ANALIZA TEHNICA - Intervalul de timp

Interpretarea graficelor poate fi foarte subiectiva, iar fiecare trader alege momentul cand decide sa actioneze, fie ca e vorba de un grafic evaluat pe o durata de 15 minute, o ora, patru ore sau zilnic. Intervalul de timp ales determina doua categorii de traderi:

  • Traderi activi
  • Investitori pe perioada indelungata

Tradingul activ este reprezentat de traderii care isi incep activitatea de bursa in aceeasi zi in care o incheie, sau desfasoara actiuni chiar de mai multe ori in aceeasi zi. Acest stil de trading este bazat in mare parte pe strategii de trading, ceea ce il face dinamic, dar si riscant pentru un incepator. Unii ar descrie acest stil de trading ca o “goana dupa oportunitati”, caci este nevoie de agilitate si flexibilitate atunci cand luam decizia sa ne implicam in tradingul activ, dar este vazut si drept cel mai rapid mod de a face profit. Totusi, acesta vine cu o serie de dezavantaje, care pot pune sub semnul intrebarii utilitatea lui pentru un trader incepator.

Unul dintre dezavantajele sale este faptul ca necesita mult timp investit. In special in cazul criptomonedelor, unde piata este mai volatila decat in cazul bursei fiat, trebuie investit mult timp in urmarirea miscarilor pietei de la o ora la alta. In plus, un trader activ trebuie sa fie atent permanent la stiri si la predictii care ar putea aduce o noua miscare a pietei, dintr-un moment in altul. Mai apoi, marii traderi care aleg varianta de trading activ sunt de obicei bine echipati cu software-uri avansate si au o vasta experienta de trading, asa ca unui trader la inceput de drum ii va fi dificil sa faca abstractie de acesti giganti ai tradingului si sa obtina un profit suplimentar inaintea lor.

In cazul tranzactiilor cripto, trading-ul activ poate fi profitabil in ciuda dezavantajelor de mai sus, caci dinamica pietei poate “antrena” mai bine un trader incepator sa investeasca eficient in criptomonede si sa inteleaga cum functioneaza factorul de risc si astfel castigul poate fi mai rapid si mai mare.


Investitii pe o perioada indelungata
Desi fiecare trader are propriul stil de trading, investitiile pe o perioada indelungata sunt preferate de catre traderiiincepatori, caci riscul este mai mic decat in cazul trading-ului activ. Adesea  chiar si cei mai experimentati traderi prefera aceasta metoda, deoarece momentul la care alege sa incheie o tranzactie este decis de trader, nu este supus la presiunea schimbarilor zilnice de pe piata. In investitiile pe perioada indelungata, traderii pot alege sa urmareasca aplicabilitatea unei criptomonede si sa se asigure o stabilitate mai mare. De exemplu, daca tot mai multe companii incheie colaborari cu Bitcoin, acesta este un semn ca Bitcoin are parte de o perioada de stabilitate, fapt care poate fi analizat si evaluat statistic inainte de a procesa o tranzactie, fara sa fie nevoie ca traderul sa fie cu ochii pe fluctuatiile zilnice ale criptomonedei.

Indiferent de metoda de trading aleasa si de timpul pe care suntem dispusi sa il investim in scopul analizei tehnice si al investitiilor propriu-zise, trebuie sa tinem minte ca experienta se castiga pe masura ce actionam. Astfel, este necesar sa avem o perspectiva de ansamblu asupra pietei si sa tinem pasul cu schimbarile de pe piata si acest lucru este realizabil doar intelegand mecanismul instrumentelor de analiza tehnica.


Echipa Tradesilvania Nu uita! Azi poti cumpara peste 16 monede digitale pe platforma de exchange Tradesilvania.