Analiza saptamanala piata crypto (21 - 27 martie 2022)

Tradesilvania iti prezinta in fiecare saptamana o analiza a pietei crypto.

Evolutie piata criptomonede


Trendul de crestere din piata crypto a continuat si in saptamana recent incheiata si am vazut din nou exuberanta in randul investitorilor, sentimentul pozitiv din piata contribuind la aprecieri importante pentru majoritatea proiectelor crypto.
Din nou, evolutia activelor digitale a fost strans corelata cu cea a burselor internationale de actiuni, ceea ce indica faptul ca in aceasta perioada, sentimentul general de pe pietele globale este principalul element care influenteaza directia pietei crypto.
Specific sferei digitale, in ultima saptamana am avut parte de cateva stiri care au dat un imbold cresterilor de preturi. Astfel, autoritatile din Rusia au mentionat faptul ca sunt deschisi la a accepta plata in Bitcoin pentru produselor petroliere si gazelor exportate, in contextul sanctiunilor impuse institutiilor financiare din aceasta tara.
De asemenea, Secretarul General al Trezoreriei SUA, Janet Yellen, a avut cateva remarci constructive in ceea ce priveste rolul crypto-activelor in sistemul financiar american, si nu numai. Aceste comentarii ale lui Yellen vin ca o schimbare radicala de atitudine fata de domeniul crypto, dupa ce, in 2018, aceasta mentiona ca este sceptica in privinta viitorului activelor financiare digitale.
Anunturi particulare ale unor proiecte ca Solana, Cardano, Polkadot, Algorand sau Axie Infinity au facut ca tokenurile acestora sa consemneze cresteri semnificative, iar capitalizarea totala a activelor digitale - Crypto Total Market Cap - a revenit la nivelul de 2 trilioane USD.

sursa: tradingview.com, grafic Daily

Dominanta BTC in totalul activelor digitale a scazut usor, sub 43%, pe fondul evoltutiilor foarte bune ale unor altcoins din top 100, printre care am remarca Cardano (ADA), Algorand (ALGO), Zilliqa (ZIL), PancakeSwap (CAKE).

sursa: tradingview.com

BTC-ul a avut o crestere de aproximativ 7%, si am vazut pretul urcand pana la rezistenta majora de la 45.000 USD.
Asa cum ne asteptam, dupa atingerea acestui nivel, a urmat o mica retragere si tranzactionare laterala, iar pretul Bitcoin pare sa fluctueze minor in jurul acestei zone, pana la o miscare semnificativa.
Faptul ca BTC a reusit sa treaca in sus, peste media mobila de 100 zile (culoarea rosie) indica faptul ca, cel putin pe termen mediu, am asistat la o reversare de trend si urmatoarea tinta va fi media mobila de 200 zile (culoarea mov).
Pentru ca acest scenariu sa fie confirmat si sa putem spune ca am intrat pe un trend bullish sustinut, este necesara o spargere convinsa a rezistentei de la 45.000 USD.
O respingere in jos din acest punct poate retrage BTC-ul catre media mobila de 100 zile, pana in zona de 42.000 USD.
Evolutia viitoare a BTC-ului, si a intregii piete crypto, va fi strans corelata, la fel cum s-a intamplat in ultimele luni, cu miscarile din bursele internationale de actiuni. La randul lor, acestea vor fi influentate de evenimentele macro-globale, in principal situatia conflictului din Ucraina, astfel ca este foarte important sa avem stiri pozitive din aceste zone, pentru a putea continua miscarile upside.

sursa: tradingview.com - grafic Daily

ETH a consemnat o apreciere de aproape 10% in saptamana recent incheiata, iar pretul a revenit convins peste nivelul 3.000 USD.
Evolutia generala a pietei, dar si update-urile privind trecerea la versiunea Ethereum 2.0 si la mecanismul Proof-of-Stake au fost elementele care au dus pretul Ether pana aproape de rezistenta de la 3.300 USD.
La fel ca si in cazul BTC, ETH a reusit sa treaca peste media mobila de 100 zile, ca mai apoi sa vedem o ameliorare in intensitatea evolutiei pretului.
Daca vom avea o situatie generala optimista pe piete, putem asista la trecerea peste rezistenta de la 3.300 USD, cu urmatorul target zona de 3.500 USD, unde se regaseste si media mobila de 200 zile. O astfel de miscare ar confirma repunerea pe traiectorie ascendenta majora a ETH.
Pana atunci, trebuie urmarita corelatia pietei crypto cu directia de pe bursele de actiuni, pentru a determina evolutia pe termen scurt-mediu.
O corectie temporara venita ca o respingere din rezistenta de la 3.300 USD nu este exclusa.

