Blockchain in banking - tehnologia descentralizata in sistemul bancar si financiar traditional

Tehnologia blockchain reprezinta un registru deschis, distribuit, care inregistreaza tranzactiile intre doua parti in mod eficient si transparent. Un blockchain este format din blocuri individuale de date, care implica o serie de tranzactii, legate intre ele intr-o anumita ordine. Intr-un sistem blockchain, toate partile implicate pot transmite informatii digitale fara a avea nevoie de o autoritate centralizata.

In ultimii ani, sistemul financiar clasic a experimentat cu tehnologia blockchain, oferind industriei eficienta si transparenta sporita. In acest articol vom explora modurile diverse in care tehnologia blockchain poate fi folosita in sistemul financiar traditional.

Plati rapide pe blockchain pentru banci

Prin stabilirea unui canal descentralizat de tip blockchain, institutiile bancare pot facilita plati mai rapide si pot reduce taxele de procesare. Prin blockchain, bancile ar putea introduce un nou tip de servicii pentru tranzactii mai rapide si mai sigure.

Mai mult, prin adoptarea tehnologiei blockchain, bancile vor putea reduce timpii de verificare pentru tranzactii si vor putea sa construiasca un sistem mai securizat pentru infrastructura de plati.

Strangere de fonduri pe blockchain (fundraising)

Strangerea de bani pentru afacerile noi este un proces destul de complicat astazi. Majoritatea antreprenorilor finanteaza startup-urile cu fonduri proprii ori cu ajutorul unor indivizi si entitati, cu care trebuie sa treaca printr-o serie lunga de intalniri.

Cu tehnologia blockchain, companiile pot accelera procesul de strangere de fonduri, prin diverse metode: Initial Exchange Offerings (IEO) si Equity Token Offerings (ETO). Aceste modalitati implementate prin blockchain permit companiilor sa vanda jetoane criptografice (tokens) investitorilor dispusi sa finanteze proiectul.

Blockchain pentru verificarea identitatii (KYC)

Bancile nu ar putea efectua tranzactii financiare online fara verificarea identitatii. Cu toate acestea, procesul de verificare poate fi costisitor si lent. Cu tehnologia blockchain, utilizatorii si companiile vor putea beneficia de procese accelerate de verificare. Acest lucru se datoreaza faptului ca sistemul blockchain face posibila reutilizarea in siguranta a verificarii identitatii pentru alte servicii.

In plus, datorita tehnologiei blockchain, utilizatorii vor putea alege cum doresc sa se identifice. Intr-un sistem bancar de tip blockchain, clientul nu are nevoie sa repete inregistrarea, cat timp toate serviciile sunt alimentate de tehnologia blockchain. In acest caz, stocarea informatiilor personale este mai mai sigura, dar si mai transparenta decat in cazul tehnologiilor bancare clasice.

Fonduri de investitii (hedge fund) pe blockchain

Un fond de investitii de tip hedging este un tip de parteneriat de investitii care implica un administrator de fond si un grup de investitori profesionisti si institutionali. Ideea din spatele acestor fonduri este maximizarea randamentului si reducerea riscurilor (to hedge = acoperirea riscurilor).

Potrivit expertilor, numarul de astfel de fonduri care se implica in ecosistemul crypto si blockchain creste in fiecare an. In plus, prin blockchain, fondurile descentralizate pot oferi o deschidere mai mare catre mai multi investitori, chiar si cei de retail.

Transferuri bani peer-to-peer prin blockchain

Transferurile P2P permit clientilor sa transfere fonduri din conturilor lor bancare sau cardurile de credit catre o alta persoana online. In prezent, exista multe aplicatii de transfer P2P disponibile. Totusi, acestea prezinta anumite limitari.

De exemplu, unele aplicatii permit transferul doar intr-o anumita regiune georgrafica. In plus, unele servicii P2P pot percepe comisioane mari si prezinta, cateodata, limitari de securitate.

Tehnologia descentralizata blockchain permite transferul global, este mai sigura decat aplicatiile P2P clasice si faciliteaza un timp de procesare mai rapid decat in cazul serviciilor peer-to-peer.

Ecosistemul blockchain are potentialul de a schimba in mod fundamental industria bancara si financiara. Unii experti se asteapta ca pana in 2025, sistemul financiar traditional sa fie imbunatatit in mod vizibil de tehnologiile blockchain, fintech si crypto.

Tradesilvania ofera acces la 44 de criptomonede, 101 de paritati crypto, un portofel electronic securizat si o aplicatie mobila, care permite utilizatorului sa acceseze portofoliul de oriunde si oricand. Creeaza-ti cont pe platforma si tranzactioneaza criptomonede intr-un mod simplu si rapid!