EGLD a revenit pe trendul descendent, dupa ce in urma cu o saptamana performase mai bine decat evolutia generala a pietei. Pretul a coborat pana la nivelul de 155 USD, fiind cu 25% sub maximul recent de la 200 USD.
Chiar daca am vazut noi proiecte din eco-sistemul Elrond lansate recent pe DEX-ul propriu, ceea ce, teoretic, ar duce la o crestere a lichiditatii pe Maiar, aceste anunturi pozitive nu au putut opri directia de scadere pe care EGLD a fost pus odata cu retragerile generale de preturi din piata crypto.
La fel ca si majoritatea celorlalte altcoinuri, cand suntem intr-o perioada de corectii, EGLD tinde sa scada mai mult decat BTC sau ETH, astfel ca, daca acest trend va continua, este posibil sa retestam minimul recent de la 100 USD. Totusi, dupa cinci zile consecutive pe rosu, putem asista la un bounce in sus, care insa, trebuie susttinut de o imbunatatire, macar si temporara, a starii generale de pe piete.

sursa: tradingview.com - grafic Daily

Stiri criptomonede


  • In ciuda tensiunilor majore de la granita de Est cu Rusia, Parlamentul din Ucraina a votat saptamana trecuta o lege care legalizeaza si recunoaste oficial Bitcoin ca si activ financiar. Spre deosebire de El-Salvador, unde Bitcoin este moneda oficiala, legea recent adoptata la Kiev stipuleaza ca BTC nu este oficial un mijloc de plata, pentru a nu face concurenta valutei proprii, si asa “lovita” din cauza tenisunilor militare, ci este acceptat ca si activ de investitie.
    Ukraine is the latest country to legalize bitcoin
  • Dupa ce in luna Septembrie 2021, Twitter a lansat un tool prin care utilizatorii pot sa ofere tips-uri sub forma de BTC creatorilor de continut de pe reteaua sociala, compania americana a anuntat zilele trecuta ca va adauga si adrese de wallet-uri Ethereum pentru acest tip de stimulent financiar intre utilizatori.
    Twitter Adds Ethereum Wallet Support to Tipping Feature
  • Cea mai mare banca de pe Wall-Street, JP Morgan, este prima institutie bancara din SUA ce intra in sfera metaverse prin lansarea unui “sediu” in spatiul virtual. Oficialii JPM vad in metaverse o piata cu un potential de 1 trilion USD in urmatorii ani, motiv pentru care vor lua in calcul inclusiv achizitia de active imobiliare virtuale, celebrele “virtual land”, de pe platforma Decentraland (MANA).
    JP Morgan is first leading bank to launch in the metaverse

Cresteri/scaderi importante din top 100 - ultimele 7 zile


Cresteri
NEO +11%
KLAY +8%
KCS +1%
Scaderi
THETA -23%
SAND -22%
EGLD -21%
ONE -20%
XTZ -18%

Limitarea raspunderii

Prezentul raport emis de Tradesilvania are un caracter pur informativ si nu este realizat in scopul utilizarii ca instrument in procesul de luare a deciziilor de investitii in crypto-active. Orice persoana care intelege sa foloseasca prezentul raport in procesul de luare a deciziilor de investitii,  isi asuma in mod expres toate riscurile aferente, Tradesilvania SRL neavand nicio obligatie legala sau de orice alta natura fata de persoana in discutie, ce ar deriva din publicarea acestui raport public.

Informatiile care stau la baza prezentului raport au fost obtinute din surse publice, considerate, in limita datelor disponibile publice, relevante si de incredere.

Valoarea activelor digitale la care se face referire in prezentul raport fluctueaza in timp, iar performanta trecuta nu constituie un indicator pentru performanta viitoare.

Reproducerea totala sau partiala a acestui raport este permisa doar prin mentionarea sursei.