BLOCKCHAIN IN PRACTICA

Blockchain in practica: Ripple si Hyperledger

Adesea cand invatam despre o tehnologie noua, aceasta poatea parea mai mult sau mai putin abstracta. Desi totul are sens in teorie, cum arata tehnologia blockchain in practica? In acesto capitol vom vorbi despre doua produse care folosesc blockchain in moduri practice. Ambele sunt destul de dezvoltate si in curs de productie, si se numesc Ripple si Hyperledger. Vom incepe cu Ripple.

Cand o persoana sau organizatie foloseste o banca pentru a trimite plati peste granite unei alte entitati, procesul poate dura mai multe zile si implica taxe semnificative. Sistemul global bancar are multi intermediari, iar durata de a trimite bani in alte tari, de multe ori, este de peste 10 zile, ceea ce nu aduce beneficii nici expeditorului, nici receptorului. In plus, efectuarea platilor in sume mici poate deveni restrictiva din cauza diverselor taxe implicate intr-o astfel de tranzactie. Ripple este o solutie blockchain care poate reduce timpul de trimitere a platilor de la cateva zile la cateva secunde.

Fiecare banca participanta la un transfer pe Ripple trebuie sa faca parte din reteaua Ripple sau dintr-o interfata cu un intermediar care face parte din retea. Ca si in cazul retelei Bitcoin, fiecare utilizator al retelei Ripple primeste o copie a unui registru blockchain identic care captureaza si administreaza toate tranzactiile facute pe el. Sa luam ca exemplu o tranzactie realizata intre un individ din Marea Britanie (Angelo) si unul din Romania (Daria). Angelo vrea sa ii trimita Dariei €100. Bancile ambilor indivizi fac parte din reteaua Ripple. Cand Angelo ii cere bancii sa cheltuiasca €100 in numele lui, banca va folosi criptomoneda Ripple (XRP), pentru a-i trimite echivalentul la €100 in XRP bancii pe care o foloseste Daria. Blockchain-ul Ripple folseste consens pentru a permite tranzactia si un nou block este adaugat in blockchain-ul Ripple. Block-ul nou contine datele conform carora banca lui Angelo a trimis €100 iar banca Dariei a primit €100. Tranzactia este sigura si imuabila, iar cele doua banci ajusteaza ulterior sumele de fonduri din conturile celor doi indivizi. Pentru acestia, tranzactia este completa si pare sa fi durat doar cateva secunde. Cu toate acestea, in realitate, nu a fost mutat niciun ban. Din moment ce tranzactia acum exista in blockchain-ul Ripple, ambele banci pot efectua tranzactia monetara propriu-zisa printr-un numar de procese alternative (dar nu la fel de directe) de reconciliere a datoriilor.

Sa ne uitam acum la Hyperledger. Ce se intampla daca vrem toate avantajele tehnologiei blockchain dar dorim sa avem un sistem care administreaza informatii private, care poate intretine un numar limitat de participanti specifici si nu necesita propria criptomoneda? Vom avea nevoie de un blockchain alternativ pentru clasa de intreprinderi.

Acesta este scopul proiectului Hyperledger. El a fost creat in 2015 de Fundatia Linux ca o colaborare inter-industriala care implica companii tehnologice precum Cisco, VMware, IBM si Intel, si banci precum JP Morgan si Wells Fargo. Obiectul proiectului a fost sa creeze registre distribuite blockchain cababile sa sprijine tranzactiile globale de afaceri intre companii majore tehnologice, financiare si de aprovizionare. Una dintre primele lansari a fost publicata in iulie 2017, si era bazata pe un cod de baza deja existent in IBM numit Hyperledger Fabric. El a fost proiectat pentru a sprijini tranzactiile private, scalabilitatea si un design modular care putea sa incorporeze solutii de software existente precum Bluemix de la IBM.

Hyperledger Fabric sustine, de asemenea, contracte inteligente pe care ei le numesc “chaincode”. S-ar putea sa te gandesti cum este acesta un blockchain real daca nu se bazeaza pe calitatile increderii manifestate de Bitcoin si alte astfel de registre. In Hyperledger Fabric, toti participantii sunt cunoscuti, nu anonimi. Se numeste un Sistem de Permisiune in care utilizatorii si validatorii au roluri specifice, iar administrarea identitatii este executata prin criptare si chei de semnatura (signature keys). Hyperledger Fabric este un mod creativ de a pune in folosinta avantajele tehnologiei blockchain, dar intr-un context intreprinzator.

Atat Ripple, cat si Hyperledger demonstreaza scopul si caracterul evolutiv al tehnologiei registrului distribuit, care este folosita acum de multe dintre companiile de top ale lumii, ceea ce inseamna ca are sprijinul financiar al industriilor mari.


Echipa Tradesilvania Nu uita! Azi poti cumpara peste 16 monede digitale pe platforma de exchange Tradesilvania.