Analiza saptamanala piata crypto (14 - 20 martie 2022)
Tradesilvania iti prezinta in fiecare saptamana o analiza a pietei crypto.
Evolutie piata criptomonede
Am avut parte de o saptamana foarte buna pe piata crypto, in care apetitul la risc al investitorilor a revenit in prim-plan, si am vazut cresteri semnificative pentru majoritatea proiectelor.
Sentimentul optimist si-a facut simtita prezenta pe toate pietele financiare, iar bursele de actiuni la nivel global au inregistrat aprecieri importante.
In mod general, principalele doua stiri care au stat la baza exuberantei din saptamana recent incheiata au venit, pe de o parte, dinspre conflictul ruso-ucrainean, unde discutiile despre un armistitiu au devenit tot mai intense, si, pe de alta parte, am avut sedinta de politica monetara a Bancii Centrale SUA, care, chiar daca a majorat dobanda de politica monetara, intarind Dolarul, a subliniat faptul ca economia SUA se afla in situatie solida. Acest anunt a determinat cresteri pe toate clasele de active investitionale.
In mod particular, pe piata crypto am avut un eveniment cu potentiale consecinte importante, si anume votul in Parlamentul European privind un text de lege care propunea, printre altele, interzicerea crypto-activelor ce au la baza mecanismul Proof-of-Work, fiind vizata chiar principala crypto-valuta, Bitcoin. Din fericire pentru jucatorii din piata crypto, acest amendament a fost respins, astfel incat, cel putin pentru moment, nu vom avea restrictii legate de acest mecanism de minare crypto in Europa.
Pe fondul sentimentului pozitiv, Capitalizarea Totala a Activelor Digitale a crescut catre nivelul de 1.82 miliarde USD.
Dominanta BTC in totalul activelor digitale nu a scazut semnificativ, chiar daca unele proiecte din top 100 au avut performante mai bune decat Bitcoin in ultima saptamana, iar acest lucru arata faptul ca investitorii inca nu sunt convinsi ca am intrat intr-un nou ciclu de cresteri generalizate pe piata.
BTC-ul a avut o saptamana pozitiva, crescand cu aproximativ 6%, in ton cu evolutia burselor internationale de actiuni.
Pretul a urcat pana la nivelul de 42.500 USD, unde a intalnit media mobila de 100 zile (culoarea rosie) si o fosta rezistenta atinsa in urma cu doua saptamani, de unde BTC-ul a fost rejectat in jos.
Pentru continuarea trendului ascendent de saptamana trecuta, avem nevoie ca Bitcoin sa urce peste acesti doi indicatori, si sa se apropie de linia de rezistenta de la 45.000 USD.
O eventuala trecere si peste aceasta zona ar putea fi semnalul unei reversari imporante de trend, cu directie crescatoare pe termen mediu si lung.
O respingere in jos, poate re-trimite pretul BTC-ului catre suportul de la 37.500 USD.
Miscarile Bitcoin din perioada urmatoare, vor fi, ca si pana acum, strans legate de evolutia sentimentului general de pe pietele financiare, astfel ca trebuie urmarite cu atentia evenimentele macro cu influenta in randul investitorilor, in special desfasurarea conflictului din Ucraina.
ETH a performat mai bine decat BTC-ul in saptamana recent incheiata, apreciindu-se cu peste 10%.
Anunturile privind progresle facute de echipa tehnica din spatele retelei Ethereum in ceea ce priveste trecerea la mecanismul Proof-of-Stake au trimis pretul Ether pana aproape de 3.000 USD.
Observam pe grafic faptul ca ETH se tranzactioneaza de aproximativ 1 luna intr-un interval de 2.500-3.000 USD, fapt ce denota indecizia investitorilor privind directia pe termen scurt-mediu.
In continuare, ne aflam sub mediile mobile de 100, respectiv 200 zile, acesti indicatori importanti de termen lung transmitand ca trendul descrescator inceput in luna Noiembrie 2021 inca nu a fost depasit.
