Analiza saptamanala piata crypto (28 februarie - 06 martie 2022)

Tradesilvania iti prezinta in fiecare saptamana o analiza a pietei crypto.

Evolutie piata criptomonede


Am avut parte de o saptamana cu volatilitate ridicata pe piata crypto si am vazut o decuplare temporara a directiei activelor digitale fata de miscarile din bursele globale de actiuni.
Astfel, la inceputul saptamanii, au aparut date conform carora activitatea de tranzactionare a persoanelor fizice si entitatilor din Rusia si Ucraina pe bursele crypto a crescut semnificativ in ultima perioada.
Interesul crescut venit din aceste zone catre piata crypto a avut la baza, in principal, deprecierea valutelor celor doua tari din cauza conflictului militar in derulare, iar investitotii au vazut in crypto-monede un refugiu bun pentru acoperirea riscului valutar. De asemenea, interzicerea accesului la sistemul de plati electronice SWIFT al unor institutii financiare din Rusia, a determinat o parte dintre companiile rusesti sa se orienteze catre platile in crypto. Datorita cresterii cererii pentru activele digitale din primele zile ale saptamanii trecute, am vazut aprecieri semnificative de preturi pentru majoritatea proiectelor importante.
Aceasta evolutie pozitiva s-a temperat insa pe final de saptamana, iar corelarea pietei crypto cu bursele de actiuni a revenit, determinand corectii importante in ziua de vineri, corectii ce au re-adus preturile crypto-activelor la nivelurile de la inceputul saptamanii.
Starea de tensiune si incertitudine de pe pietele financiare internationale are la baza, in principal, situatia conflictuala majora dintre Rusia si Ucraina, si, de asemenea, perspectivele unei inflatii ridicate la nivel global, care va determina bancile centrale sa ia masuri importante de restrangeri monetare.
In aceste conditii este posibil sa vedem continuarea volatilitatii ridicate din piete in perioada urmatoare, iar investitorii vor fi cu ochii pe situatia conflictului ruso-ucrainean pentru a determina directia pe termen scurt si mediu.
Capitalizarea Totala a Activelor Digitale s-a mentinut in jurul nivelului de 1.7 trilioane USD.

sursa: tradingview.com, grafic Daily

Dominanta Bitcoin in totalul activelor digitale este in continuare in jurul nivelului de 43%, pe fondul lipsei clare de directie a pietei, astfel incat investitorii se focuseaza cu prioritate catre cea mai importanta criptomoneda in astfel de perioade incerte.

sursa: tradingview.com

BTC-ul a avut fluctuatii importante in ultima saptamana, si am vazut pretul osciland intre 37.000 si 45.000 USD.
Cresterile din primele zile ale lunii Martie au dus BTC-ul pana in zona de 44.000-45.000 USD, unde a intampinat o rezistenta importanta si, in plus, a atins media mobila de 100 zile (culoarea rosie) astfel ca pretul a fost respins din nou pe directie de scadere, in ton cu evolutia burselor internationale de actiuni.
Bitcoin a revenit sub nivelul psihologic de 40.000 USD, iar in functie de sentimentul general de pe piete, nu este exclusa o retestare a nivelului de suport de la 34.000 USD.
BTC-ul se afla intr-o zona neutra din punct de vedere al analizei tehnice, insa, trendul general de termen mediu-lung este in continuare bearish, pretul situandu-se sub media mobila de 200 zile (culoarea mov).   
Lucrurile se schimba extrem de rapid in aceasta perioada tensionata, astfel ca orice stire care poate da sperante de incetare a conflictului militar din Ucraina, ar putea urca semnificativ preturile tuturor activelor de la nivel global.

