Analiza saptamanala piata crypto (28 noiembrie - 04 decembrie 2022)

Analiza saptamanala piata crypto (28 noiembrie - 04 decembrie 2022)

Tradesilvania iti prezinta in fiecare saptamana o analiza a pietei crypto.

Evolutie piata criptomonede


Momentul bun resimtit pe piata crypto a continuat si in saptamana recent incheiata pe fondul imbunatatirii sentimentului general din pietele financiare internationale, dupa ce presedintele Bancii Centrale SUA, Jerome Powell, a confirmat stirile recente privind o abordare mai putin agresiva a FED-ului in legatura cu majorarile viitoare ale dobanzii de politica monetara. Aceste majorari au ca scop reducerea inflatiei foarte ridicata, dar, in acelasi timp, influenteaza in mod negativ activitatea economica, insaprind accesul la creditarea bancara, astfel ca o abordare mai relaxata este privita cu ochi buni de catre companii.
Comentariile lui Powell au fost primite cu entuziasm pe bursele globale, si am vazut cresteri semnificative pe indicii bursieri, cresteri care au fost simtite si pe piata activelor digitale, insa intr-o masura mai mica.
In ultima saptamana am vazut cresteri importante pe proiecte din Top 50 cum ar fi Fantom (FTM) + 28%, Uniswap (LTC) + 13%, DASH +8% sau Polygon (MATIC) +7%.
Capitalizarea Totala a Activelor Digitale a revenit in ultima saptamana peste pragul de 800 miliarde USD.

sursa: tradingview.com, grafic Weekly

Dominanta BTC in totalul capitalizarii activelor digitale oscileaza in ultimele doua saptamani in jurul zonei de 40%, pe fondul unei volatilitati relativ scazute in piata crypto.

sursa: tradingview.com

Bitcoin a avut o saptamana usor pozitiva, iar pretul celei mai cunsocute criptomonede a revenit la nivelul de 17.000 USD.
Volumele de tranzactionare pe BTC (in josul imaginii) au fost, din nou, peste media ultimelor 12 luni, un semn al faptului ca investitorii de termen lung sunt atrasi de aceste preturi scazute si acumuleaza BTC.
Din punct de vedere al analizei grafice, pe interval saptamanal observam ca Bitcoin se tranzactioneaza sub media mobila de 200 de saptamani  (curba mov), iar directia de ansamblu se inscrie, in continuare, pe traiectoria trendului major de scadere, inceput in noiembrie 2021. Astfel, este prematur sa putem vorbi de o reversare de trend. Pentru aceasta avem nevoie de o urcare a pretului peste zona de 24.000 USD si o imbunatatire considerabila a sentimentului in randul investitorilor.
Corelatia intre miscarea BTC si cea a indicilor bursieri globali a continuat si in saptamana recent incheiata, insa amploarea cresterilor de pe Bitcoin a fost mai redusa comparativ cu ceea ce am vazut pe bursele de actiuni.
Chiar daca in ultimele doua saptamani am avut parte de usoare aprecieri ale pretului BTC, imaginea de ansamblu a evolutiei Bitcoin pe termen scurt pare inca vulnerabila la noi turbulente, astfel incat o abordare pragmatica este de luat in calcul, in anticiparea miscariilor viitoare.

sursa: tradingview.com - grafic Weekly

A doua cea mai importanta criptomoneda din piata, ETHER a crescut in ton cu piata si vedem pretul ETH tranzactionandu-se in zona de 1.250 USD.
Tokenul retelei Ethereum se apropie, pe traiectorie ascendenta, de media mobila de 200 saptamani, iar daca sentimentul din piata se va mentine pozitiv si pretul va trece peste acest indicator, nu este exclus sa asistam la atingerea zonei de 1.600 - 1.800 USD. Pentru aceasta, avem nevoie ca si bursele de actiuni sa continue pe directia recenta crescatoare, deoarece am vazut ca miscarile din pietele financiare sunt cele care dicteaza si evolutia crypto-activelor, cel putin pe termen scurt.
Analiza grafica indica un potential tipar (pattern) de “tranzactionare in triunghi”, zona in care ETH ar putea sa se mentina, pana vom vedea un impuls care sa scoata pretul din acest interval, in oricare din cele doua directii.
Asa cum mentionam anterior, pentru o imagine de ansamblu asupra directiei activelor digitale, este foarte important de urmarit situatia macro-economica globala si miscarea burselor de actiuni, data fiind corelatia ce se observa in ultima perioada intre piata crypto si indicii bursieri.

sursa: tradingview.com - grafic Weekly

eGold a avut una dintre cele mai putin volatile saptamani din acest an, pretul avand fluctuatii extrem de mici in ultimele 7 zile, in jurul zonei de 43-44 USD.
Se observa o apatie in ceea ce priveste activitatea de tranzactionare pe EGLD, venita pe fondul lipsei de directie din piata crypto.
Cat timp pretul se mentine peste minimele anului, din zona de 38 USD, nu este exclus sa vedem in continuare fluctuatii mici pe EGLD, fara miscari importante.
Pentru investitorii pe termen lung, un pret al eGold sub 50 USD poate fi o buna oportunitate de acumulare, in conditiile in care, in varful bull-market-ului anterior, am vazut tokenul retelei romanesti Elrond (actuala MultiversX) tranzactionandu-se la peste 450 USD. Desigur, o revenire la acele zone de pret este dificil de realizat, insa, pe un interval de timp de 3-5 ani, in conditiile cresterii adoptiei tehnologiei blockchain, MultiversX este vazut ca unul dintre proiectele promitatoare din sfera activelor digitale si web3, cu un potential semnificativ de crestere.

sursa: tradingview.com - grafic Weekly

Cresteri/scaderi importante din top 100 - ultimele 7 zile


Cresteri
FTM +28%
IMX +14%
UNI +13%
RUNE +11%
LUNC +8%
Scaderi
HNT -10%
1INCH -8%
BNB -7%
CRV -7%
SOL -6%

Limitarea raspunderii

Prezentul raport emis de Tradesilvania are un caracter pur informativ si nu este realizat in scopul utilizarii ca instrument in procesul de luare a deciziilor de investitii in crypto-active. Orice persoana care intelege sa foloseasca prezentul raport in procesul de luare a deciziilor de investitii,  isi asuma in mod expres toate riscurile aferente, Tradesilvania SRL neavand nicio obligatie legala sau de orice alta natura fata de persoana in discutie, ce ar deriva din publicarea acestui raport public.

Informatiile care stau la baza prezentului raport au fost obtinute din surse publice, considerate, in limita datelor disponibile publice, relevante si de incredere.

Valoarea activelor digitale la care se face referire in prezentul raport fluctueaza in timp, iar performanta trecuta nu constituie un indicator pentru performanta viitoare.

Reproducerea totala sau partiala a acestui raport este permisa doar prin mentionarea sursei.