O spargere in sus a rezistentei de la 3.000 USD coroborata cu o trecere peste media mobila de 100 zile, poate da semnalul unei reversari de trend, cu target catre zona 3.500, unde se afla media mobila de 200 zile.
Daca sentimentul general din piete se va deteriora din nou, nu este exclusa o revenire a pretului ETH catre suportul de la 2.500 USD.
Tokenul EGLD incearca spargerea rezistentei de la 160 USD, partea de sus a canalului in care se tranzactioneaza din luna Februarie.
In ton cu miscarile celorlalte proiecte din top 50, eGold a avut zile foarte bune in saptamana recent incheiata, astfel ca pretul a avut o ascensiune de aproximativ 15%.
Faptul ca pe zilele de crestere avem volume mari de cumparare (vezi partea de jos a imaginii), arata ca investitorii sunt mai degraba orientati catre acumulare de EGLD. In general, acest tip de comportament este bullish, iar volumele mai mici din zilele de scaderi denota faptul ca holderii EGLD nu sunt tentati in a vinde.
O miscare convinsa care sa duca pretul peste 160 USD, poate trimite EGLD-ul pana la 180 USD, intr-o prima faza, ca mai apoi sa fie testat pragul psihologic de 200 USD.
Pe partea descendenta, in functie de miscarile pietei, se poate reveni catre suportul de la 120 USD.
Stiri criptomonede
- Gigantul din domeniul bancar HSBC, cu active de peste 3 trilioane USD, va intra in segmentul metaverse printr-un parteneriat cu proiectul The Sandbox (SAND). Anuntul bancii britanice vine dupa ce, in urma cu cateva saptamani, un alt nume sonor din domeniul financiar, JP Morgan, anuntase ca va dezvolta un sediu virtual pe proiectul Decentraland.
Sursa: HSBC Enters the Metaverse Through Partnership With The Sandbox - Fondatorul Facebook, Mark Zuckerberg, a anuntat recent ca Instagram, populara aplicatie de sharing photo si video, detinuta de catre Facebook, va permite integrarea NFT-urilor in profilele utilizatorilor. Zuckerberg nu a dat detalii tehnice despre acest feature, insa a mentionat ca implementarea va avea loc curand.
Sursa: NFTs will be on Instagram soon, according to Mark Zuckerberg - In plin razboi, presedintele ucrainean Volodymyr Zelenskyy, a semnat un act legislativ prin care crypto-activele sunt recunoscute oficial ca si active investitionale in Ucraina, Astfel, segment crypto este adus sub tutela reglementarii si va intra in supravehgerea Comisiei Nationale pentru Valori Mobiliare din tara vecina.
Sursa: Ukraine legalizes crypto sector
Cresteri/scaderi importante din top 100 - ultimele 7 zile
Cresteri | |
---|---|
ETC | +46% |
RUNE | +38% |
AVAX | +20% |
DASH | +18% |
KSM | +16% |
Scaderi | |
---|---|
ANC | -18% |
KDA | -7% |
CHZ | -3% |
SCRT | -3% |
FIL | -2% |
Limitarea raspunderii
Prezentul raport emis de Tradesilvania are un caracter pur informativ si nu este realizat in scopul utilizarii ca instrument in procesul de luare a deciziilor de investitii in crypto-active. Orice persoana care intelege sa foloseasca prezentul raport in procesul de luare a deciziilor de investitii, isi asuma in mod expres toate riscurile aferente, Tradesilvania SRL neavand nicio obligatie legala sau de orice alta natura fata de persoana in discutie, ce ar deriva din publicarea acestui raport public.
Informatiile care stau la baza prezentului raport au fost obtinute din surse publice, considerate, in limita datelor disponibile publice, relevante si de incredere.
Valoarea activelor digitale la care se face referire in prezentul raport fluctueaza in timp, iar performanta trecuta nu constituie un indicator pentru performanta viitoare.
Reproducerea totala sau partiala a acestui raport este permisa doar prin mentionarea sursei.