Analiza saptamanala piata crypto (15 - 21 Noiembrie 2021)

Tradesilvania iti prezinta in fiecare saptamana o analiza a pietei crypto.

Evolutie piata criptomonede


Saptamana recent incheiata a adus volatilitate ridicata pe piata crypto si am avut parte de corectii importante, in special pe cele doua active majore, BTC si ETH.
Pe de alta parte, cateva altcoins din top 50 au atins noi maxime, si aici sunt remarcat AVAX, EGLD si CRO, semn ca scaderile din ultima perioada nu reprezinta neaparat o inversare de trend in sensul negativ.
Principalele elemente care au stat la baza corectiilor recente nu sunt noi, ci mai degraba o revenire in prim-plan a unor evenimente pe care piata le urmarea cu atentie, si anume pasajele referitoare la impozitarea crypto-activelor si a jucatorilor din aceasta industrie, mentionate in planul de redresare economica din SUA “Infrastructure Bill”, si actiunile statului chinez menite sa descurajeze minarea de Bitcoin.
Totusi, avand in vedere ca aceste stiri negative au fost absorbite destul de bine de piata, fara a vedea scaderi asemanatoare celor din luna Mai, ne fac sa credem ca retragerile de pret sunt limitate si  odata ce sentimentul general se va aseza, vom putea relua trendul ascendent.
Datele de pe on-chain arata ca marii jucatori din piata (whales) acumuleaza BTC, ceea ce denota optimismul pietei pentru perioada urmatoare.
Capitalizarea totala a pietei crypto a avut o corectie semnificativa la inceputul saptamanii, pana la 2.4 trilioane USD, ca mai apoi, sa vedem o revenire catre 2.6 trilioane USD.

sursa: tradingview.com, grafic Weekly

Bitcoin Dominance a avut o usoara scadere venita pe seama evolutiei mai putin bune a BTC-ului comparativ cu unele proiecte importante din top 50, iar atat timp cat nu vedem o crestere a ponderii BTC in totalul capitalizarii de piata, se poate mentine viziunea pozitiva pe evolutia viitoare a pietei.
In general, cresterea BTC Dominance apare in momente de incertitudine si panica, cand investitorii vand altcoins pentru a se “refugia” in BTC, care este considerat cel mai sigur activ din intreaga sfera cypto.

sursa: tradingview.com

BTC-ul a avut o saptamana de corectie care a dus pretul sub pragul psihologic de 60.000 USD.
Scaderile au venit pe fondul stirilor negative dinspre SUA si China, stiri care au eclipsat implementarea upgrade-ului Taproot adus retelei, prin care tranzactiile se vor derula la o viteza mai mare si intr-un mod mai fluid.
O retragere de pret era oarecum anticipata de indicatorul Fear&Greed Index , care se afla atunci in zona de “lacomie extrema”, iar in astfel de momente, istoric, are loc o corectie de pret pentru a echilibra sentimentul in piata.
De obicei, jucatorii mici, de retail, sunt primii care reactioneaza negativ la stiri cu impact pe piata, iar asa-numitii “whales” - investitorii mari, vad aceste retrageri de pret ca oportunitati pentru a acumula BTC la preturi atractive. Acest scenariu a fost observat in saptamana recent incheiata, al 3-lea cel mai mare portofel de BTC din piata acumuland BTC la pretul de 62.000 USD.
Un astfel de comportament din partea investitorilor importanti denota increderea in evolutia BTC pe termen lung, cu unii analisti prezicand Bitcoin la 100.000 USD in prima parte a anului 2022.
Pentru moment insa, nu este exclus sa mai vedem zile cu volatilitate ridicata si retrageri de pret, ce pot reprezenta bune oportunitati de acumulare.

sursa: tradingview.com - grafic Daily

ETH a avut, de asemenea, o saptamana de retragere, pretul spargand in jos din canalul ascendent ce propulsase ETH pana aproape de 5.000 USD.
Evolutia negativa a venit mai degraba din inertia intregii piete, altfel, fundamentele retelei Ethereum fiind in continuare solide, cu activitatea pe retea la un nivel foarte mare in special datorita proiectelor de NFT, care au atins un nou maxim istoric saptamana trecuta, iar deflatia de pe ETH (mai multe monede “arse” decat nou create) isi mentine cursul recent, semn ca putem asista pe viitor la un deficit de oferta raportat la cerere, ceea ce ar insemna cresteri de pret pe ETH.
In functie de evolutia generala a pietei, ETH poate continua perioada de consolidare, si chiar corectie, insa perspectivele pe termen lung raman pozitive.

