Bitcoin verde: Impactul și importanța utilizării energiei regenerabile pentru PoW
Pentru a atinge obiectivul unei rețele Bitcoin verde, companiile miniere crypto ar trebui să promoveze producția cu o utilizare mai redusă a combustibililor fosili.
În timp ce scria cea mai faimoasă carte albă din lume, Satoshi Nakamoto a definit procesul de extragere a criptomonedei Bitcoin (BTC). S-a stabilit că emiterea de monede noi va avea loc prin dovada muncii. Pentru a se putea efectua această verificare și pentru a putea extrage criptomoneda, computerele ar trebui să rezolve calcule matematice complexe.
La început, nu erau mulți mineri. Totuși, acest lucru s-a schimbat înainte de prima cursă bull run a Bitcoinului (BTC). Concurența minieră a explodat, provocând o creștere bruscă a costului mașinilor capabile să concureze. Și mai important, cererea de energie a explodat odată cu noile mașini, care aveau nevoie de energie, în principal, pentru procesare și răcire.
După opt ani, cererea de energie pentru minarea de Bitcoin (BTC) a crescut, astăzi ajungand la 116,71 TWh pe an, potrivit datelor de la Cambridge Bitcoin Electricity Consumption Index sau CBECI.
Unele țări, precum China, folosesc cărbunele ca o sursă importantă de energie. Insa, potrivit unui studiu publicat de Universitatea Cambridge în Septembrie, principalul combustibil utilizat ar fi energia hidroenergetică.
Energia hidroenergetică a fost listată ca sursa de energie numărul unu, 62% dintre hasherii chestionați indicând faptul că operațiunile lor miniere sunt alimentate cu energie hidroelectrică.
Alte tipuri de energii curate (de exemplu, eoliene și solare) se situează mai jos, în spatele cărbunelui și gazului natural, care reprezintă, respectiv, 38% și 36% din sursele de energie ale respondenților.
De asemenea, conform CBECI, anual se produc în lume 25 082 TWh de energie. Se consumă doar 20 863 TWh, ceea ce înseamnă că un procent de 16,82% energie se iroseste. Minarea criptomonedei Bitcoin (BTC) reprezintă o cheltuială energetică de 0,47% din energia totală produsă și doar 0,54% din consumul total de energie electrică la nivel mondial.
Un alt sondaj lansat recent de Galaxy Digital compară utilizarea energiei de către criptomoneda Bitcoin (BTC) cu utilizarea energiei de către bănci și cea utilizata la extragerea aurului. Conform documentului, industria aurului folosește 240,61 TWh pe an, în timp ce sistemul bancar utilizează 263,72 TWh.
Și mai alarmant este ceea ce subliniază CBECI cu privire la dispozitivele electronice neutilizate. Numai în Statele Unite, cu energia electrică folosită într-un an de dispozitivele conectate, dar care nu sunt utilizate, ar fi posibilă alimentarea rețelei Bitcoin timp de aproape doi ani.
Prin urmare, este clar că consumul de energie al Bitcoin (BTC) nu este la fel de relevant pe cât se spune, în comparație cu producția și deșeurile globale de energie. Fără a menționa că acest consum de aproximativ 116 TWh este responsabil pentru asigurarea securității și accesului la o viață demnă pentru milioane de oameni din întreaga lume.
Ce ar trebui sa luam însă în considerare atunci cand vorbim despre procesul de minare Bitcoin verde, ar fi emisiile de carbon.
Din păcate, o mare parte din energia generată în prezent are ca rezultat o rată ridicată de carbon, și aceasta ar trebui să fie principala preocupare și punctul central atunci când se discută impactul asupra mediului generat de minarea criptomonedei Bitcoin (BTC).
Conform datelor publicate în 2019 de către jurnalul științific Joule, amprenta de carbon a criptomonedei Bitcoin (BTC) este cuprinsă între 22 și 22,9 tone metrice de CO2. Este într-adevăr o sumă relevantă, comparabilă cu emisiile unor tari precum Iordania sau Sri Lanka. Cu toate acestea, este considerabil mai mică, de exemplu, decât cheltuielile de energie ale forței militare americane, care, conform datelor compilate de Statista, emite 59 tone metrice de CO2.
Privind în viitor, atenția noastră ar trebui să fie îndreptată asupra reducerii utilizării combustibililor fosili, cu scopul de a diminua emisiile de carbon.
De remarcat faptul că, problema de mediu nu va fi rezolvată doar prin reducerea utilizării combustibililor fosili. Important este și o optimizare în utilizarea energiei generate, concentrându-se în același timp și pe reducerea oricăror deșeuri și a emisiilor de carbon inutile din proces.
Consumul de energie utilizata în procesul de minare nu se așteaptă sa crească în următorii ani. Prin urmare, cifra de 116,71 TWh ar trebui să rămână stabilă pentru o perioadă de timp.
Pentru a atinge obiectivul unei rețele Bitcoin (BTC) verzi, companiile miniere criptografice pot face presiuni pentru producție cu o utilizare mai mică a combustibililor fosili. Este nedrept să acuzăm Bitcoin sau minerii de degradarea mediului înconjurător, în timp ce închidem ochii la celălalt procent de 99,54% din energia generată pe an utilizată la nivel global.
Bitcoin este deschis și poate merge până la capătul Pământului, indiferent de limitările sau interdicțiile impuse de terți. Este important să ne amintim că această criptomonedă (BTC) a fost creată pentru a oferi o viață demnă persoanelor obișnuite și defavorizate, pentru a preveni deprecierea banilor, pentru a garanta puterea de cumpărare și pentru a îmbunătăți calitatea vieții.
100+ instrumente digitale pentru monede virtuale ( criptomonede )
Avem 30 de cryptomonede si 66 paritati si 5 stacking options, 2 optiuni de alimentare cu card (deposit VISA si MasterCard), 1 metoda alimentare EUR SEPA, 1 metoda alimentare RON transfer bancar.