Analiza saptamanala piata crypto (30 mai - 05 iunie 2022)

Tradesilvania iti prezinta in fiecare saptamana o analiza a pietei crypto.

Evolutie piata criptomonede


Am avut parte de o saptamana neutra pe piata crypto, cu evolutii mixte, de la miscari relativ mici ca si amploare pe Bitcoin (+2%) si Ethereum (+0.5%), la cresteri importante, cum a fost cazul Cardano (+21%) si Stellar (+17%), sau corectii usoare, Solana (-8%) si Avalanche (-3%).
Dupa scaderile din ultimele saptamani, piata pare a da semne de stabilizare, iar presiunea la vanzare a pierdut din intensitate, majoritatea proiectelor crypto inregistrand aprecieri de preturi in zilele recente. Cu toate acestea, incertitudinea este tema principala care domina piata, indicele Fear&Greed Index fiind la niveluri de “avarie”. Totusi, ultima data cand indicele de sentiment din randul investitorilor a atins valoarea de 10 - ceea ce denota “teama extrema”, a fost in Ianuarie 2022, iar dupa aceasta, a urmat o perioada de cresteri pe activele digitale.
Corelatia pietei crypto cu piata de actiuni a ramas la niveluri ridicate, evolutia BTC-ului mergand in aceeasi directie, in 80% din timp, cu indicele bursier american Nasdaq, ce urmareste evolutia  companiilor de tehnologie.
Astfel, in continuare, este foarte important sa urmarim evolutia din economia mondiala si, implicit, miscarile burselor internationale, pentru a ne forma o viziune cu privire la directia activelor crypto in perioada urmatoare.

Capitalizarea Totala a Activelor Digitale a oscilat in saptamana recenta in jurul nivelului  de 1.20 trilioane USD.

sursa: tradingview.com, grafic Daily

Dominanta BTC in total active crypto continua sa creasca, in tiparul specific perioadelor de “bear market”, in care investitorii reduc expunerile pe altcoins, considerate mai riscante, si se indreapta catre “regele” crypto-activelor, Bitcoin, si catre stablecoins.

sursa: tradingview.com

BTC-ul a continuat tranzactionarea laterala in intervalul 28.000-32.000 USD, interval in care Bitcoin evolueaza fara o directie clara in ultima luna.
Pe graficul Daily vedem ca pretul se mentine sub linia de trend descendent inceput in luna Martie. O eventuala spargere in sus a acestei linii ar putea aduce cel putin o crestere pe termen scurt a BTC-ului.
Indicatorul de momentum RSI (josul paginii) se afla intr-o zona neutra, la 40, astfel ca o miscare in oricare din sensuri este posibila in perioada urmatoare.
BTC-ul pare a fi intr-o stare latenta, de asteptare, pana la aparitia unui stimul care sa determine directia pe terme mediu.

sursa: tradingview.com - grafic Daily

Graficul Weekly ne arata BTC-ul reusind sa se mentina peste zona de suport  major de la 28.000 -29.000 USD.
In continuare, nu este exclus scenariul spargerii in jos a acestui nivel, ceea ce ar putea duce BTC-ul pana in zona de 22.000-23.000 USD, unde se afla media mobila de 200 zile (culoarea mov).
O respingere in sus de aici poate da tonul reversarii de trend.

sursa: tradingview.com - grafic Weekly

ETH-ul a avut o evolutie mixta, cu un inceput bun de saptamana, ce a dus pretul pana in zona de 2.000 USD, ca mai apoi sa urmeze o retragere catre zona de 1.800 USD, terminand saptamana neutru.

