Analiza saptamanala piata crypto (28 martie - 03 aprilie 2022)

Tradesilvania iti prezinta in fiecare saptamana o analiza a pietei crypto.

Evolutie piata criptomonede


Am avut parte de inca o saptamana pozitiva pe piata crypto, insa trendul de crestere inceput la mijlocul lunii Martie a dat usoare semne de incetinire, intr-o miscare naturala dupa ascensiunea puternica din ultimele saptamani. Corelatia crypto-activelor cu miscarile de pe bursele globale de actiuni, care au trecut printr-o saptamana de corectii, si, de asemenea, marcarile de profit din partea investitorilor, au fost principalele cauze ale incetinirii trendului ascendent.
Dupa un inceput bun de saptamana, datorat de-escaladarii, chiar si temporare, a situatiei conflictului din Ucraina, pietele financiare internationale au schimbat directia pe finalul perioadei, si am vazut scaderi pe bursele de actiuni, care s-au transpus partial si in piata crypto.
In particular, pe piata crypto am avut parte de un eveniment important care a tras preturile activelor digitale in jos pe final de saptamana, si anume, un vot in Parlamentul European referitor la un text de lege care prevede obligatia exchange-urilor de crypto de a raporta tranzactiile de peste 1,000 EUR cu active digitale. Aceasta norma vine sa loveasca in unul din atributele de baza ale tranzactiilor prin blockchain-uri, si anume, caracteristica privata a tranzactiilor. Daca va fi pusa in vigoare, legea europeana va ingreuna activitatea exchange-urilor si va duce la reticenta din partea unor utilizatori in a folosi crypto-valutele ca mijloc de plata.
Cu toate acestea, Capitalizarea Totala a Activelor Digitale s-a mentinut peste nivelul de 2 trilioane USD, sustinuta de performanta foarte buna a unor altcoinuri din top 100.

sursa: tradingview.com, grafic Daily

Dominanta BTC in totalul activelor digitale si-a continuat trendul de scadere si a coborat astfel sub 42%, pe fondul evolutiilor foarte bune a multor proiecte importante, comparativ cu performanta BTC-ului.
De remarcat sunt cresterile inregistrate de Zilliqa (ZIL), Solana (Sol), Terra (LUNA) sau Aave (AAVE).

sursa: tradingview.com

BTC-ul a avut o evolutie usor pozitiva, inregistrand o crestere marginala de 3% in saptamana recent incheiata.
Dupa spargerea liniei de rezistenta de la 45.000 USD, pretul a fost respins in jos din media mobila de 200 zile (culoarea mov), indicator foarte important in ceea ce priveste trendul de termen lung.
Corectia din ultimele zile a re-adus pretul la nivelul de 45.000 USD, zona care s-a transformat in suport, BTC-ul mentinandu-se peste acest nivel si confirmand validitatea majora a acestei zone.
O reluare a cresterilor coroborata cu o spargere convinsa in sus a mediei mobile de 200 zile ar repune in prim-plan trendul bullish inceput in luna Martie, ce s-ar putea dovedi inceputul unui nou ciclu major de aprecieri pe BTC.
Daca insa vom avea scaderi pe bursele de actiuni in saptamana urmatoare, nu este exclus sa vedem pretul coborand pana in zona mediei mobile de 100 zile (culoarea rosie), la 42.000 USD.
Scenariul principal, de continuare a trendului crescator, va depinde insa si de sentimentul general din piete, deoarece miscarea pietei crypto raportata la evolutia burselor globale de actiuni a fost extrem de apropiata in ultimele luni.

sursa: tradingview.com - grafic Daily

ETH a avut o performanta superioara BTC-ului, apreciindu-se cu peste 10% pana in zona de 3.500 USD.
Linia de rezistenta de la 3.300 USD a fost sparta cu brio, pentru ca mai apoi pretul sa fie respins in jos din media mobila de 200 zile, revenind la 3.300, zona care a fost transformata in suport, de unde ETH a reluat cresterea.
Va trebui sa vedem o trecere convinsa peste media mobila de 200 zile, suplimentata cu volume semnificative, pentru a putea spune ca am intrat intr-un nou ciclu major de cresteri pe ETH.
Avand in vedere ca ne aflam cu pretul intre cei doi indicatori tehnici importanti - media mobila de 200 zile si suportul de la 3.300 USD, nu este exclusa o tranzactionare laterala, fara directie clara, in perioada urmatoare.
Indicatorul de momentum RSI (din josul paginii), sugereaza o potentiala epuizare a cumpararilor pe termen scurt, astfel ca am putea asista la mici corectii pe ETH.
Insa, daca va fi ajutat de un context de piata favorabil, putem vedea ETH indreptandu-se catre nivelul de 4.000 USD in saptamanile urmatoare, tinand cont de faptul ca pattern-ul de analiza tehnica indica o reversare a trendului de scaderi inceput in luna Noiembrie 2021.

sursa: tradingview.com - grafic Daily

EGLD a avut o saptamana mai degraba mixta, cu volatilitate redusa, pretul nereusind sa inchida convins peste nivelul de 200 USD.
Din punct de vedere al analizei tehnice, ne situam cu pretul intr-o zona neutra, intre cele doua medii mobile, de 100, respectiv 200 zile, si fara o spargere in sus a rezistentei de la 200 USD.
Investitorii asteapta noi update-uri importante din partea echipei Elrond, pentru a impinge pretul catre niveluri ridicate.
Astfel de momente, de evolutie laterala, si chiar mici corectii, venite dupa o perioada de cresteri, pot reprezenta bune oportunitati de a acumula active calitative la preturi atractive, raportate la maximul lor istoric.
eGold a avut un pret maxim istoric de peste 500 USD, astfel ca nivelul actual, de aproximativ 200 USD, poate fi o zona interesanta pentru investitorii de termen lung, tinand cont ca Elrond este unul dintre proiectele de Layer 1 cu perspective foarte promitatoare.
Intr-o prima faza, trebuie sa vedem pretul sarind peste rezistenta de la 200 USD, si mai apoi, peste media mobila de 200 zile, pentru a valida scenariul de aprecieri pe termen lung.

sursa: tradingview.com - grafic Daily

Stiri criptomonede


Cresteri/scaderi importante din top 100 - ultimele 7 zile


Cresteri
GMT +243%
ZIL +80%
AAVE +52%
SOL +40%
LUNA +27%
Scaderi
APE -8%
AXS -3%
QNT -3%
ETC -1%
XRP -1%

Limitarea raspunderii

Prezentul raport emis de Tradesilvania are un caracter pur informativ si nu este realizat in scopul utilizarii ca instrument in procesul de luare a deciziilor de investitii in crypto-active. Orice persoana care intelege sa foloseasca prezentul raport in procesul de luare a deciziilor de investitii,  isi asuma in mod expres toate riscurile aferente, Tradesilvania SRL neavand nicio obligatie legala sau de orice alta natura fata de persoana in discutie, ce ar deriva din publicarea acestui raport public.

Informatiile care stau la baza prezentului raport au fost obtinute din surse publice, considerate, in limita datelor disponibile publice, relevante si de incredere.

Valoarea activelor digitale la care se face referire in prezentul raport fluctueaza in timp, iar performanta trecuta nu constituie un indicator pentru performanta viitoare.

Reproducerea totala sau partiala a acestui raport este permisa doar prin mentionarea sursei.