Bears, Bulls si Whales – Termeni importanti in lumea crypto

Bears, Bulls si Whales – Termeni importanti in lumea crypto

Daca esti implicat in bursa traditionala sau ai cunostinte despre ea, probabil cunosti si termenii de “bull” si “bear” folositi pentru a descrie piata. De fapt, probabil ca ai auzit despre mai multe tipuri de “bestii” in trading, toate indicand comportamente si perspective specifice pe piata.

Lumea criptomonedelor este in multe feluri diferita fata de cea a bursei traditionale. Totusi, termenii “bull” si “bear” si chiar “whale” sunt folosite in general de catre traderi crypto si investitori.

Bulls si bull market

In lumea trading-ului de capital, un bull market este definit prin optimism. A fi “bullish” inseamna a avea o perspectiva optimista – iar oamenii care sunt excesiv de optimisti sunt numiti “bulls”. In functie de opinia personala, poti vedea asta ca si o eticheta pozitiva sau ca si un semn al deraderii. In orice caz, traderii din aceasta categorie sunt de obicei mai optimisti in legatura cu directia preturilor de pe piata. Cand vine vorba de preturi intr-un “bull market”, te poti astepta la valori maxime si minime mai mari iar cumpararea este incurajata. Un exemplu al unui “bull run” este cresterea imensa Bitcoin catre sfarsitul anului 2017.

Bears si bear market

Pe de alta parte, un “bear market” este definit prin precautie si pesimism. Intr-un bear market te poti astepta la valori maxime si minime mai mici, precum recesiunea Bitcoin la inceputul lui 2018. Un bear market este in general un mediu in care este mai probabil ca oamenii sa vanda decat sa cumpere. Este important sa nu confundam termenii bear market si corectie de pret. Primul este o perioada consistenta de tendinte descendente ale preturilor, in timp ce celelalt are loc ca si o masura de a corecta pretul unei monede supraevaluate.

Whales

“Whales” sunt descrise cel mai simplu ca si indivizi care detin o cantitate semnificativa dintr-o anumita moneda. Atat de multa, de fapt, incat atunci cand cumpara sau vand, fac valuri pe piata. Aceste valuri pot sa fie destul de mari pentru a avea un adevarat impact asupra intregii piete. Un exemplu de “whale” este Vitalik Buterin, fondatorul Ethereum, care detine in mod evident o suma mare de Ether (ETH). Multumita bogatiei lor digitale, si partial datorita firii nereglementate a pietelor, “whales” au puterea de a muta preturile in directia pe care o prefera. Multi traderi crypto sunt foarte atenti la acesti indivizi si observa cand, cum si unde fac trading. Astfel, pot sa se alature valului pentru a profita alaturi de ei, sau pur si simplu sa evite sa mearga impotriva lor, atat timp cat asta ar duce la pierderi.

Daca incerci sa devii un trader crypto de succes, trebuie sa poti reactiona la bear si bull markets si, pe cat posibil, sa iti aliniezi activitatea cu cea practicata de whales. Nu sunt termenii in sine cei care conteaza – este vorba despre intelegerea pietelor crypto diferite si jucatorii diferiti din cadrul lor. A sti ce este un bull market sau un bear market poate face diferenta dintre profit semnificativ sau pierderi semnificative.

Echipa Tradesilvania Nu uita! Azi poti cumpara peste 16 monede digitale pe platforma de exchange Tradesilvania.Tradesilvania este reseller oficial Ledger in Romania. Poti cumpara Ledger Nano S