Analiza saptamanala piata crypto (18 - 26 Octombrie 2021)

Tradesilvania iti prezinta in fiecare saptamana o analiza a pietei crypto.

Evolutie piata criptomonede


Sentimentul general pozitiv continua sa domine piata crypto, iar lansarea celor doua ETF-uri pe contracte futures cu activ suport Bitcoin vin sa confirme faptul ca piata activelor digitale intra intr-o noua perioada, cea a consolidarii ca si o piata de investitii legitima, matura si cu produse financiare destinate tuturor categoriilor de investitori.
Pe fondul acestui optimism, fondurile de investitii care investesc in crypto-active au avut parte de cele mai mari intrari de capital saptamanale din istorie, cu 1.5 miliarde de USD sume noi venind catre fondurile destinate pietei crypto.
Cele doua ETF-uri lansate de ProShares si Valkyrie Funds in saptamana trecuta, au la baza contracte futures pe BTC, ceea ce inseamna ca de fiecare data cand cineva investeste sume noi in aceste doua produse, administratorii acestora trebuie sa cumpere contracte futures pe BTC. Desi este un fapt extrem de pozitiv pentru piata, acest tip de produs de investitii - ETF pe contracte futures - nu determina neaparat cresterea cererii pentru crypto-activul Bitcoin clasic (spot BTC), ci doar pentru contractul futures.
Astfel, odata ce va aprobat ETF-ul clasic, pe spot BTC, in care administratorii ETF-ului vor trebui sa cumpere din piata BTC de fiecare data cand cineva nou investeste in acel ETF, vom putea vedea o crestere exponentiala a cererii pentru Bitcoin, si, implicit o crestere a pretului, iar previziunile jucatorilor din piata care vad BTC la peste 100.000 USD nu mai par atat de indepartate.
In acest context al tonului optimist, capitalizarea totala a pietei crypto a atins un nou maxim istoric, de aproximativ 2.65 trilioane USD.

sursa: tradingview.com

Ponderea BTC-ului in totalul capitalizarii de piata a crypto-activelor - Bitcoin Dominance, a revenit din nou catre zona de 45%, dupa o crestere sustinuta catre aproximativ 48%, crestere venita dupa lansarea celor doua ETF-uri cu activ suport contracte futures BTC. Odata ce entuziasmul generat de aceste evenimente isi va mai pierde din intensitate, investitorii isi vor indrepta atentia catre celelalte crypto-active, confirmand ciclul de fluxuri de capital intr-un trend bullish al pietei crypto:
BTC > Large Cap Altcoins > Middle Cap Altcoins > Small Cap Altcoins.
Acest scenariu pare ca a intrat in faza doi, in care investitorii sunt focusati pe Altcoin-urile cu capitalizarea de piata mare (Large Cap Altcoins), acestea avand cresteri mai importante in ultima saptamana (vezi ETH, SOL, EGLD, LUNA, AVAX).

sursa: tradingview.com

BTC-ul a atins un maxim istoric la peste 67.000 USD, cresterea pretului fiind sustinta de evenimente fundamentale care pot crea baza unei evolutii pozitive a Bitcoinului ca produs de investitii legitim pe termen lung.
Subiectul principal al saptamanii trecute, lansarea celor doua ETF futures Bitcoin, a fost head-line-ul principalelor site-uri de stiri financiare, BTC-ului venind in atentia generala a publicului ca un activ matur, adoptat deja de marile companii de investitii din lume, trecand peste imaginea de produs speculativ, cum era vazut de o parte a investitorilor in urma cu cativa ani.
Din punct de vedere al analizei grafice, dupa ascensiunea puternica ce a dus pretul catre nivelul de 67.000 USD, pare ca in ultimele zile avem o consolidare in zona de 60.000 -63.000 USD. Este un tipar normal, ca dupa cresteri majore care duc pretul unui activ peste maximul precedent, sa urmeze perioade de tranzactionare in lateral, fara  directie clara, perioada in care se marcheaza profituri, dar, in acelasi timp, se acumuleaza activul pentru o noua runda de cresteri.
Daca vom avea update-uri pozitive legate de evolutia aprobarii unui ETF clasic pe spot BTC, putem relua urcarile de pret pe Bitcoin, cu miscari majore.
Pana atunci, nu este exclus sa asistam la continuarea evolutiei laterale, de acumulare, in care BTC-ul sa nu aiba evolutii puternice, iar investitorii sa se focuseze pe altcoin-uri.

