Analiza saptamanala piata crypto (27 februarie - 5 martie 2023)

Tradesilvania iti prezinta in fiecare saptamana o analiza a pietei crypto.

Evolutie piata criptomonede


Perioada de volatilitate ridicata din piata crypto a continuat si in saptamana recent incheiata, iar corectiile s-au accentuat pe masura ce a aparut stirea conform careia una dintre principalele banci prin care investitorii institutionali ruleaza sume considerabile pe exchange-urile crypto, Silvergate Bank, are avea dificultati financiare, ca un efect al falimentului FTX din urma cu cateva luni.
In acest context am vazut decuplarea evolutiei pietei activelor digitale de miscarile din bursele de actiuni, burse care au avut o saptamana pozitiva, astfel ca majoritatea crypto-asset-urilor importante au avut deprecieri cuprinse intre 5% si 10%. Bitcoin a revenit sub zona de 22.500 USD, ETHER a coborat pana aproape de 1.500 USD, iar MATIC, ADA, SOL, DOT sau EGLD au scazut cu aproximativ 10%.
Asa cum era de asteptat, colapsul FTX lasa in continuare urme in randul jucatorilor mari din industria crypto, insa, este de punctat pozitiv faptul stirea privind problemele de la Silvergate nu a generat panica in piata, iar scaderile nu au avut o amploare atat de puternica precum am vazut in alte situatii de acest gen.
In zilele urmatoare vom avea parte de noi evenimente si date macro-economice (discursul presedintelui Bancii Centrale SUA, datele privind somajul in SUA) care pot avea impact in evolutia pietelor financiare internationale, cu potential de transmisie si in piata crypto. De asemenea, trebuie urmarite noutatile venite dinspre situatia Silvergate Bank, deoarece aceasta banca este unul dintre cei importanti actori din zona investitiilor crypto.

Capitalizarea totala a activelor digitale a coborat sub pragul de 1 trilion USD.

sursa: tradingview.com, grafic Weekly

Bitcoin a continuat trendul recent de scadere inceput in urma cu doua saptamani si s-a depreciat cu aproximativ 5%, pana in zona de 22.500 USD.
Asa cum mentionam, principala cauza a acestor scaderi a fost stirea privind situatia dificiala de la banca crypto-friendly, Silvergate Bank.
Analiza grafica ne evidentiaza respingerea pretului din zona puternica de confluenta a trei indicatori importanti: 1) media mobila de 200 saptamani (curba de culoare mov) - indicator de trend de termen lung; 2) media mobila de 50 de saptamani (curba de culoare portocalie) - indicator important de trend de termen mediu; si 3) linia de rezistenta (culoarea albastra) ce marcheaza fostul maxim recent, din zona de 25.000 USD.

Atunci cand evolutia grafica a unui activ financiar intalneste acest tip de indicatori concentrati in aceeasi zona de pret, este probabil ca pretul sa respinga, cel putin pe termen scurt, pe directia din care a venit, astfel incat miscarea de retragere a BTC-ului dupa ce a atins 25.000 USD poate fi vazuta si ca o respingere tehnica.
Directia generala a pretului este data de cerere si oferta, determinata de asemenea de fundamentele BTC-ului, dar acesti indicatori ne ajuta sa ne formam o imagine de ansamblu in ceea ce priveste setarea trendului de evolutie.
Astfel, daca in perioada urmatoare vom vedea amplificarea stirilor negative din industria crypto (problemele de la Silvergate, reglementari dure din partea autoritatilor etc.), putem vedea acest set-up de directie de termen scurt concretizandu-se in continuarea scaderilor.
Daca insa sentimentul general se va imbunatati, este posibila o revenire a pretului BTC catre zona de 25.000 USD pentru o noua incercare de trecere in sus a acestui nivel, concomitent cu o potentiala schimbare de trend major.

sursa: tradingview.com - grafic Weekly

ETH a scazut in ultimele zile sub 1.600 USD, nefiind ocolit de scaderile generalizate din piata.
Din punct de vedere al analizei tehnice, crypto-activul retelei Ethereum pare a se tranzactiona intr-o zona neutra in ultimele saptamani, pretul situandu-se intre mediile mobile de 50 si respectiv 200 de saptamani, si sub fostul maxim recent de la 1.750 USD.
Aceasta incertitudine in ceea ce priveste directia ETH poate fi pusa pe seama expectativei resimtite in randul investitorilor privind implementarea upgrade-ului “Shanghai” si, mai ales, pana cand jucatorii vor avea o imagine clara legata de destinatia tokenilor ETH scosi de la staking (un efect al acestui upgrade a retelei): fie vom vedea o vanzare a acestora, fapt ce va crea presiune pe pret, fie investitorii vor pastra ETHER-ul primit la staking, ceea ce va duce la limitarea ofertei, cu potential impact pozitiv pe pret.
Pana atunci, scenariul cel mai probabil este ca ETH sa se miste in ton cu piata, insa, asa cum am observat pana acum, cu o amploare mai mica fata de alte crypto-active.

sursa: tradingview.com - grafic Weekly

Chiar daca am vazut un upgrade important in ceea ce priveste aplicatia de mobil a proiectului MultiversX, crypto-activul retelei romanesti  - EGLD - s-a depreciat cu peste 10% in saptamana recent incheiata, coborand pana in zona de 43 USD.
Intr-o miscare tipica momentelor de scadere din piata crypto, activele digitale numite “altcoins” sufera mai mult comparativ cu BTC si ETH, astfel ca si eGold s-a inscris pe traiectoria unor corectii mai insemnate, iar pretul a coborat pentru scurt timp sub 42 USD, acesta fiind nivelul minim al ultimelor 6 saptamani.
Linia de suport (fostul minim) si-a facut datoria tehnica si a respins in sus EGLD-ul, astfel ca ne situam putin peste 43 USD.
Pe termen scurt nu este exclus sa asistam la continuarea volatilitatii pe eGold, in functie de evolutia de ansamblu a pietei, insa, asa cum mentionam si in rapoartele anterioare, MultiversX se dezvolta ca proiect crypto puternic, astfel incat pentru investitorii de termen lung, scaderile de pret pot reprezenta o buna ocazie de a acumula EGLD la niveluri atractive.

sursa: tradingview.com - grafic Weekly

Cresteri/scaderi importante din top 100 - ultimele 7 zile


Cresteri
MKR +18%
SNX +17%
IMX +11%
EOS +10%
CSPR +6%
Scaderi
KLAY -22%
LDO -20%
STX -16%
dYdX -15%
BAT -14%

Limitarea raspunderii

Prezentul raport emis de Tradesilvania are un caracter pur informativ si nu este realizat in scopul utilizarii ca instrument in procesul de luare a deciziilor de investitii in crypto-active. Orice persoana care intelege sa foloseasca prezentul raport in procesul de luare a deciziilor de investitii,  isi asuma in mod expres toate riscurile aferente, Tradesilvania SRL neavand nicio obligatie legala sau de orice alta natura fata de persoana in discutie, ce ar deriva din publicarea acestui raport public.

Informatiile care stau la baza prezentului raport au fost obtinute din surse publice, considerate, in limita datelor disponibile publice, relevante si de incredere.

Valoarea activelor digitale la care se face referire in prezentul raport fluctueaza in timp, iar performanta trecuta nu constituie un indicator pentru performanta viitoare.

Reproducerea totala sau partiala a acestui raport este permisa doar prin mentionarea sursei.