ANALIZA TEHNICA - Tipare grafice
Tiparele grafice sunt capitolul la care lucrurile par sa se complice si, int-adevar, pot fi dificile chiar si pentru expertii in trading, asadar nu trebuie sa ne facem griji ca nu le vom putea intelege vreodata. Doar vrem sa avem o viziune bullish, nu una bearish.
Exista mai multe tipuri de tipare grafice, insa comunitatea de trading recunoaste cateva tipare care sunt mai frecvente si mai usor de urmarit.
Steagurile
Probabil “steagul” este cel mai intalnit grafic cand este vorba de analiza tehnica. Ideea este destul de simpla pentru a-l recunoaste: mai intai apare un candlestick mai mare, fie verde (bullish), fie rosu (bearish). Dupa aceea, urmeaza o perioada de consolidare a tredului, o pauza in care pretul nu mai creste sau nu mai scade. Aceasta pauza va aparea pe grafic ca un dreptunghi sau “steag”, fapt pentru care acest tip de grafic este considerat un grafic de continuitate. In perioada de consolidare, pietele bear si bull duc o lupta pentru controlul pietei.
Daca piata bullish castiga, miscarea se va numi “explozie bullish”. Daca piata bearish castiga, miscarea va fi o “explozie bearish” (bullish/ bearish breakout). Ca trader, este profitabil sa vinzi atunci cand te astepti la o explozie bearish si profitabil sa cumperi atunci cand urmeaza o explozie bullish. “Steagul” dureaza de la 1 la 4 saptamani.
Triunghi
Triunghiul semnaleaza de obicei o continuitate a unui trend deja existent, dar sunt cazuri in care formarea unui triunghi pe grafic poate inversa parcusul unui trend. Triunghiul se formeaza pe grafic sub trei tipare: simetrice, ascendente si descendente.
Triunghiurile simetrice sunt formate intre doua linii de trend: o linie descendenta si o linie ascendenta. Minimele in crestere si maximele in scadere converg catre acelasi punct, formand un triunghi. Acest tip de formatiune indica o indecizie in miscarea pietei si poate ilustra un moment de consolidare, cu finalitate fie bullish, fie bearish. Cu cat pretul se apropie mai tare de varful triunghiului, cu atat este mai mare posibilitatea ca pretul sa explodeze intr-o directie sau alta. In acest moment, traderii obisnuiesc sa plaseze doua ordine, pentru a valorifica oricare dintre cele doua miscari.
Daca are loc o explozie bullish, trebuie sa urmarim tranzactiile de cumparare, iar daca are loc o explozie berish, urmarim tranzactii axate pe vanzare.
Triunghiuri ascendente, formate intre o linie de rezistenta si o linie ascendenta, care uneste minime de crestere. Triunghiul ascendent ilustreaza presiunea pusa de cumparatori asupra pietei, chiar daca pretul nu va depasi un anumit nivel de crestere. Apropierea pretului de rezistenta, adica de varful triunghiului, este premergatoare unei explozii, de obicei bullish. Este posibil, insa, ca explozia sa fie si bearish, iar pretul sa intre in scadere.
Pentru a minimaliza riscurile de pierdere, exista doua abordari ale acestui scenariu:
- agresiv, in care plasam un ordin de buy stop deasupra rezistentei si un ordin de sell stop sub linia de suport
- conservator, in care actionam abia dupa ce pretul depaseste nivelul de rezistenta sau de suport
Triunghiuri descendente, formate intre o linie de suport si o linie descendenta, care uneste maxime in scadere. Acest scenariu are loc atunci cand pretul nu reuseste sa scada sub nivelul de suport, iar vanzatorii pun treptat tot mai multa presiune pe piata, ceea ce face ca maximele sa ajunga in scadere. Atunci cand pretul depaseste nivelul de suport, se produce o explozie bearish.
Double top si double bottom
Double top apare dupa o miscare accelearata a pretului pe o perioada extinsa si semnaleaza un revers al pretului. Cele doua varfuri duble se formeaza atunci cand pretul atinge un anumit nivel care nu mai poate fi depasit. Miscarea este practic in zig-zag: pretul atinge un anumit nivel pe care il respinge si coboara, dupa care urca din nou pana la un anumit punct, punct in care va respinge din nou nivelul atins si va cobori.
Un double top reprezinta un revers bearish, ceea ce inseamna ca potentialul de cumparare pe piata scade. Pasul umrmator este identificarea neckline-ului, adica nivelul pana la care a coborat pretul intre cele doua varfuri de crestere. De la acest nivel trebuie sa urmarim tranzactiile de vanzare in desfasurare si posibile.
Double bottom este reversul graficului double top, astfel ca rezultatul acesteia va fi un revers bullish, nu bearish. De data aceasta pretul ajunge la un nivel de la care nu poate sa mai coboare si apoi urca, actiune ce se va repeta inca o data. Aici, tranzactiile de vanzare scad, iar cele de cumparare sunt cele ce trebuie urmarite odata cu identificarea neckline-ului.
Head and shoulders
Spre deosebire de double bottom, head and shoulders implica trei varfuri atinse de pret: cel din mijloc, cel mai inalt este numit head (cap), iar cele laterale, mai joase sunt shoulders (umeri).
Aici, neckline este linia care se delimiteaza la nivelul pana la care a coborat pretul intre shoulders si head. Acest tipar este un tipar bearish, iar neckline-ul este indreptat in jos, ceea ce impune urmarirea tranzactiilor de vanzare care se desfasoara sub neckline.
Trendul functioneaza astfel:
La inceput se formeaza primul “umar”: pretul creste, se loveste de nivelul de rezistenta si este respins, deci incepe sa coboare. Pretul coboara pana in punctul in care atinge nivelul de suport sau neckline-ul graficului, este din nou respins si creste suficient de mult pentru a putea depasi nivelul de rezistenta. Aceasta miscare formeaza “capul” graficului. Pretul incepe imediat sa coboare din nou pana la nivelul neckline-ului si se repeta miscarea initiala, insa de data aceasta se formeaza cel de-al doilea “umar”, caci pretul nu mai ajunge la acelasi nivel de crestere cu “capul”. Intr-un scenariu ideal, primul si al doilea umar nu ar trebui sa se afle la aceeasi inaltime pe grafic, caci asta ar rezulta un parcurs stagnant al pretului.
Bineinteles, exista acelasi trend in oglinda, reversul head and shoulders, astfel ca pretul poate incepe prin a cobori in loc sa urce, iar miscarea este alta, dar ca principiu de analiza tehnica, graficul se analizeaza la fel.
Echipa Tradesilvania Nu uita! Azi poti cumpara peste 16 monede digitale pe platforma de exchange Tradesilvania.