sursa: tradingview.com - grafic Daily

ETH-ul a avut, de asemenea, o evolutie foarte buna in ultima saptamana, pretul atingand maximul istoric de aproximativ 4.400 USD.
Pe masura ce investitorii is vor indrepta atentia catre altcoinuri, ETHER este pozitionat foarte bine pentru spargerea zonei de maxim, indicatorii de pe grafic fiind situati optim pentru continuarea trendului crescator - indicatorul de momentun RSI (josul paginii) este in zona neutra - sub 75.00, iar mediile mobile majore de 50, respectiv 200 de zile, sunt in asezare clasica pentru un trend ascendent.
Conform unei analize a celor de la Dune Analytics (https://dune.xyz/home), de la implementarea mecanismului EIP - 1599 din luna August, mai mult de 40% din tokenurile ETH nou create au fost arse, confirmand caracterul deflationst al acestui upgrade adus in reteaua Ethereum, ce va avea un impact pozitiv pe pret, pe termen lung.
Pentru ca trendul de crestere sa continue pe ETH, avem nevoie de o spargere convinsa a rezistentei de la precedentul maxim, cu volume in crestere. Odata indeplinit acest scenariu, e posibil sa vedem evolutii majore pe ETHER, cu pretul trecand peste 5.000 USD pe termen mediu.

sursa: tradingview.com - grafic Daily

Echipa Elrond a anuntat recent ca lansarea exchange-ului descentralizat Maiar Exchange va avea loc in luna Noiembrie, anunt ce a dus pretul EGLD catre maximul istoric de 300 USD, iesind din zona de consolidare de la 220-240 USD.
Pretul a fost repins usor din maxime, si nu este exclus, ca pana la lansarea efectiva a exchange-ului Maiar sa asistam la o evolutie laterala, specifica de acumulare, sub nivelul de 300 USD.
Daca ne raportam la capitalizarea de piata, Elrond se situeaza in zona de 5.5 miliarde USD, pe locul 38 in topul celor mai mari crypto-active. Multe voci din piata vad in Elrond ca fiind un proiect cu potential major, care sa intre in viitor in top 20 proiecte crypto, ceea ce ar echivala cu o capitalizare de peste 10 miliarde USD.
Tinand cont de noutatile si upgrade-urile pregatite de echipa din Sibiu,  este posibil ca aceste previziuni - Elornd in top 20 (cau chiar top 10) sa se adevereasca.
Intr-o prima faza, asteptam lansarea Maiar Exchange si o trecere a pretului peste maximul istoric de 300 USD, pentru a putea sustine ascensiune catre o capitalizare de piata de top 20 proiecte crypto.

sursa: tradingview.com - grafic Daily

Stiri criptomonede


  • Bancile din Spania se pregatesc sa ofere acces la tranzactionare crypto catre clienti, asteptand doar normele si instructiunile de aplicare din partea Bancii Centrale pentru a putea lansa acest tip de serviciu. Astfel, piata crypto se va deschide fara niciun fel de oprelisti legislative catre cetatenii spanioli.
    Spanish Banks Are Preparing to Offer Crypto Services
  • Mastercard, una dintre cele mai mari companii de carduri si plati on-line din lume, va incheia un parteneriat cu platforma Bakkt prin care va oferi atat companiilor (comercianti si banci), cat si publicului larg servicii financiare (tranzactionare, plati, economisire etc) utilizand cryptomonedele.
    Mastercard Is Integrating Crypto Payments Through a New Partnership With Bakkt
  • Neuberger Berman, un important jucator de pe piata fondurilor de investitii la nivel global, cu active de peste 400 miliarde de USD in administrare, va lansa produse de investitii in crypto-active, iar in planul companiei se afla si lansarea unui ETF pe Bitcoin.
    BlockFi to Develop Crypto Asset Management Products With Neuberger Berman

Cresteri/scaderi importante din top 100 - ultimele 7 zile


Cresteri
RUNE +75%
NEAR +58%
ONE +55%
SHIB +50%
FTM +40%
Scaderi
STX -8%
CEL -6%
XDC -5%
FLOW -4%
REV -2%

Limitarea raspunderii

Prezentul raport emis de Tradesilvania are un caracter pur informativ si nu este realizat in scopul utilizarii ca instrument in procesul de luare a deciziilor de investitii in crypto-active. Orice persoana care intelege sa foloseasca prezentul raport in procesul de luare a deciziilor de investitii,  isi asuma in mod expres toate riscurile aferente, Tradesilvania SRL neavand nicio obligatie legala sau de orice alta natura fata de persoana in discutie, ce ar deriva din publicarea acestui raport public.

Informatiile care stau la baza prezentului raport au fost obtinute din surse publice, considerate, in limita datelor disponibile publice, relevante si de incredere.

Valoarea activelor digitale la care se face referire in prezentul raport fluctueaza in timp, iar performanta trecuta nu constituie un indicator pentru performanta viitoare.

Reproducerea totala sau partiala a acestui raport este permisa doar prin mentionarea sursei.