Analiza saptamanala piata crypto (25 - 31 Octombrie 2021)

Tradesilvania iti prezinta in fiecare saptamana o analiza a pietei crypto.

Evolutie piata criptomonede


Am avut parte de inca o saptamana pozitiva pe piata crypto, iar asa cum ne-am asteptat, atentia investitorilor a fost indreptata in special catre altcoins, care au avut o performanta superioara BTC-ului in ultimele zile din luna Octombrie. Pe masura ce entuziasmul generat de aprobarea celor doua ETF futures pe Bitcoin s-a diminuat, am vazut realocari de capital catre cryptomonedele din esalonul doi, sau chiar trei, iar active precum Decentraland, Shiba Inu, Enjin, Basic Attention Token sau Axie Infinity au crescut sustinut in aceasta perioada, in timp ce Ether a atins vineri un nou maxim istoric.
Datele din piata si de pe on-chain, si anume faptul ca marii investitori retrag BTC-ul din exchange-uri catre wallet-uri private, indica intentia acestora de a mentine detinerile de Bitcoin pe termen lung, o miscare ce arata increderea privind evolutia viitoare a pietei crypto.
Un eveniment important al acestei saptamani a fost anuntul fondatorului Facebook, Mark Zuckerberg, privind orientarea companiei in viitorul apropiat catre zona Metaverse, o tehnologie care are la baza Inteligenta Artificiala si Realitatea Augmentata, ce se va sustine, printre altele, pe inovatiile aduse de blockchain si de industria crypto, cu importul in special a tehnologiilor din spatele NFT-urilor si a conceptului “gamification”. Acest anunt a dus la interesul masiv pentru tokenurile din acest segment.
Astfel, capitalizarea totala a pietei crypto excluzand BTC-ul a atins un nou maxim istoric, de 1.43 trilioane USD.

sursa: tradingview.com

Bitcoin Dominance  a fost in scadere in saptamana recent incheiata, fapt generat de shift-ul focusului investitorilor catre altcoins, confirmand fluxul de capital de care mentionam in raportul anterior, si anume BTC > Large Cap Altcoins > Middle Cap Altcoins. Este o evolutie tipica unui ciclu de crestere in piata crypto, care arata ca inca suntem la inceputul unui nou trend major de aprecieri. Pe masura ce vom avea update-uri din partea proiectelor de Layer 1 (vezi Ethereum, Cardano, Polkadot, Ripple, Solana etc.) , nu este exclus ca BTC Dominance sa se indrepte catre minimul de 40%, atins in luna Mai.

sursa: tradingview.com

BTC-ul a continuat perioada de consolidare, avand o saptamana neutra, pretul fluctuand in intervalul 58.000 - 64.000 USD. Este o evolutie naturala dupa atingerea unui nou maxim, evolutie in care unii investitori marcheaza profitul acumulat si se indreapta catre altcoins, iar alti investitori isi retrag BTC-ul in wallet-uri private pentru a-l pastra pe termen lung.
Premisele pentru continuarea trendului crescator sunt in picioare, in conditiile in care oferta/supply de BTC de pe exchange-uri se diminueaza iar tot mai multi investitori dorind sa intre in piata, cu atat mai mult in contextul in care se preconizeaza aprobarea in viitorul apropiat a unui ETF pe spot Bitcoin, putem asista la o cerere care sa depaseasca oferta, fapt ce va duce la o apreciere importanta a pretului BTC in viitor.
Pana atunci, nu este exclus sa avem zile volatile, fara o directie in clara, in care sa vedem consolidarea pretului sub maximul istoric.

sursa: tradingview.com - grafic Daily

ETH a atins un nou maxim istoric, vineri, 29 Octombrie, la peste 4.400 USD. Evolutia pozitiva din saptamana recent incheiata a avut la baza, in principal, upgrade-ul numit “Altair” de pe sectiunea Beacon Chian a retelei Ethereum, prin care s-a marcat inca un pas important din punct de vedere tehnic catre trecerea de la mecanismul de validare Proof-of-Work catre mai-putin-consumatorul-de-energie Proof-of-Stake. Este un shift asteptat de multi jucatori din piata, in special din perspectiva imbunatatirii efectelor asupra mediului inconjurator, prin eliminarea emisiilor de CO2 cauzate de consmumul de energie al standardului Proof-of-Work.
De asemenea, un alt element care a genereat cresterea ETH se datoreaza faptului ca majoritatea proiectelor de NFT sunt “mintate” pe reteaua Ethereum, iar aceste proiecte vor genera un interes sporit prin rolul lor in viitorul spatiu Metaverse, ceea ce va creste activitatea pe Ethereum si cererea de ETH.
Din punct de vedere al analizei tehnice, Ether a spart fosta rezistenta de la 4.360 USD, atingand un nou maxim istoric, insa nu am vazut continuarea sustinuta a miscarii upside. Este posibil ca investitorii sa fi realocat din profituri catre altcoinurile vedeta ale saptamanii - SHIBA, Decentraland, SAND, BAT, Chiliz, etc.
Putem sa asistam la o continuare a consolidarii in zona 4.000 - 4.400 USD, pentru a acumula suficient volum in vederea reluarii trendului ascendent.
Perspectivele pe ETH sunt pozitive, cu target-ul de termen mediu 5.000 USD inca in grafic.

