Analiza saptamanala piata crypto (6 - 12 Septembrie 2021)

Tradesilvania iti prezinta in fiecare saptamana o analiza a pietei crypto.

Evolutie piata criptomonede


Evolutia pietei crypto din saptamana trecuta a fost marcata de scaderea inopinata (flash-crash) din 07 Septembrie, cand majoritatea cryptomonedelor au avut retrageri de 15%-20% intr-un interval mai mic de cateva ore. La fel ca in cazul altor crash-uri asemanatoare, cauza nu a fost neaparat una fundamentala - o stire/un eveniment negativ - ci, mai degraba, am avut de-a face cu lichidarea unor pozitii din piata derivatelor crypto, ca urmare a supra-incalzirii tranzactiilor cu leverage (tranzactii prin care traderii imprumuta capital pentru pariuri privind directia pietei). In termeni specifici, astfel de lichidari pot echivala cu o ”curatare” a pietei de tranzactiile strict speculative.

Piata da semne de stabilizare, iar daca nu vom avea suprize neplacute din partea guvernelor si a autoritatilor de reglementare in perioada urmatoare, putem asista la reluarea trendului bullish.

Capitalizarea totala a pietei - Crypto Total Market Cap -  a scazut cu aproximativ 10%, pana la 2.1 trilioane USD.

sursa: tradingview.com

Dominanta Bitcoinului in totalul capitalizarii de piata a ramas in zona de 40%, atentia investitorilor  indreptandu-se in ultima saptamana catre anumite altcoinuri din top 50 care au avut cresteri spectaculoase, in ciuda scaderii generale a pietei. Ni se confirma ceea ce mentionam in urma cu cateva saptamani, si anume faptul ca piata crypto se maturizeaza si nu mai depinde in exclusivitate de BTC ca indrumator de directie.

Astfel, am vazut proiecte ca Algorand, Elrond, Avalanche, OMG Network, ce au urcat cu peste 30%, intr-o saptamana in care BTC-ul a scazut cu 10%.

sursa: tradingview.com

Dupa un inceput bun de saptamana, BTC-ul a avut o corectie importanta in data de 07.09, corectie pusa de majoritatea vocilor din piata pe seama lichidarilor de pozitii din piata derivatelor. Astfel, pretul a scazut cu aproximativ 20% in cateva ore, de la un maxim recent de 53.000 USD pana la 43.000 USD. Dupa o recupare rapida, pretul s-a stabilizat in zona de 45-46.000 USD unde a fluctuat tot restul saptamanii.  Indicatorul tehnic extrem de relevant - media mobila de 200 zile (MA200 - linia mov) a fost strapuns in jos pentru putin timp, ca mai apoi aceasta sa functioneze ca un suport natural, mentinand pretul BTC-ului in acea zona. Cat timp Bitcoin sta peste nivelul de 44.000 USD si peste MA200, sentimentul pozitiv ar trebui sa fie prezent in piata. O scadere sub aceasta zona, poate retesta 36.000 USD ca suport anterior.

Avem nevoie de cateva zile de cresteri sustinute, cumulate cu volume decente,  pentru a putea relua trendul bullish.

sursa: investing.com - grafic Daily

La fel  ca BTC-ul, ETH a avut o saptamana de corectie, pretul scazand cu aproximativ 12% in intervalul 5-12 Septembrie. Scaderea a fost respinsa in sus din jurul suportului de la 3.000 USD, ulterior pretul osciland intre 3.250 si 3.500 USD. Cauzele corectiei au fost aceleasi ca si la BTC, fiind bine-cuncoscut faptul ca ETH are o piata a derivatelor (optiuni, futures) foarte activa.
Programul de token-burn continua sa isi faca efectul in totalul supply-ului ETH, astfel ca saptamana trecuta mai mult de 78% din monedele nou-create au fost arse. Efectul deflationist al acestui upgrade va genera impact pozitiv pe pret pe termen lung, astfel ca, in ciuda retragerii de saptamana trecuta, ETH este pozitionat bine catre noi maxime.

Pe termen scurt, trebuie ca suportul de la 3.000 USD sa reziste, pentru a mentine trendul general bullish.

sursa: investing.com - grafic Daily

Stiri criptomonede


  • Stirea saptamanii a ajuns din El Salvador, care a devenit prima tara din lume ce adopta Bitcoin ca moneda oficiala. Tara din America Centrala a cumparat, in aceasta prima faza a adoptiei, aproximativ 550 de BTC si au fost instalate peste 200 de ATM-uri pentru ca populatia sa aiba acces facil la noua valuta oficiala a tarii.
    In Global First, El Salvador Adopts Bitcoin as Currency
  • Posta din Marea Britanie - UK Post Office, va oferi clientilor posibilitatea achizitionarii de cryptomonede prin intermediul propriei aplicatii on-line. Astfel, Serviciul Postal Britanic devine prima companie/institutie publica a unui stat important european, ce isi face intrarea pe piata crypto.
    U.K. Post Office Now Allows Users Purchase Bitcoin Through Its App
  • Bursa de actiuni din Elvetia - Swiss Stock Exchange (SIX) - a primit aprobarea autoritatii de reglementare financiara din Tara Cantoanelor pentru a lansa o bursa crypto, prin care va oferi clientilor institutionali (banci, fonduri de investitii) servicii de tranzactionare si custodie a activelor digitale.
    Swiss Stock Exchange Gets Regulatory Nod to Launch Digital Asset Exchange

Cresteri/scaderi importante din top 100 - ultimele 7 zile

Cresteri
ALGO +72%
NEAR +50%
EGLD +50%
AVAX +32%
OMG +30%
Scaderi
ICP -22%
REV -21%
MATIC -21%
YFI -20%
DASH -20%

De urmarit: Mult asteptatul upgrade al retelei Cardano - Alonzo upgrade, prin care se va implementa, printre altele, functionalitatea Smart Contracts va intra live in cursul zilei de 12 Septembrie. Astfel, este de urmarit evolutia tokenului ADA in aceasta saptamana, ca reactia la acest upgrade ce face din Cardano principalul competitor al Ethereum.


Limitarea raspunderii

Prezentul raport emis de Tradesilvania are un caracter pur informativ si nu este realizat in scopul utilizarii ca instrument in procesul de luare a deciziilor de investitii in crypto-active. Orice persoana care intelege sa foloseasca prezentul raport in procesul de luare a deciziilor de investitii,  isi asuma in mod expres toate riscurile aferente, Tradesilvania SRL neavand nicio obligatie legala sau de orice alta natura fata de persoana in discutie, ce ar deriva din publicarea acestui raport public.

Informatiile care stau la baza prezentului raport au fost obtinute din surse publice, considerate, in limita datelor disponibile publice, relevante si de incredere.

Valoarea activelor digitale la care se face referire in prezentul raport fluctueaza in timp, iar performanta trecuta nu constituie un indicator pentru performanta viitoare.

Reproducerea totala sau partiala a acestui raport este permisa doar prin mentionarea sursei.