Analiza saptamanala piata crypto (21 - 18 septembrie 2022)

Tradesilvania iti prezinta in fiecare saptamana o analiza a pietei crypto.

Evolutie piata criptomonede


Piata crypto a trecut printr-o saptamana volatila, chiar daca am fost martorii unuia dintre cele mai importante evenimente din istoria acestui domeniu, si anume trecerea retelei Ethereum de la mecanismul Proof-of-Work, la mecansimul Proof-of-Stake, eveniment cunoscut sub denumirea de “The Merge”. Faptul ca The Merge a fost implementat lin de catre Fundatia Ethereum, nu a influentat in mod pozitiv evolutia de ansamblu a pietei crypto desi acest proces tehnic a fost asteptat de toata lumea.

Temerile privind o iminenta recesiune globala, inflatia inca la niveluri foarte inalte si restrangerile monetare cantitative efectuate de catre Bancile Centrale cu scopul de a tempera cresterile de preturi, cantaresc semnificativ in apetitul scazut al investitorilor pentru active riscante, iar scaderile din pietele de actiuni se transmit catre toate segmentele investitionale considerate cu risc ridicat, intre care si crypto-activele.
In acest context global incert, Capitalizarea Totala a Activelor Digitale se mentine sub pragul de 1 trilion USD.

sursa: tradingview.com, grafic Weekly

Dominanta BTC in total active a oscilat in ultimele luni in limitele “canalului” 40% - 48% semn ca investitorii sunt indecisi in privinta directiei pe termen lung a pietei crypto.

sursa: tradingview.com

Incepand cu stabilizarea din luna Iunie, BTC-ul a evoluat lateral, in intervalul 18.500 - 25.000 USD, pe fondul incertitudinii generale din piata financiara si in lipsa unor catalizatori importanti care sa readuca optimismul in sfera crypto.
In saptamana recent incheiata, Bitcoin a revenit sub pragul de 20.000 USD, fiind “tras” in jos de corelatia cu bursele globale de actiuni, care au avut o performanta negativa, venita pe fondul mesajelor din partea Bancii Centrale SUA care va continua inasprirea accesului la piata monetara, prin majorari de dobanda de referinta, pentru a incerca sa incetineasca inflatia galopanta. Urmare a acestor majorari de dobanda, economia mondiala va avea de suferit, astfel incat investitorii din pietele financiare se orienteaza catre active mai putin volatile (titluri de stat SUA, USD) si vand activele considerate purtatoare de risc: actiuni, crypto-active etc.


Din punct de vedere al analizei tehnice, este foarte important sa vedem BTC-ul mentinandu-se peste linia de suport de la 18.500 USD, de unde a fost respins in sus de fiecare data in ultimele 3 luni.
O cadere sub aceasta zona, ar aduce noi minime recente pe Bitcoin si ar inrautati sentimentul general din piata crypto.
Pe partea upside, un context favorabil in piata globala poate aduce o revenire catre zona de la 25.000 USD si am avea un prim pas pentru a putea discuta de o schimbare de trend, cel putin pe termen scurt-mediu.
Insa, asa acum s-a intamplat in ultimele luni, este foarte probabil ca piata crypto sa evolueze in stransa legatura cu pietele globale de actiuni, astfel incat directia activelor digitale poate fi data, in continuare, de miscarile generale din pietele financiare.

sursa: tradingview.com - grafic Weekly

In ultimele luni, principalul topic in ceea ce priveste blockchain-ul Ethereum a fost cel legat de schimbarea modului pe validare a tranzactiilor de pe retea, si anume trecerea de la clasicul Proof-of-Work, un mecanism ce presupune consum ridicat de energie necesar functionarii echipamentelor hardware implicate in acest proces (computere, servere, etc.), la varianta Proof-of-Stake, prin care tranzactiile de pe Ethereum sunt validate folosind metoda staking-ului de monede. Acest mecanism este consumator mai scazut de energie si va crea, in timp, un efect deflationist pentru tokenul nativ al retelei, ETH.
Aceasta schimbare majora asteptata de catre intreaga suflare crypto a avut loc in data de 15 septembrie, iar tot procesul a decurs fara nicio sincopa tehnica.

Cu toate acestea, pretul ETH a avut o evolutie negativa in ultima saptamana, semn ca investitorii se asteptau ca “The Merge” sa decurga fara probleme, astfel incat sentimentul negativ resimtit pe pietele financiare globale a fost elementul determinat in miscarile ETH din ultimele zile.

Crypto-moneda retelei Ethereum a revenit sub pragul de 1.500 USD si atinge linia inferioara a canalului in care ETH se tranzactioneaza in ultimele luni.
Daca vom vedea pretul spargand in jos acest nivel, nu este exclus sa re-testam minimele recente, in jurul valorii de 800 USD.
O respingere in sus de aici, poate aduce din nou ETH-ul in zona de 2.000 USD
La fel ca in cazul BTC, este foarte important sa urmarim evolutia macro-economica si miscarile din pietele de actiuni, pentru ca am observat cum aceste directii se transpun si pe piata crypto.

sursa: tradingview.com - grafic Weekly

EGLD a fost unul dintre cele mai putin volatile crypto-active din ultima perioada, fluctuand intr-un canal tehnic de la inceputul lunii Iunie, intre nivelurile 50-70 USD, iar in ultima luna nu a reusit sa treaca peste zona de 60 USD.
Lipsa de directie clara din piata, precum si o acalmie in ceea ce priveste anunturile cu impact major din partea echipei Elrond, au facut ca tokenul EGLD sa nu aiba miscari semnificative.
Aceasta perioada poate fi un moment bun de acumulare, in asteptarea unor update-uri care sa impulsioneze semnificativ pretul. Insa, pe termen scurt-mediu nu sunt excluse turbulente care sa duca pretul sub nivelul de 50 USD.

sursa: tradingview.com - grafic Weekly

Pe graficul Zilnic vedem ca EGLD se afla in zona limitei inferioare a intervalului 50 - 70 USD.
O spargere in jos aici, poate duce pretul catre minimul atins la inceputul lunii Iunie, de 38 USD.
Respingerea in sus din zona 50 USD, coroborata cu o imbunatatire a sentimentului general din piata, poate re-aduce EGLD catre nivelul de 70 USD, maximul ultimelor 3 luni.

sursa: tradingview.com - grafic Daily

Cresteri/scaderi importante din top 100 - ultimele 7 zile


Cresteri
CHZ +12%
XRP +8%
QNT +2%
LINK +1%
- -
Scaderi
LUNA -48%
LUNC -28%
ETH -20%
EOS -18%
ICP -16%

Limitarea raspunderii

Prezentul raport emis de Tradesilvania are un caracter pur informativ si nu este realizat in scopul utilizarii ca instrument in procesul de luare a deciziilor de investitii in crypto-active. Orice persoana care intelege sa foloseasca prezentul raport in procesul de luare a deciziilor de investitii,  isi asuma in mod expres toate riscurile aferente, Tradesilvania SRL neavand nicio obligatie legala sau de orice alta natura fata de persoana in discutie, ce ar deriva din publicarea acestui raport public.

Informatiile care stau la baza prezentului raport au fost obtinute din surse publice, considerate, in limita datelor disponibile publice, relevante si de incredere.

Valoarea activelor digitale la care se face referire in prezentul raport fluctueaza in timp, iar performanta trecuta nu constituie un indicator pentru performanta viitoare.

Reproducerea totala sau partiala a acestui raport este permisa doar prin mentionarea sursei.