Analiza saptamanala piata crypto (24-30 Ianuarie 2022)

Tradesilvania iti prezinta in fiecare saptamana o analiza a pietei crypto.

Evolutie piata criptomonede


Am avut parte de o saptamana de revenire si consolidare pe piata activelor digitale, dupa un inceput de an extrem de volatil.
Desi sentimentul general atat din piata crypto, cat si de pe pietele financiare internationale, ramane  dominat de incertitudine, evolutia activelor crypto a fost una relativ stabila in ultimele zile, si chiar am avut parte de proiecte care au performat foarte bine, in special cele din sectorul Metaverse/NFT - vezi MANA, SAND, ENJ.
Principalele stiri si evenimente care au influentat piata au venit, din nou, de la nivel macro-global, fiind deja stiuta corelatia pietei crypto cu pietele bursiere, iar cea mai importanta stire a fost sedinta Bancii Centrale SUA de miercuri, in care guvernatorul Jerome Powell a intarit ipoteza conform careia FED-ul va recurge la majorari semnificative de dobanda de referinta pentru USD, pentru a contracara inflatia. Anuntul era oarecum asteptat in pietele financiare, astfel incat trendul de scadere de la inceputul anului nu s-a reversat, ci doar s-a temperat din intensitate.
Un eveniment pozitiv pentru piata crypto a venit de data aceasta dinspre Rusia, unde, daca saptamana trecuta Banca Centrala a emis un comunicat prin care anunta un set de legi care vizeaza interzicerea totala a activitatilor privind cryptomonedele, acum, Ministerul de Finante a venit cu un raspuns contrar solicitarii Bancii Centrale, si prin care doreste nu interzicerea activitatilor crypto, ci reglementarea acestora. O astfel de initiativa radical opusa celei Bancii Centrale vine ca un suport pentru piata activelor digitale doarece va crea cadrul legitim pentru ca acestea sa functioneze in deplina conformitate cu legile rusesti in vigoare.
Chiar daca am vazut o evolutie usor pozitiva in ultima saptamana, trebuie sa tinem cont de faptul ca trendul major al pietei este in continuare negativ, iar pentru a putea spune ca am trecut de perioada critica, ar trebui sa nu mai avem miscari descrescatoare majore pe volume mari. Din nou, este de urmarit corelatia pietei crypto cu evolutia pietelor bursiere globale.
Capitalizarea Totala a Activelor Digitale - Crypto Total Market Cap - a revenit usor catre nivelul de 1.7 trilioane USD.

sursa: tradingview.com, grafic Daily

Bitcoin Dominance si-a continuat urcarea si a ajuns catre nivelul de 42% pondere in totalul capitalizarii pietei activelor digitale. Chiar daca am vazut proiecte ce au supra-performat BTC-ul in saptamana recent incheiata, evolutia per ansamblu a pietei a fost trasa in sus de cresterea Bitcoin, ca semn ca inca exista incertitudine in randul investitorilor, iar in astfel de situatii BTC-ul  tinde sa aiba o diectie mai stabila si mai buna decat majoritatea altcoinurilor.

sursa: tradingview.com

BTC-ul a avut o revenire de aproximativ 7% in ultima saptamana, pana in zona de 38.000 USD pe fondul unor zile de tranzactionare in care cumparatorii au reusit sa mentina pretul pe verde, chiar daca am vazut in continuare presiune de vanzare.
Miscarile recente sunt asimilate de unii jucatori unui asa-numit “bear market rally” - o crestere de pret, dar venita pe o tendinta generala descrescatoare. Astfel, trendul de scadere inceput in luna Noiembrie 2021 pare inca activ, BTC-ul tranzactionandu-se sub linia de trend si sub media mobila de 200 zile (culoarea mov), indicatori importanti ai directiei pe termen mediu-lung.
Totusi, conform unor date ale celor de la Blockware Intelligence, saptamana incheiata a fost prima din Septembrie 2021 incoace in care “balenele” din crypto - entitatile cu peste 1.000 BTC in portofoliu - au terminat net-plus pe achizitii. Acesta poate fi un semn ca trendul de scadere se apropie de final.
Pentru a putea vedea reluarea ascensiunii convinse pe BTC, avem nevoie de o miscare clara peste 40.000 USD si mai apoi peste fostul suport de la 44.000 USD, care sa duca pretul BTC catre media mobila de 200 zile si, de asemenea, sa vedem cresterea interesului la cumparare, pe volume semnificative.
In continuare, directia pietei crypto poate sa fie corelata cu evolutiile de pe pietele financiare internationale, asa cum s-a intamplat in ultimele luni, iar incertitudinea pe burse ar putea fi transpusa in evolutia pietei crypto in ansamblu.

