Analiza saptamanala piata crypto (20 - 26 Septembrie 2021)

Tradesilvania iti prezinta in fiecare saptamana o analiza a pietei crypto.

Evolutie piata criptomonede


Evolutia pietei crypto din ultima saptamana a fost caracterizata de volatilitate ridicata, venita pe fondul unor stiri si evenimente negative din China, a doua cea mai mare putere economica globala.

La inceputul saptamanii, toate pietele financiare din lume, atat cele de actiuni, cat si pietele valutare, de marfuri, si inclusiv piata cypto-activelor, au fost puternic afectate de stirea conform careia cel mai mare dezvoltator imobiliar chinez, Evergrande, s-ar afla la un pas de faliment, unda de soc avand risc de contagiune catre alte piete si industrii, atat chineze cat si globale.

Dupa o scurta revenire de la mijlocul saptamanii, vineri am avut partea de un alt eveniment neplacut, si anume Banca Centrala Chineza a emis un comunicat in care mentiona faptul ca majoritatea activitatilor legate de cryptomonede ar trebui sa fie declarate ilegale, si, prin urmare, interzise de catre statul chinez.

Raspandirea acestor stiri cu impact negativ, fenomen numit de jucatorii din piata drept “FUD” - Fear, Uncertainty, Doubt - este un lucru specific autoritatilor chineze, si eveniment repetat de mai multe ori in ultimii ani.

Totusi, piata si-a aratat rezilienta de fiecare data cand au aparut astfel de incercari de subminare a dezvoltarii activelor digitale, preturile cryptomonedelor revenind, intr-un interval mai mare sau mai mic, catre nivelurile anterioare scaderilor datorate acestui tip de fenomen.
In acest context saptamanal nefavorabil, capitalizarea totala a crypto-activelor - Crypto Total Market Cap - a scazut cu aproximativ 15%, pana in zona de 1.83 trilioane USD.

sursa: tradingview.com

Dominanta Bitcoinului in totalul capitalizarii de piata a ramas in continuare peste nivelul de 42%,  asa cum mentionam si in raportul anterior, in momente de incertitudine si teama, investitorii cautand sa se refugieze din altcoinuri, catre Bitcoin si stabelcoinuri.
In functie de evolutia din sfera stirilor si a evenimentelor cu impact pe piata, nu este exclus sa vedem BTC Dominance poate chiar spre nivelul de 45%. Pentru a vedea BTC Dominance, din nou, catre 40%, ar trebui sa avem parte de o relaxare in ceea ce priveste panica din piata, si, implicit o crestere pe altcoins.

sursa: tradingview.com

Saptamana incheiata a adus BTC-ului un minus de aproximativ 10% si a tras pretul atat sub media mobila de 50 zile (portocaliu), cat si sub cea de 200 zile (mov), acesta fiind, pe termen mediu, un semnal negativ/incert. Totusi, se poate extrage un indiciu pozitiv din evolutia pretului de saptamana trecuta, si anume faptul ca BTC-ul nu a inchis sub zona de 40.000 USD, zona importanta din punct vedere tehnic, o fosta rezistenta care s-a transformat intr-un actual suport si care ar putea actiona ca un scut in fata unor potentiale viitoate scaderi.
De aici, pentru a relua trendul ascendent, avem nevoie de o urcare sanatoasa peste zona de 45.000-47.000 USD, cu inchideri peste cele doua medii mobile.
Tinand cont de contextul actual, in care stirile venite dinspre China nu par a fi tocmai in folosul pietelor financiare, nu este exclus sa vedem o retestare a minimului recent in arealul 40.000 USD.

sursa: investing.com - grafic Daily

ETH nu a facut rabat de la scaderile ultimelor zile din piata, atsfel ca pretul a avut cateva incursiuni sub pragul de 3.000 USD, cu respingeri usoare pana in zona de 3.200 USD. Ether se afla intre cele doua medii mobile cu semnificatie majora, de 50, respectiv 200 zile, ceea ce indica faptul ca, din punct de vedere al analizei tehnice, ne aflam intr-un punct de incertitudine. Foarte important ca pretul sa mentina suportul de la 2.700, unde probabil va converge si media mobila de 200 zile.