Pe graficul Daily, miscarea din ultima luna a format un tipar de “triunghi descendent”, care, teoretic, este un pattern de continuare a trendului descrescator, daca va fi spart in jos, sub suportul de la 1.700

sursa: tradingview.com - grafic Daily

Pe graficul Saptamanal, vedem, la fel ca si la BTC, faptul ca ETH se mentine peste zona majora de suport de la 1.700 USD.
Acest nivel pare a fi unul critic, avand in vedere ca pretul oscileaza aici de cateva saptamani, fara a reusi sa stabileasca o directie evidenta.
Astfel va fi foarte important sa vedem miscarea majora care va rezulta din aceasta zona, cu doua scenarii posibile:

  1. spargere in jos, si continuare de trend descendent catre nivelul de 1.200 USD
  2. respingere in sus si revesare de trend, cu reluarea miscarilor ascendente imporante
sursa: tradingview.com - grafic Weekly

EGLD a incheiat saptamana recent incheiata cu o apreciere de aproximativ 7%, pana la nivelul de 97 USD.
Lansarea bridge-ului Ad Astra, prin care userii pot muta tokenuri din reteaua Ethereum in reteaua Elrond, la fee-uri foarte mici, a fost catalizatorul cresterii din eGold din prima parte sa saptamanii, cand pretul a crescut sustinut pana aproape de 90 USD. Insa, in ultimele zile ale saptamanii, in ton cu piata, EGLD a scazut, iar pretul a revenit sub 80 USD.

sursa: tradingview.com - grafic Daily

Pe graficul Weekly vedem ca trendul descendent major, inceput in luna Noiembrie 2021 e inca valabil, eGold tranzactionandu-se sub linia de trend (culoarea rosie).
La fel ca majoritatea crypto-activelor, si tokenul retelei Elrond se afla intr-o zona extrem de importanta, evolutia pretului in zona suportului de la 60-70 USD fiind estentiala, o spargere in jos putand duce pretul pana la 50 USD, iar o respingere convinsa in sus de aici ar putea insemna o reversare de trend.

sursa: tradingview.com - grafic Daily

Stiri criptomonede


  • Japonia devine prima tara care adopta un proiect de lege pentru monedele stabile (stablecoin). Proiectul de lege defineste monedele stabile (stablecoin) ca bani digitali legati de yenul japonez si pot fi emise doar de bancile licentiate. Mitsubishi UFJ Trust and Banking Corporation, cea mai mare banca japoneza, a anuntat un plan pentru a lansa propria moneda stabila, numita Progmat Coin.
    Sursa: Japan Introduces Legal Framework for Stablecoins Linked to Yen
  • Volumul mediu lunar de vanzari NFT prin reteaua blockchain Solana a ajuns la aproximativ 150 milioane USD in 2022. Volumul combinat de vanzari a atins aproximativ 2,35 miliarde USD in iunie 2022.
    Sursa: Solana Blockchain Surpasses $2 Billion in All-Time NFT Sales

Cresteri/scaderi importante din top 100 - ultimele 7 zile


Cresteri
ADA +21%
XLM +17%
LINK +12%
AAVE +10%
EGLD +7%
Scaderi
GMT -14%
SOL -8%
1INCH -7%
FTM -6%
XTZ -4%

Limitarea raspunderii

Prezentul raport emis de Tradesilvania are un caracter pur informativ si nu este realizat in scopul utilizarii ca instrument in procesul de luare a deciziilor de investitii in crypto-active. Orice persoana care intelege sa foloseasca prezentul raport in procesul de luare a deciziilor de investitii,  isi asuma in mod expres toate riscurile aferente, Tradesilvania SRL neavand nicio obligatie legala sau de orice alta natura fata de persoana in discutie, ce ar deriva din publicarea acestui raport public.

Informatiile care stau la baza prezentului raport au fost obtinute din surse publice, considerate, in limita datelor disponibile publice, relevante si de incredere.

Valoarea activelor digitale la care se face referire in prezentul raport fluctueaza in timp, iar performanta trecuta nu constituie un indicator pentru performanta viitoare.

Reproducerea totala sau partiala a acestui raport este permisa doar prin mentionarea sursei.