sursa: tradingview.com - grafic Daily

ETH a mers in ton cu piata si a crescut pana in zona de 2.600 USD. Reteaua Ethereum nu a fost in centrul atentiei in ultima perioada prin prisma unor update-uri sau stiri majore, ci mai degraba beneficiaza tangential de efervescenta tranzactiilor cu NTF’s de pe platforma OpenSea, construita pe Ethereum si unde cumpararile de arta digitala se platesc in ETH.
Astel, pretul ETH a crescut din inertia evolutiilor generale din piata crypto, iar jucatorii asteapta noutati cu privire la upgrade-uri pe retea in ceea ce priveste reducerile de costuri asociate tranzactiilor, sau chiar stiri despre statusul trecerii pe mecanismul de consensus Proof-of-Stake, fata de varianta actuala Proof-of-Work.
Pana nu vedem ETH revenind catre zona de 3.000 - 3.200 USD, trendul descrescator se mentine intact.
Este evident si in acest caz ca directia din perioada urmatoare va depinde in mare masura de sentimentul general din piata, iar o reversare de trend va avea nevoie de volume consistente si miscari ample.

sursa: tradingview.com - grafic Daily

Elrond a crescut cu aproximativ 15% in saptamana recent incheiata si s-a apropiat de nivelul de 150 USD.
Grayscale, cea mai mare companie de investitii din SUA focusata pe active digitale, a facut publica zilele trecute lista cu proiectele crypto pe care le are in observatie pentru a fi adaugate in portofoliul de produse investitionale, iar Elrond se afla pe acea lista, alaturi de alte cateva nume importante din top 50. Acest anunt vine ca o confirmare in plus a perspectivelor proiectului de la Sibiu, iar lansarea de catre Grayscale a unui produs de investitii destinat investitorilor institutionali care sa includa si EGLD, ar duce la cresterea exponentiala a imaginii si interesului pentru tokenul EGLD.
De asemenea, echipa Elrond a publicat recent un tweet prin care anunta listarea pe dex-ul Maiar, incepand cu data de 31 Ianuarie, a unor noi proiecte din ecosistemul propriu.
Aceste stiri au ajutat EGLD sa atinga pretul de 150 USD in ultimele zile, insa, pentru reluarea cresterilor cu care ne obisnuise Elrond este nevoie de un context de piata favorabil, care, odata venit, va putea propulsa proiectul romanesc catre nivelurile atinse in toamna lui 2021.

sursa: tradingview.com - grafic Daily

Stiri criptomonede


  • Autoritatile din Thailanda vor reglementa cryptomonedele ca si modalitate de plata in economia locala. Deja, in tara din sud-estul Asiei, exista magazine de retail si chiar dezvoltatori imobiliari ce accepta plata sub forma de crypto-valute pentru produsele, respectiv locuintele vandute, iar adoptia din ce in ce mai mare din partea populatiei a determinat institutiile financiare thailandeze sa emita o lege prin care cryptomonedele sa devina mijloc de plata acceptat oficial.
    Thailand regulates use of cryptocurrency as payment
  • outube ia in considerare lansarea unui tool prin care artistii sa poata crea si vinde NFT-uri catre utillizatorii platformei de video-sharing. Frenezia NFT capteaza atentia celor mai mari companii de pe glob, iar dupa ce Twitter si Instagram au anuntat recent ca vor oferi functionalitati pentru NFT-uri, avem alt gigant tech din SUA, Youtube (detinut de Google), care doreste sa intre pe cea mai efervescenta piata a activelor digitale.
    YouTube CEO hints at potential NFT features
  • Statul american Arizona va pune in dezbatere un proiect legislativ prin care sa reglementeze Bitcoin ca mijloc de plata oficial. Avem astfel o administratie statala din SUA, cea mai puternica economia mondiala, ce doreste recunoasterea sub forma legala a BTC-ului ca moneda de schimb. Aceasta initativa, daca va avea succes, poate fi un important deschizator de drumuri pentru alte state din SUA, si chiar pentru acceptare oficialaa Bitcoinului la nivel federal american.
    Arizona Considers Making Bitcoin Legal Tender

Cresteri/scaderi importante din top 100 - ultimele 7 zile


Cresteri
SNX +42%
LRC +39%
SAND +31%
FTT +24%
MANA +24%
Scaderi
LUNA -20%
KSM -10%
CEL -5%
ATOM -3%
NEAR -2%

Limitarea raspunderii

Prezentul raport emis de Tradesilvania are un caracter pur informativ si nu este realizat in scopul utilizarii ca instrument in procesul de luare a deciziilor de investitii in crypto-active. Orice persoana care intelege sa foloseasca prezentul raport in procesul de luare a deciziilor de investitii,  isi asuma in mod expres toate riscurile aferente, Tradesilvania SRL neavand nicio obligatie legala sau de orice alta natura fata de persoana in discutie, ce ar deriva din publicarea acestui raport public.

Informatiile care stau la baza prezentului raport au fost obtinute din surse publice, considerate, in limita datelor disponibile publice, relevante si de incredere.

Valoarea activelor digitale la care se face referire in prezentul raport fluctueaza in timp, iar performanta trecuta nu constituie un indicator pentru performanta viitoare.

Reproducerea totala sau partiala a acestui raport este permisa doar prin mentionarea sursei.