sursa: tradingview.com - grafic Daily

ETH a avut, de asemenea, o evolutie oscilanta, pretul urcand pana la nivelul major de 3.000 USD, de unde, a fost respins in jos, din nou, pe directia trendului general inceput in luna Noiembrie 2021.
Indicatorii tehnici arata o re-intrare pe tendinta bearish: avem intersectarea in jos a celor doua medii mobile de 100 zile (culoarea rosie), respectiv 200 zile (culoarea mov), si de asemenea, linia de trend a rezistat incercarii de trecere in sus.
Din punct de vedere al analizei tehnice, pe termen scurt-mediu este posibila o re-intoarcere la suportul de la 2.250-2.300 USD.
Pretul ETH este influentat in aceste zile si de evolutia tensiunii militare din Ucraina, astfel incat orice analiza poate fi “data la o parte”, in sens pozitiv sau negativ, de stirile care vor veni dinspre zona de conflict.

sursa: tradingview.com - grafic Daily

Dupa ce la inceputul saptamanii a crescut pana la nivelul de 160 USD, EGLD a revenit pe trend de scadere, “tras in jos” de evolutia generala a pietei.
Setup-ul tehnic pozitioneaza EGLD mai degraba catre o revenire in zona de 120 USD, in functie si de miscarile din piata.
In cazul unei retestari a suportului de la 120 USD in cazul EGLD, va fi foarte important ca aceasta zona de pret sa “reziste”, altfel, vom putea vedea pretul tokenului retelei Elrond mergand catre 100 USD.
Pe partea de upside, daca vom avea stiri pozitive dinspre conflictul din Ucraina, o trecere in sus a rezistentei de la 160 USD e necesara pentru a relua cresterile sustinute.
In aceasta perioada, fundamentele particulare ale proiectelor crypto intra in subsidiar in fata evenimentelor macro-globale, astfel ca trendul general de pe piete va dicta, in mare parte, si directia altcoinurilor.

sursa: tradingview.com - grafic Daily

Stiri criptomonede


  • Parlamentul European a eliminat din documentul de legislatie in domeniul crypto - Markets in Crypto Assets (MiCA) - pasajul prin care se dorea interzicerea crypto-activelor ce au la baza mecanismul Proof-of-Work, intre care si Bitcoin. Astfel, sunt sanse sa vedem o reglementare crypto-friendly venita din partea autoritatilor europene
    Sursa: EU Parliament Scraps Proof-of-Work Ban Following Backlash
  • Oficialitatile orasului elvetian Lugano au adoptat o lege prin care se accepta Bitcoin, Tether (USDT) si cryptomoneda locala LVGA ca si mijloc de plata pentru bunuri si servicii in cadrul tranzactiilor comerciale locale.
    De asemenea, locuitorii din Lugano isi vor putea plati taxele catre institutiile locale folosind USDT.
    Sursa: The city of Lugano will accept Bitcoin, Tether and LVGA tokens as 'de facto' legal tender
  • Gigantul american din domeniului comertului electronic - eBay - a anuntat recent ca ia in considerare acceptarea platilor prin criptomonede pe platforma proprie, intr-o incercare de a atrage cat mai multi clienti din randul generatiei tinere, asa-numita Z-Gen.
    Sursa: eBay Could Soon Permit Bitcoin, Ethereum, and Altcoin Payments

Cresteri/scaderi importante din top 100 - ultimele 7 zile


Cresteri
WAVES +57%
RUNE +35%
CHZ +25%
NEAR +20%
ANC +15%
Scaderi
AAVE -16%
FTM -15%
UNI -14%
ONE -10%
COMP -10%

Limitarea raspunderii

Prezentul raport emis de Tradesilvania are un caracter pur informativ si nu este realizat in scopul utilizarii ca instrument in procesul de luare a deciziilor de investitii in crypto-active. Orice persoana care intelege sa foloseasca prezentul raport in procesul de luare a deciziilor de investitii,  isi asuma in mod expres toate riscurile aferente, Tradesilvania SRL neavand nicio obligatie legala sau de orice alta natura fata de persoana in discutie, ce ar deriva din publicarea acestui raport public.

Informatiile care stau la baza prezentului raport au fost obtinute din surse publice, considerate, in limita datelor disponibile publice, relevante si de incredere.

Valoarea activelor digitale la care se face referire in prezentul raport fluctueaza in timp, iar performanta trecuta nu constituie un indicator pentru performanta viitoare.

Reproducerea totala sau partiala a acestui raport este permisa doar prin mentionarea sursei.