Cazuri de utilizare pentru Non Fungible Tokens (NFT)

Există o serie de motive cheie pentru care NFT-urile au luat avânt în ultima perioadă, iar toate implică anumite ...

Cazuri de utilizare pentru Non Fungible Tokens (NFT)

Există o serie de motive cheie pentru care NFT-urile au luat avânt în ultima perioadă, iar toate implică anumite proprietăți unice ale acestora. În mod notabil, aproape orice lucru poate deveni un activ digital legat de un NFT.

Recent, NFT-urile au evoluat în asemenea măsură cât să includă muzică, artă și chiar tweet-uri. Acestea pot fi legate de opere de artă fizice, sau pot exista doar în lumea virtuală. Această flexibilitate intrinsecă oferă imense oportunități pentru monetizare, fără a necesita o specializare tehnică deosebită, furnizând în același timp o posibilitate atractivă pentru generare de profit, mai ales în sectoarele de creație.

NFT-urile fac de asemenea ca trasabilitatea să fie mult mai facilă, ceea ce ajută la stabilirea autenticității și provenienței operelor. În schimb, aceasta face ca operele să fie mai ușor de achiziționat, de vândut și de tranzacționat.

De asemenea, NFT-urile nu sunt în sine divizibile, o caracteristică ce aduce anumite avantaje. Multe alte active crypto sunt ușor de tranzacționat datorită divizibilității și fungibilității. Natura indivizibilă a NFT-urilor ajută și în ceea ce privește drepturile de proprietate și stabilirea provenienței.

Cazuri de utilizare NFT  ( Non fungible tokens)

1.       Vanzare si cumparare conținut digital ( cu criptomonede)

În prezent, NFT-urile sunt cel mai adesea utilizate în domeniul conținutului digital. Acestea alimentează o nouă economie a creației, în care creatorii nu oferă drepturile de proprietate asupra conținutului, către platformele care îl fac public. Drepturile de proprietate sunt garantate prin conținut în sine.

Atunci când creatorii își vând conținutul, fondurile merg direct către aceștia, iar dacă noul proprietar alege să revândă NFT-ul, creatorul primește în mod automat redevențe. Acest lucru este garantat prin faptul că adresa creatorului face parte din metadata token-ului, iar aceasta nu poate fi modificată.

2.       Vanzare si cumparare articole de gaming ( cu criptomonede)

NFT-urile au avut parte de un interes sporit din partea dezvoltatorilor de jocuri. Acestea pot furniza registre de proprietate pentru articole din cadrul jocurilor, pot alimenta economiile în cadrul jocurilor și pot aduce o serie de beneficii jucătorilor.

În cadrul jocurilor obișnuite, se pot achiziționa articole cu scopul de a fi utilizate în joc, pe când NFT-urile pot recupera banii investiți în aceste articole, prin vânzarea lor atunci când nu mai sunt de folos, sau atunci când se renunță la jocul respectiv.

Dezvoltatorii de jocuri, în calitate de creatori de NFT-uri pot câștiga redevențe de fiecare dată când un articol este revândut, iar acest aspect creează un model de afaceri cu beneficii mutuale, în care atât jucătorii, cât și dezvoltatorii pot avea de câștigat de pe piața secundară NFT.

3.       Tokenizare articole fizice ( cu criptomonede)

Tokenizarea articolelor fizice nu este momentan atât de dezvoltată ca cea a omoloagelor digitale, deși există proiecte ce explorează tokenizarea imobiliarelor, a articolelor fashion unicat, ș.a.

4.       Investiții și garanții reale cu criptomonede

Împrumuturi garantate cu NFT-uri

Există aplicații DeFi care permit împrumuturile de bani cu utilizarea de garanții reale și există proiecte care deja explorează NFT-urile în acest scop.

Proprietate fracționată

Creatorii de NFT-uri pot de asemenea să creeze „acțiuni”pentru acestea. Aceasta oferă investitorilor și fanilor oportunitatea de a deține o parte dintr-un NFT, fără să trebuiască să achiziționeze tot articolul.

NFT-urile fracționate pot fi tranzacționate în exchange-uri descentralizate, precum Uniswap și nu doar pe piețele NFT, ceea ce înseamnă mai mulți cumpărători și vânzători.

Totodată aceasta înseamnă o oportunitate în plus pentru deținere și profit în urma unor articole. În teorie, acest aspect ar oferi oportunități precum deținerea unei bucăți dintr-o operă de Picasso, ceea ce ar însemna a avea un cuvânt de spus în ceea ce privește împărțirea profitului.

Este evident că aplicațiile tokenilor nefungibili câștigă o tot mai mare importanță în variate industrii. Aceștia au câștigat în popularitate odată cu introducerea unei versiuni de testare a crypto kitties, în 2017, iar industria jocurilor reprezintă unul dintre cele mai active sectoare, cu maximul de cazuri de utilizare.

Utilizarea în creștere a blockchain va alimenta de asemenea adopția NFT-urilor în viitor, ca o măsură secundară pentru stocarea datelor personale în blockchain, sau pentru selectarea adreselor crypto.

Echipa Tradesilvania.com