O viitoare perioada de  volatilitate nu este scoasa din calcul, in sepcial din cauza factorilor externi- vezi  potentialul faliment al Evergrande, cu efect de contagiune, si masurile restrictive fata de crypto-active luate de statul chinez.

Pentru a repune trendul bullish pe picioare, trebuie sa trecem cu pretul peste nivelul de 3.300 USD, ca mai apoi sa fie fie tintit nivelul de 3.600 USD.

sursa: investing.com - grafic Daily

Elrond (EGLD) a avut, de asemenea, o saptamana plina de volatilitate, si, asa cum am mentionat in raportul anterior, pretul a gasit un suport in scadere, in zona de 200 USD, de unde a fost respins si de indicatorul <media mobila de 50 zile>. Acest nivel se poate consolida intr-un suport important pe miscari de scadere.
Revenirea de la mijlocul saptamanii s-a oprit in jurul valorii de 250 USD, de unde pretul EGLD a fost retras in jos odata cu reluarea trendului saptamanal de scadere din piata. Nu este exclus sa vedem o evolutie oscilanta, intre nivelurile 200-250 USD, atat timp cat incertitudinea generala persista in mediul crypto.
Pe masura ce vor aparea update-uri din partea echipei Elrond cu privire la dezvoltarile in lucru (in principal a exchange-ului descentralizat Maiar Exchange), vom putea asista la reluarea trendului ascendent, intr-un context de piata favorabil.

sursa: investing.com - grafic Daily

Stiri criptomonede


  • Compania de fintech Revolut isi va plati chiria spatiului de birouri din Dallas, SUA, in Bitcoin. Proprietarul cladirii, WeWork, a inceput sa accepte plati in valute crypto pentru spatiile inchiriate inca din luna Aprilie, cand Coinbase, cel mai mare exchange de crypto din SUA si chirias in caldirile detinute de WeWork, a propus acest lucru. Astfel, chiriasii WeWork isi pot plati chiria in BTC, ETH, USDC si alte monede crypto.
    Its Revolut’s Time For Adoption As It Pays For Its WeWork Office Space In Bitcoin
  • Companiile cu traditie in trading si market-marking de pe Wall-Street isi fac tot mai mult intrarea in piata cypro, unde vad potential major de dezvoltare pentru urmatorii ani.
    Wall Street trading groups step up incursion into crypto markets
  • Fondatorul retelei Ethereum, Vitalik Buterin, a fost inclus de reviste Time Magazine in celebra lista 100 Most Influential People - 2021. Este inca o recunoasterea din partea publicatiilor de main-stream a rolului si influentei pe care il au in societate, oamenii-cheie din industria crypto, odata cu dezvoltarea si intrarea in viata de zi cu zi a acestui domeniu.
    Vitalik Buterin makes list of Time magazine’s 100 most influential people in 2021

Cresteri/scaderi importante din top 100 - ultimele 7 zile


Cresteri
CELR +68%
XDC +11%
XTZ +10%
PERP +8%
CELO +7%
Scaderi
HT -47%
FIL -33%
AUDIO -30%
NEAR -26%
ICP -24%

Limitarea raspunderii

Prezentul raport emis de Tradesilvania are un caracter pur informativ si nu este realizat in scopul utilizarii ca instrument in procesul de luare a deciziilor de investitii in crypto-active. Orice persoana care intelege sa foloseasca prezentul raport in procesul de luare a deciziilor de investitii,  isi asuma in mod expres toate riscurile aferente, Tradesilvania SRL neavand nicio obligatie legala sau de orice alta natura fata de persoana in discutie, ce ar deriva din publicarea acestui raport public.

Informatiile care stau la baza prezentului raport au fost obtinute din surse publice, considerate, in limita datelor disponibile publice, relevante si de incredere.

Valoarea activelor digitale la care se face referire in prezentul raport fluctueaza in timp, iar performanta trecuta nu constituie un indicator pentru performanta viitoare.

Reproducerea totala sau partiala a acestui raport este permisa doar prin mentionarea sursei.