Analiza saptamanala piata crypto (8 - 14 mai 2023)

Analiza saptamanala piata crypto (8 - 14 mai 2023)
Analiza piata crypto 8 - 14 mai 2023

Piata crypto a trecut printr-o saptamana de corectii iar capitalizarea totala a activelor digitale a pierdut aproximativ 8% in ultimele 7 zile.

Scaderile au venit pe fondul reducerii apetitului la risc in randul investitorilor din pietele financiare internationale, si, particular in piata crypto, am vazut continuarea tendintei de vanzari inceputa la mijlocul lunii aprilie.

Datele privind inflatia in SUA, publicate miercuri 10 mai, au aratat o incetinire a ritmului anual de cresteri de preturi comparativ cu estimarile initiale, insa, presiunile inflationiste se mentin in continuare la un nivel ridicat, astfel incat jucatorii de pe bursele internationale sunt precauti in ceea ce priveste miscarile bancilor centrale. Nu este exclus ca acestea sa continue ciclurile de  inasprire monetara. De asemenea, perspectivele unei recesiuni globale, fie si de scurta durata, sunt in continuare prezente in piata.

Astfel, activele investitionale sensibile la risc au performat modest, pietele de actiuni terminand saptamana in teritoriu negativ, iar aceasta evolutie s-a transmis si in piata crypto. In acest context, Bitcoin si Ether au scazut cu 7%, respectiv 5%  in ultimele 7 zile, iar majoritatea activelor crypto importante au avut o saptamana cu deprecieri.

Capitalizarea totala a pietei asset-urilor digitale a coborat sub pragul de 1.10 trilioane USD.

sursa: tradingview.com, grafic Weekly

Bitcoin a avut o saptamana negativa, iar pretul a coborat sub zona de suport de la 27.500 USD, pentru prima data din luna martie.

Cel mai cunoscut activ crypto a scazut, pentru putin timp, chiar sub 26.000 USD, dupa ce au aparut informatii conform carora Guvernul SUA a introdus in piata ordine de vanzare pentru BTC-ul confiscat de-a lungul timpului, in urma unor cazuri de frauda din sfera crypto.

BTC a atins pe scadere zona conflentei dintre linia de trend ascendent (culoare albastra) inceput in Ianuarie si Media Mobila de 200 de saptamani (curba de culoare mov), iar aceasta zona a actionat ca si suport, pretul resping in sus de aici - catre 27.000 USD.

Analiza graficului indica o tendinta de scadere in ultimele saptamani, inceputa la mijlocul lunii aprilie, BTC facand noi minime in luna mai, dupa ce a atins maximul anului - la 30.000 USD.

Daca trendul de scaderi de termen scurt va continua, iar pretul va sparge in jos nivelul de 26.000 USD, este posibil sa vedem BTC coborand pana la 25.000 USD, unde avem fosta zona de rezistenta pe directie ascendenta, care acum se poate dovedi un suport important.

Scenariul continuarii respingerii consistente in sus de la confluenta liniei de trend si Media Mobila de 200 de saptamani, plusata de o urcare peste 28.000 USD, poate confirma incheierea corectiei de termen scurt si re-intrarea pe trend ascendent.

Asa cum mentionam in rapoartele anterioare, este important de urmarit corelatia dintre miscarile de pe bursele internationale de actiuni si piata crypto, tinand cont de faptul ca sentimentul investitorilor in ceea ce priveste trendul pentru urmatoarele luni este incert, in conditiile deteriorarii situatiei economice la nivel global.

sursa: tradingview.com, grafic Weekly

ETH a scazut in saptamana recent incheiata cu aproximativ 5%, pana la nivelul de 1.800 USD.

Trendul de vanzari de pe BTC s-a resimtit in toata piata crypto, iar ETH a urmat directia Bitcoin si a spart in jos linia trendului de cresteri de la inceputul anului.

Pretul a coborat sub 1.750 USD in ziua de vineri, cand am vazut o scadere abrupta de scurta durata pe toate coin-urile, sub influenta zvonurilor care indicau o posibila activitate de vanzare de BTC din partea autoritatilor din SUA.In ultima parte a saptamanii, ETH a revenit si s-a stabilizat in jurul a 1.800 USD.

Daca tiparul de scadere indicat de analiza tehnica ce arata trecerea in jos a liniei de trend se va confirma, este posibil sa vedem continuarea tendintei de scadere pe ETH pana la 1.650 USD, unde se regaseste fosta zona importanta de rezistenta, zona pe care Ether a avut dificultati in a o trece pe directie ascendenta, in lunile anterioare.

Astfel, conform teoriei de analiza grafica, acea zona de pret se poate transforma in suport, de unde pretul sa respinga in sus.

Tiparul grafic de pret este relativ incert pe ETH, fara un scenariu cu probabilitate mare de indeplinire, astfel ca este important de vazut ce va face BTC-ul in perioada urmatoare, dat fiind ca influenta celui mai mare activ crypto in evolutia ETH si a celorlalte coin-uri digitale este esentiala.

sursa: tradingview.com, grafic Weekly

EGLD a incheiat saptamana in jurul zonei de 38 USD, in usoara scadere fata de la nivelul din 07 mai.

Tokenul retelei MultiversX a coborat in decursul saptamanii pana la 36 USD, pe fondul scaderilor generalizate din piata, atingand zona minima din ultimele luni.

Pretul a respins in sus, confirmand nivelul de 36 USD ca si suport pe directie descendenta, suport care trebuie sa reziste, pentru ca scenariul unei coborari pana la 32 USD sa nu se concretizeze.

Faptul ca investitorii de pe EGLD au reusit sa re-aduca pretul la 38, zona unde eGold a convers de fiecare data in ultimele 4 saptamani, denota un interes crescut de cumparare la acest nivel.

In situatia unei reveniri a pietei, putem avea zona de 36-38 USD confirmata ca zona majora de suport si minim multi-lunar.

Pentru scenariul bullish, EGLD trebuie sa faca noi maxime saptamanale si lunare, cu urcari convinse peste 40, 45 si respectiv 50 USD, astfel incat trendul major de scaderi sa fie anulat. Pana atunci, este esential ca zona de 36 USD sa nu fie sparta decisiv in jos, pentru a nu re-testa minimele lunii Decembrie 2022 - la 32 USD.

Directia generala a pietei va dicta si miscarile EGLD in perioada urmatoare, astfel ca in analiza individuala a evolutiei tokenului retelei MultiversX trebuie sa ne uitam cu atentie la situatia de ansamblu din piata crypto.

sursa: tradingview.com, grafic Weekly

Limitarea raspunderii

Prezentul raport emis de Tradesilvania are un caracter pur informativ si nu este realizat in scopul utilizarii ca instrument in procesul de luare a deciziilor de investitii in crypto-active. Orice persoana care intelege sa foloseasca prezentul raport in procesul de luare a deciziilor de investitii,  isi asuma in mod expres toate riscurile aferente, Tradesilvania SRL neavand nicio obligatie legala sau de orice alta natura fata de persoana in discutie, ce ar deriva din publicarea acestui raport public.

Informatiile care stau la baza prezentului raport au fost obtinute din surse publice, considerate, in limita datelor disponibile publice, relevante si de incredere.

Valoarea activelor digitale la care se face referire in prezentul raport fluctueaza in timp, iar performanta trecuta nu constituie un indicator pentru performanta viitoare.

Reproducerea totala sau partiala a acestui raport este permisa doar prin mentionarea sursei.