ANALIZA TEHNICA - Liniile de trend (trend lines)

Un alt instrument important pentru intelegerea analizei tehnice sunt liniile de trend. Acestea contribuie la urmarirea miscarilor pietei pe o anumita perioada de timp si la aproximarea cat mai eficienta a viitoarelor miscari. In definitie, o linie de trend este o linie dreapta care uneste cel putin doua puncte stabile de pret intr-un grafic si se extind pentru a testa daca trendul este la un nivel de suport sau de rezistenta.

Nivelul de suport este nivelul inferior fata de pretul actual. La inceput, cererea este suficient de puternica pentru a preveni deprecierea pretului. Cu cat pretul activelor scade inspre nivelul de suport, cu atat etapa de cumparare este accelerata, in timp ce vanzatorii sunt mai putin activi in vanzari. In momentul in care pretul atinge nivelul de suport, de obicei cererea ajunge sa fie mai mare decat oferta, iar pretul este oprit din a scadea mai mult, intrucat suportul a rezistat si actioneaza ca o forta din care pretul va ricosa ascendent, in loc sa treaca mai jos.

Nivelul de rezistenta functioneaza ca un “tavan” deasupra pretului. Aici, oferta este suficient de puternica pentru a preveni o supraapreciere a pretului. Cu cat pretul creste inspre nivelul de rezistenta, cu atat vanzatorii sunt mai tentati sa vanda, in timp ce cumparatorii se abtin din a investi. Aceste etape sunt, practic, reversul etapelor nivelului de suport. Atunci cand pretul atinge nivelul de rezistenta, oferta este mai mare decat cererea, astfel incat pretul nu continua sa creasca peste nivelul de rezistenta.

Nivelul de sport se poate transforma in nivel de rezistenta si invers, deoarece este posibil ca pretul sa scada sub nivelul de suport, devenind rezistenta, sau sa creasca peste nivelul de rezistenta si devine suport.


Exista doua tipuri principale de linii de trend:

  • ↑ ascendente
  • ↓ descendente

Liniile ascnedente reprezinta o miscare pozitiva si sunt formate prin conectarea a mai mult de doua puncte pe umbra inferioara a candlestick-urilor verzi (bullish), adica conectarea mai multor praguri minime de pret. Fiecare punct unit trebuie superior ca pozitie punctului anteror pentru ca linia sa ramana ascendenta. Liniile ascendente functioneaza ca linii de suport. Acestea indica faptul ca, desi preturile sunt ascendente, cererea neta (cerere minus oferta) continua sa creasca, deci cumparatorii sunt motivati sa investeasca.

Trendul pozitiv nu este afectat atata timp cat preturile se mentin deasupra liniei de trend. In caz ca acestea scad, este de asteptat ca si linia de trend sa isi schimbe directia.

Liniile descendente unesc doua sau mai multe praguri maxime de pret si se formeaza unind mai multe puncte pe umbra superioara a candlestick-urilor rosii (bearish). Fiecare punct unit trebuie sa fie inferior ca pozitie punctului anterior pentru ca linia sa ramana descendenta. Liniile descendente functioneaza ca linii de rezistenta. Acestea indica faptul ca preturile se despreciaza, insa ofera neta (oferta minus cererea) continua sa creasca, iar vanzatorii sunt pregatiti sa actioneze.

La fel ca in cazul trendului pozitiv, pretul trebuie sa ramana pe aceeasi pozitie pentru a nu modifica trendul. In caz ca preturile ajung deasupra liniei de trend, oferta neta ajunge in descrestere si lina de trend isi va schimba directia.

In general, liniile de trend se valideaza dupa doua reguli simple: daca o linie parcurge doua puncte si ajunge si la al treilea, atunci valabilitatea trendului este confirmata. Atunci cand o linie de trend parcurge mai mult de trei puncte, inseamna ca un trend este foarte stabil, deci mai sigur ca orientare pentru traderi.


Echipa Tradesilvania Nu uita! Azi poti cumpara peste 16 monede digitale pe platforma de exchange Tradesilvania.