sursa: tradingview.com - grafic Daily

In ton cu directia generala de pe piata crypto, eGold a crescut cu peste 10%, pana in zona de 190 USD.
Dupa efervescenta de la inceputul saptamanii, pretul s-a stabilizat in intervalul 180-190 USD, pe fondul unor volume in scadere, semn ca ascensiunea de pret a luat un mic repaus.
Indicatorul de momentum, RSI - in josul paginii - este la niveluri de supra-cumparare, ceea ce poate indica o potentiala corectie sau stagnare de pret de termen scurt.
Daca miscarile ample de cresteri din piata vor fi reluate, EGLD este pozitionat pentru spargerea nivelului psihologic de la 200 USD si continuarea cresterilor recente, pana la media mobila de 200 zile, in zona de pret de 225 USD.
Asemeni intregii piete, directia pe termen mediu-scurt va fi data de sentimentul general de pe bursele internationale, de aceea este foarte important sa avem un inceput pozitiv de saptamana, pentru continuarea trendul ascendet recent.

sursa: tradingview.com - grafic Daily

Stiri criptomonede


  • Autoritatile din orasul brazilian Rio de Janeiro au anuntat recent ca vor permite locuitorilor orasului sa plateasca impozitele pe terenuri si locuinte, folosind Bitcoin. Aceasta deschidere catre zona platilor in crypto este preconizata a fi implementata incepand cu anul 2023.
    Sursa: Rio de Janeiro to accept Bitcoin for real estate taxes from 2023
  • Gigantul american din domeniului petrolier, Exxon, planuieste sa extinda programul prin care sa utilizeze gasul natural rezultat in urma exploatarii de titei, in scopul minarii de Bitcoin. Exxon foloseste deja aceasta operatiune in statul amercian Dakota de Nord, iar acum intentioneze sa dezvolte si in alte zone acest tip de activitate.
    Sursa: Exxon is mining bitcoin in North Dakota as part of its plan to slash emissions
  • Statul ucrainean va lansa un muzeu virtual folosind NFT-uri, prin care sa comemoreze si sa aminteasca de dramele populatiei din timpul razboiului actual cu Rusia. De asemenea, cu ajutorul vanzarii de NFT-uri, Ucraina cauta sa stranga fonduri pentru a ajuta persoanele afectate de conflict.
    Sursa: Ukraine Launches ‘NFT Museum’ to Raise Funds and Remember

Cresteri/scaderi importante din top 100 - ultimele 7 zile


Cresteri
ZIL +160%
CHZ +30%
ADA +28%
ALGO +25%
CAKE +21%
Scaderi
WAVES -3%
LUNA -2%
AVAX -2%

Limitarea raspunderii

Prezentul raport emis de Tradesilvania are un caracter pur informativ si nu este realizat in scopul utilizarii ca instrument in procesul de luare a deciziilor de investitii in crypto-active. Orice persoana care intelege sa foloseasca prezentul raport in procesul de luare a deciziilor de investitii,  isi asuma in mod expres toate riscurile aferente, Tradesilvania SRL neavand nicio obligatie legala sau de orice alta natura fata de persoana in discutie, ce ar deriva din publicarea acestui raport public.

Informatiile care stau la baza prezentului raport au fost obtinute din surse publice, considerate, in limita datelor disponibile publice, relevante si de incredere.

Valoarea activelor digitale la care se face referire in prezentul raport fluctueaza in timp, iar performanta trecuta nu constituie un indicator pentru performanta viitoare.

Reproducerea totala sau partiala a acestui raport este permisa doar prin mentionarea sursei.