sursa: tradingview.com - grafic Daily

EGLD a avut o saptamana de corectie, dupa atingerea maximului precedent la 300 USD. Analiza grafica indica faptul ca pretul formeaza patternul unui triunghi ascendent , in care media mobila de 50 zile (culoarea portocalie) actioneaza ca suport mobil, cu acumulari peste acest indicator. Este posibil ca pana in momentul lansarii oficiale a Maiar DEX sa avem miscari laterale, dar cu mentinerea pretului in cadrul triunghiului. Odata ce vor fi anuntate noi stiri de catre echipa Elrond, putem asista la spargerea fostului maxim si reluarea trendului ascendent pe EGLD, catre noi maxime.

sursa: tradingview.com - grafic Daily

Stiri criptomonede


  • Autoritatile de reglementare din SUA pregatesc un set de norme si reguli prin care sa creeze cadrul legal astfel incat bancile comerciale sa poate detina active crypto in balanta contabila. Pana la acest moment, bancile din SUA pot doar sa ofere servicii de tranzactionare si custodie pentru clienti, in legatura cu crypto-activele, si nu sa detina in nume propriu aceasta clasa de active. O deschidere legala prin care bancile amerciane sa poata investi si detine in nume propriu cryptomonede, ar reprezenta punct major de cotitura in ansamblul pietei crypto, permitand unora unora dintre cele mai mari institutii financiare din lume sa participe, cu propriul capital, la piata de investitii in active digitale.
    US Regulators Weigh Avenues for Banks to Hold Crypto
  • Compania Grayscale, care gestioneaza cel mai mare vehicul de investitii in Bitcoin din lume - GBTC, cu active de aproximativ 40 miliarde USD, a depus catre autoritatea de supraveghere financiara din SUA o solicitare prin care doreste transformarea acestui vehicul intr-un Bitcoin spot ETF, care sa poata fi accesibil tuturor investitorilor. Astfel, am putea avea pe bursa din New York unul dintre cele mai asteptate produse de investitii pe BTC, emis chiar de cel mai important administrator de investitii in active crypto.
    Grayscale Files With SEC to Convert Its Bitcoin Trust Into an ETF
  • AMC Theatres, un important jucator de pe piata de entertainment din SUA, ia in considerare acceptarea platilor in cryptomoneda Shiba Inu, pentru achizitionarea de catre clienti a biletelor la cinematografele detinute. Ceea ce a inceput ca un “meme token”, SHIBA, poate avea utilitate practica in lumea reala.
    AMC Theatres CEO considers adding Shiba Inu as payment for ticket purchases

Cresteri/scaderi importante din top 100 - ultimele 7 zile


Cresteri
MANA +253%
SAND +90%
SHIB +61%
BAT +45%
CHZ +30%
Scaderi
OKB -21%
STX -18%
CAKE -11%
XDC -10%
EGLD -8%

Limitarea raspunderii

Prezentul raport emis de Tradesilvania are un caracter pur informativ si nu este realizat in scopul utilizarii ca instrument in procesul de luare a deciziilor de investitii in crypto-active. Orice persoana care intelege sa foloseasca prezentul raport in procesul de luare a deciziilor de investitii,  isi asuma in mod expres toate riscurile aferente, Tradesilvania SRL neavand nicio obligatie legala sau de orice alta natura fata de persoana in discutie, ce ar deriva din publicarea acestui raport public.

Informatiile care stau la baza prezentului raport au fost obtinute din surse publice, considerate, in limita datelor disponibile publice, relevante si de incredere.

Valoarea activelor digitale la care se face referire in prezentul raport fluctueaza in timp, iar performanta trecuta nu constituie un indicator pentru performanta viitoare.

Reproducerea totala sau partiala a acestui raport este permisa doar prin mentionarea sursei.