Analiza saptamanala piata crypto (19 - 25 septembrie 2022)

Analiza saptamanala piata crypto (19 - 25 septembrie 2022)

Tradesilvania iti prezinta in fiecare saptamana o analiza a pietei crypto.

Evolutie piata criptomonede


Evolutiile negative de pe pietele financiare globale din ultima perioada continua sa fie elementul principal care influenteaza si miscarile din piata crypto, astfel ca am avut parte din nou de o saptamana tensionata in sectorul activelor digitale, unde majoritatea proiectelor importante au inregistrari scaderi pe directia trendului din ultimele luni.
Cel mai important eveniment macro al saptamanii incheiate a fost sedinta de politica monetara a Bancii Centrale SUA, care, conform asteptarilor, a majorat dobanda cheie cu inca 0.75%.
Insa, discursul guverantorului FED, Jerome Powel, prin care acesta a anuntat intensificarea ritmului de restrictionare financiara cantitativa prin cresteri accentuate de dobanda de referinta, a facut ca pietele financiare, si inclusiv piata crypto, sa continue trendul descendent.
Practic, investitorii iau un calcul o posibila recesiune globala indusa de catre bancile centrale, care si-au asumat ca principal scop in perioada urmatoare scaderea inflatiei, si nu cresterea economica.
Tinand cont de aceste previziuni, activele considerate mai riscante inregistreaza performante slabe, in conditiile in care investitorii isi indreapta atentia in mod special catre Dolarul American, principalul activ ce va beneficia de dobanzile mari din SUA.
Sub aceste aspecte nefavorabile climatului investitional global, Capitalizarea Totala a Activelor Digitale se mentine sub pragul de 1 trilion USD.

sursa: tradingview.com, grafic Weekly

Dominanta BTC in total active se mentine in jurul ponderii de 40%, pe fondul incertitudinii legate de evolutia pietei pe termen scurt si mediu .

sursa: tradingview.com

Bitcoin a retestat minimele ultimelor trei luni, in jurul valorii de 18.000 USD si, pentru moment, a reusit sa se mentina peste acest nivel important.
Vanzarile din ultima saptamana au accelerat dupa sedinta FED de miercuri, dar cumparatorii au re-intrat in piata incepand cu ziua de joi, si am vazut astfel un final de saptamana mai linistit.
Contextul macro-global actual isi spune cuvantul si in cazul evolutiei crypto-activelor, astfel incat cumpararile sunt inca la niveluri scazute, lipsind increderea si entuziasmul din piata.
Pentru perioada urmatoare, este esential ca BTC-ul sa reuseasca sa se mentina peste zona de 18.000 USD, de unde a fost respins de fiecare data in ultimele luni.

sursa: tradingview.com - grafic Weekly

Pe graficul zilnic vedem cum se acumuleaza presiunea de vanzare in zona de 18.000-19.000 USD, astfel ca o spargere in jos a acestui suport nu este exclusa, daca si pietele bursiere vor continua tredul descendent.
Insa, asa cum vazut in ultimele luni, directia din piata activelor digitale este determinata in mod semnificativ din evolutia burselor globale, astfel ca va trebui sa fim atenti la ce se intampla pe acel front investitional.

sursa: tradingview.com - grafic Daily

Evolutia negativa post-The Merge in cazul ETH a continuat si in saptamana recent incheiata, astfel ca tokenul retelei Ethereum a coborat sub pragul de 1.400 USD.
Chiar daca trecerea la noul mecanism de validare a tranzactiilor de pe retea, Proof-of-Stake, va crea o scadere a “inflatiei” pe ETH, fapt ce in teorie este pozitiv pentru evolutia unui activ, miscarea descendenta a ETH a continuat, determinata in special de apetitul scazut pentru risc la nivel global, situatie care afecteaza toate activele financiare purtatoare de risc, printre care si crypto-activele.
Pe graficul Weekly vedem ca pretul a spart in jos formatiunea de crestere temporara delimitata de cele doua linii de trend de coluare rosie, insa, din fericire, spargerea nu a fost convinsa.

sursa: tradingview.com - grafic Weekly

Pe graficul Zilnic vedem cum miscarea din ultimele pare o spargere in jos - urmata de o re-testare a liniei de trend, ceea ce ar putea duce la accentuarea scaderilor, daca pretul va fi respins in jos.

Perioada urmatoare trebuie privita cu precautie, avand in vedere riscurile ce ar putea veni din partea evolutiei pietelor financiare globale.

sursa: tradingview.com - grafic Daily

EGLD a anuntat recent un parteneriat cu Opera prin care cunoscutul browser de internet va avea integrat Elrond in interfata, facand mai facil accesul userilor Opera la ecosistemul retelei Elrond.
Stirea a reusit sa aduca tokenul EGLD pe un usor ton de crestere, dupa scaderile de la inceputul saptamanii care au dus pretul pana in zona de 45 USD.

Cu toate acestea, apatia din ultimele luni de pe EGLD continua, semn ca investitorii nu au suficiente argumente pentru a re-intra agresiv la cumparare si a repune EGLD pe traiectoria ascendenta masiva de la finalul lui 2021.
Contextul macro nu ajuta, apetitul pentru risc fiind in continuare foarte scazut.
In ultimele doua saptamani, pretul a fluctuat in zona 45-55 USD, cu tendinta de scadere.
Este foarte important sa nu vedem pretul sub zona de 45 USD, o spargere a acestui suport putand duce EGLD catre minimele recente de la 36-37 USD.

sursa: tradingview.com - grafic Daily

Cresteri/scaderi importante din top 100 - ultimele 7 zile


Cresteri
XRP +28%
ALGO +26%
COMP +15%
CHZ +12%
XDC +10
Scaderi
LUNC -28%
EOS -16%
NEAR -13%
ETC -13%
DOT -9%

Limitarea raspunderii

Prezentul raport emis de Tradesilvania are un caracter pur informativ si nu este realizat in scopul utilizarii ca instrument in procesul de luare a deciziilor de investitii in crypto-active. Orice persoana care intelege sa foloseasca prezentul raport in procesul de luare a deciziilor de investitii,  isi asuma in mod expres toate riscurile aferente, Tradesilvania SRL neavand nicio obligatie legala sau de orice alta natura fata de persoana in discutie, ce ar deriva din publicarea acestui raport public.

Informatiile care stau la baza prezentului raport au fost obtinute din surse publice, considerate, in limita datelor disponibile publice, relevante si de incredere.

Valoarea activelor digitale la care se face referire in prezentul raport fluctueaza in timp, iar performanta trecuta nu constituie un indicator pentru performanta viitoare.

Reproducerea totala sau partiala a acestui raport este permisa doar prin mentionarea sursei.