Analiza saptamanala piata crypto (21-27 februarie 2022)

Tradesilvania iti prezinta in fiecare saptamana o analiza a pietei crypto.

Evolutie piata criptomonede


Evolutia pietelor financiare in saptamana recent incheiata a fost direct impactata de escaladarea tensiunilor militare dintre Rusia si Ucraina, eveniment care a generat o unda de soc pe bursele internationale, inclusiv pe piata crypto.
Izbucnirea conflictului intre cele doua tari est-europene a facut ca activele digitale sa sufere o scadere de peste 10% in ziua de joi, 24 Februarie, adancind pierderile deja existente pe piete, ca urmare a anticiparii acestui eveniment.
Cu toate acestea, finalul de saptamana a adus si cateva raze de speranta privind posibilitatea solutionarii conflictului pe cale diplomatica, dupa ce conducatorii celor doua tari au agreat, de principiu, o intalnire de discutii pe teren neutru.
Astfel, bursele si piata crypto au avut o revenire importanta, in care au recuperat aproape toata scaderea saptamanala, iar perspectivele unei incetari a focului in Ucraina poate duce la continuarea cresterilor din ultimele zile.
Este evident ca desfasurarea evenimentelor militare si politice dintre Rusia si Ucraina va fi principalul element macro care va trasa directia pietelor financiare internationale in perioada urmatoare, iar piata crypto va fi strans corelata cu aceste evolutii. Pentru moment, fundamentele particulare are criptoactivelor trec in subsidiar.
Capitalizarea Totala a Activelor Digitale s-a mentinut in jurul nivelului de 1.7 trilioane USD, dupa revenirea pietei din ultimele zile.

sursa: tradingview.com, grafic Daily

Dominanta Bitcoin oscileaza in ultimele saptamani in jurul zonei de 42-43%, semn ca inca nu exista un consens clar in piata privind directia pe termen scurt. Trendul general este incert, iar factorii externi pietei crypto pare ca sunt cei care vor influenta deciziile investitorilor in perioada urmatoare.

sursa: tradingview.com

BTC-ul a avut o saptamana mixta, cu o revenire consistenta in ultimele zile, dupa scaderile din primele ore ale stirilor privind inceperea conflictului militar din Ucraina, de joi, 24 Februarie.
Astfel, dupa o prabusire pana in zona de 33.000 USD, Bitcoin a inceput recuperarea in ziua de vineri, si a urcat pana aproape de 40.000 USD, zona importanta de pret care a fost testata de cateva ori in trecut - in general, nivelurile rotunde si fixe de pret actioneaza ca zone de suport/rezistenta, de unde pretul este respins la prima tentativa de spargere.
O trecere convinsa in sus peste acest nivel, poate duce BTC-ul, intr-o prima faza, pana la 44.000-45.000 USD, unde din nou va intampina probabil o rezistenta semnificativa.
De asemenea, pe trend de scadere, zona de 33.000-34.000 USD pare a se consolida ca un suport stabil, pretul BTC-ului avand reveniri in sus din acest nivel, de doua ori in ultima perioada.
Cu toate ca avem parte de o recuperare importanta in ultimele zile, trendul general de scadere inceput in Noiembrie 2021 este inca dominant, BTC-ul tranzactionandu-se sub media mobila de 200 zile - indicator important de trend de termen mediu-lung.
Ne asteptam ca evolutia Bitcoinului, la fel ca a tuturor celorlalte active financiare internationale, sa fie puternic influentata de evenimentele militare din Ucraina, astfel ca orice previziune referitoare la potentiale miscari de pret pe termen scurt sunt dificil de estimat.

sursa: tradingview.com - grafic Daily

Evolutia ETH a urmat miscarile volatile ale pietei crypto in ultimele zile, iar dupa scaderi ce au dus pretul pana in zona de 2.250-2.300 USD, am vazut o revenire importanta catre 2.800 USD.
Asa cum ne asteptam, nivelul de 2.250-2.300 USD a jucat rolul de suport, iar pretul a respins in sus dupa ce a fost atinsa zona respectiva pe directie de scadere.
Si in cazul ETH, trendul general ramane bearish, cu pretul fiind inca sub media mobila de 200 zile, iar incertitudinea din piata poate crea conditii de volatilitate ridicata si in perioada urmatoare.
Nu este exclus sa asistam la fluctuatii ale pretului intre 2.300 USD si 2.800 USD, in functie de desfasurarea de evenimente din zona politico-militara.
Abordarea din zilele care urmeaza poate sa contina o doza de prudenta, iar pana nu vom vedea pretul ETH revenit convingator peste nivelul major de 3.000 USD, inca nu putem spune ca am reversat trendul.