sursa: tradingview.com - grafic Daily

EGLD a avut o evolutie spectaculoasa in ultima saptamana, fiind una dintre cele mai performante crypto-active, cu o crestere de aproximativ 35%, ajungand la o capitalizare de peste 8 miliarde de USD, ceea ce plaseaza proiectul romanesc intre primele 30 de proiecte crypto din lume.
Lansarea oficiala a Maiar Exchange a fost catalizatorul acestei cresteri, iar exchange-ul descentralizat al celor de la Elrond s-a bucurat de un succes enorm inca din primele zile, atingand un Total Value Locked - TVL - pe platforma de peste 1 miliard USD.
De asemenea, interesul crescut pentru primul proiect de pe Maiar Launchpad, incubatorul de start-up-uri crypto al Elrond, a dus la cresterea cererii pentru moneda EGLD.
Avand in vedere ca aceste doua aplicatii sunt  abia la inceput, cu alte proiecte importante fiind in lucru (marketplace-ul de NFT), viitorul Elrond pare unul foarte promitator, previziunile pentru EGLD in top 20 crypto-active la nivel global nefiind deloc exagerate.
Dupa cresterea semnificativa de pret din ultimele zile nu este exclus sa vedem usoare corectii, insa acestea ar trebui sa fie de scurta durata.

sursa: tradingview.com - grafic Daily

Stiri criptomonede


  • Divizia canadiana a unuia dintre cei mai mari jucatori de pe piata fondurilor de investitii, Fidelity, cu active in administrare de peste 200 miliarde USD, a primit acordul autoritatilor de supraveghere financiara pentru a gestiona active crypto pentru clientii sai. Acest anunt poate fi privit ca un deschizator de drum pentru fondurile de investitii din Canada in a intra cu deplina acoperire legala si din punct de vedere al reglementarilor, pe piata crypto.
    Fidelity approved to handle bitcoin in Canada, clearing path for institutional investors
  • Presedintele statului El-Salvador a anuntat crearea unui oras bazat pe tehnologii blockchain, numit Bitcoin City, finantat prin emiterea de titluri de stat cu suport in BTC. Practic, vom vedea un oras al viitorului in care toate tranzactiile se vor derula in BTC iar serviciile publice se vor dezvolta avand la baza tehnologii blockchain asociate.
    El Salvador to inaugurate Bitcoin City backed by $1B Bitcoin bonds
  • Bursa din Elvetia, SIX, va emite primele obligatiuni pe baza tehnologiei blockchain si DLT (Distributed Ledger Technology), prin care va testa utilitatea acestei noi inovatii in randul pietelor finciare clasice - bursele de obligatiuni. Emisiunea va fi destinata publicului larg, nu doar investitorilor institutionali, pentru a demonstra faptul ca blockchainul este accesibil tuturor categoriilor de investitori.
    Swiss Exchange's new platform to use 'revolutionary' crypto tech for bond issuance

Cresteri/scaderi importante din top 100 - ultimele 7 zile


Cresteri
CRO +75%
AVAX +47%
SAND +42%
EGLD +36%
MANA +20%
Scaderi
LRC -20%
OMG -16%
KDA -16%
SUSHI -16%
CAKE -14%

Limitarea raspunderii

Prezentul raport emis de Tradesilvania are un caracter pur informativ si nu este realizat in scopul utilizarii ca instrument in procesul de luare a deciziilor de investitii in crypto-active. Orice persoana care intelege sa foloseasca prezentul raport in procesul de luare a deciziilor de investitii,  isi asuma in mod expres toate riscurile aferente, Tradesilvania SRL neavand nicio obligatie legala sau de orice alta natura fata de persoana in discutie, ce ar deriva din publicarea acestui raport public.

Informatiile care stau la baza prezentului raport au fost obtinute din surse publice, considerate, in limita datelor disponibile publice, relevante si de incredere.

Valoarea activelor digitale la care se face referire in prezentul raport fluctueaza in timp, iar performanta trecuta nu constituie un indicator pentru performanta viitoare.

Reproducerea totala sau partiala a acestui raport este permisa doar prin mentionarea sursei.