sursa: tradingview.com - grafic Daily

Crypto-activul romanesc EGLD s-a inscris pe traiectoria majoritatii altcoinurilor, care nu au reusit sa tina pasul cu revenirile BTC si ETH din ultimele zile, semn ca investitorii nu sunt convinsi ca aceste recuperari de pret ale celor mai importante doua criptomonede sunt semnalul reversarii de trend general din piata crypto. Miscarile recente de pe EGLD arata o retinere a jucatorilor de pe acest activ in a acumula cantitati importante, retinere ce are la baza contextul macro resimtit pe intreg spectrul pietelor financiare, si nu fundamentele particulare ale proiectului.
In general, pe piata crypto, tonul de reversare de trend este dat de BTC, pentru ca, mai apoi, sa vedem sume importante venind si catre altcoins.
Pretul EGLD se mentine sub zona de 150 USD, aproape de suportul de la 120 USD.
Asteptam confirmarea nivelului de 120 USD ca suport solid in eventualitatea unei noi testari a acestei zone de pret.

sursa: tradingview.com - grafic Daily

Stiri criptomonede


  • Banca Centrala Europeana face apel la membrii Parlamentului European pentru a urgenta adoptarea legii care va reglementa utilizarea criptoactivelor, in special, pentru a impiedica Rusia sa foloseasca transferurile valutare prin criptomonede, in incercarea acestora de a evita sanctiunile financiare drastice recent impuse. O adoptare cat mai rapida si clara a normelor legale de utilizare a activelor digitale in Europa va putea veni in ajutorul tuturor jucatorilor din aceasta piata, deoarece va oferi predictibilitate si stabilitate in ceea ce priveste statutul legal al criptoactivelor.
    Sursa: ECB president calls for crypto regulation in response to Russia potentially evading sanctions
  • Unul dintre cei mai mari jucatori globali din domeniul e-commerce, gigantul japonez Rakuten, cu venituri de peste 200 miliarde USD anual, lanseaza propriul market-place pentru NFT-uri. Vedem astfel tot mai multe companii importante ce intra pe piata de NFT’s, ceea ce denota increderea in viitorul acestui segment al activelor digitale.
    Sursa: E-commerce giant Rakuten launches its own NFT marketplace
  • Inca un executiv de top de pe Wall-Street, fostul director global de operatiuni de la Goldman Sachs, paraseste domeniul financiar-bancar traditional pentru a se alatura unei companii ce activeaza in sfera activelor digitale, Coinbase, confirmand trendul observat in ultimii ani la nivelul miscarilor de resurse umane catre crypto-business-uri.
    Sursa: Goldman Sachs exec joins Coinbase: 'It's time to embrace the cryptoeconomy

Cresteri/scaderi importante din top 100 - ultimele 7 zile


Cresteri
LUNA +52%
ANC +50%
WAVES +24%
ATOM +8%
DOT +7%
Scaderi
KSM -20%
NEO -12%
CAKE -12%
EGLD -10%
SAND -6%

Limitarea raspunderii

Prezentul raport emis de Tradesilvania are un caracter pur informativ si nu este realizat in scopul utilizarii ca instrument in procesul de luare a deciziilor de investitii in crypto-active. Orice persoana care intelege sa foloseasca prezentul raport in procesul de luare a deciziilor de investitii,  isi asuma in mod expres toate riscurile aferente, Tradesilvania SRL neavand nicio obligatie legala sau de orice alta natura fata de persoana in discutie, ce ar deriva din publicarea acestui raport public.

Informatiile care stau la baza prezentului raport au fost obtinute din surse publice, considerate, in limita datelor disponibile publice, relevante si de incredere.

Valoarea activelor digitale la care se face referire in prezentul raport fluctueaza in timp, iar performanta trecuta nu constituie un indicator pentru performanta viitoare.

Reproducerea totala sau partiala a acestui raport este permisa doar prin mentionarea sursei.