Ce este Dollar-Cost Averaging (DCA)?

Dollar-Cost Averaging DCA (Media costului dolarului) este o strategie de investiții în care intenția este de a reduce la minimum impactul volatilității atunci când se investește sau se achiziționeaza active.

Ce este Dollar-Cost Averaging (DCA)?

Dollar-Cost Averaging DCA (Media costului dolarului) este o strategie de investiții în care intenția este de a reduce la minimum impactul volatilității atunci când se investește sau se achiziționeaza active. Se mai numește media costului unitar (unit cost averaging), media incrementală (incremental averaging) sau efectul mediu al costului (cost average effect).

DCA (Dollar-Cost Averaging) este o strategie în care, în loc să efectueze o singură achiziție, investiția este împărțită în sume mai mici, care sunt investite separat la intervale regulate prestabilite până la epuizarea întregii sume de capital.

Volatilitatea unui instrument financiar este riscul de mișcare ascendentă sau descendentă, care este prezentă pe piețele financiare. DCA minimizează riscul de volatilitate încercând să scadă costul mediu general al investiției.

Avantajele investitiei Dollar-Cost Averaging (DCA)

1.   Reducerea riscului investitional

DCA ( Dollar Cost Averaging)  reduce riscul de investiții, iar capitalul este păstrat pentru a evita o criză a pieței. Aceasta strategie păstrează banii, care oferă lichiditate și flexibilitate în gestionarea unui portofoliu de investiții.

2.   Cost mai mic pentru investitie

Cumpărarea de active atunci când prețurile scad asigură investitorul de un randament mai mare.

3.   Evitați recesiunile pieței

Utilizarea strategiei DCA (Dollar-Cost Averaging) prin investiții periodice de sume mai mici în piețe în scădere ajută la eliminarea riscurilor in perioada de recesiune a pieței. Portofoliul de investitii care utilizează DCA poate menține un echilibru sănătos și poate lăsa potențialul de creștere a valorii portofoliului pe termen lung.

4.   Economisire disciplinată a banilor

Strategia de a adăuga bani în mod regulat într-un cont de investiții de tip DCA permite economii disciplinate, deoarece soldul portofoliului crește chiar și atunci când activele sale actuale se depreciază. Cu toate acestea, un declin prelungit al pieței poate fi în detrimentul portofoliului si este recomandata o analiza detaliata si informare.

5.   Previne sincronizarea proastă

Timing-ul pieței nu este o știință pură pe care mulți investitori, chiar și profesioniști, o pot stăpâni. Investirea unei singure sume mai mari la un moment nepotrivit poate fi riscantă, ceea ce poate afecta în mod negativ valoarea portofoliului. Este dificil de prezis fluctuația pieței; prin urmare, strategia DCA (Dollar-Cost Averaging) va oferi o reducere a costurilor de cumpărare, ceea ce poate aduce beneficii investitorului.

6.   Gestionați mai bine investițiile emoționale ( FOMO )

Fenomenul investiției emoționale, cauzat de diverși factori, cum ar fi efectuarea unei investiții uriașe în baza simpatiilor sau/și antipatiilor unor diverse persoane publice, nu este neobișnuit în teoria comportamentală. Utilizarea investitiilor de tip DCA (Dollar-Cost Averaging) elimină sau reduce investițiile emoționale.

O strategie de cumpărare disciplinată prin DCA face ca investitorul să-și concentreze energia asupra sarcinii pe care o are și elimină știrile și informațiile publicitare din diferite medii despre performanța și direcția pe termen scurt a pieței bursiere.

Există suficiente dovezi că DCA poate reduce costurile medii dacă este aplicat cu disciplină și atunci când există condiții favorabile de piață. Cu toate acestea, alte studii contestă avantajele, precum și fezabilitatea desfășurării cu succes a strategiei de investiții DCA.

1.   Costuri mai mari de tranzacționare pentru investitii DCA

Prin achiziționarea sistematică de active în cantități mici pe o anumită perioadă, investitorii riscă să suporte costuri de tranzacționare mai ridicate, care pot avea potențialul de a compensa câștigurile acumulate de activele curente din portofoliu.

2.   Rentabilități scăzute in anumite cazuri

Teoria dinamicii riscului și a rentabilității este simplă: risc ridicat - randamente ridicate și risc scăzut - randamente reduse. Prin urmare, urmărirea unei strategii DCA (Dollar-Cost Averaging) de reducere a riscului va duce inevitabil la rentabilității mai mici. Piața se confruntă, de obicei, cu piețe bull susținute mai mult, cu creșterea prețurilor decât opusul. Astfel, un investitor DCA are mai multe șanse să piardă din aprecierea activelor și câștiguri mai mari decât cel care investește o suma mai mare.

3.Investitiile de tip DCA sunt Complicate

Sarcina de a monitoriza fiecare investiție programată pe un orizont de timp dat de DCA este un proces complicat, mai ales dacă, în cele din urmă, diferența față de o investiție initiala mai mare în termeni de cost este neglijabilă. Monitorizarea și urmărirea fiecărei contribuții implică timp și energie, ceea ce o face mai complicată decât o singura investiție mare.

În concluzie, Investia de tip DCA ( dollar cost averaging) vine cu beneficii și dezavantaje; cu toate acestea, dorința unei strategii de investiții cu risc scăzut poate duce la rentabilității mai mici.

Un investitor ar trebui să urmărească includerea DCA (Dollar-Cost Averaging) ca strategie opțională, printre alte strategii mai îndrăznețe, cum ar fi alocarea activelor țintă, diversificarea și reechilibrarea regulată a portofoliului.

Acest conținut are doar scop informativ și nu trebuie interpretat ca un sfat de investiții. Nimic din cele menționate în acest articol nu constituie un tip de solicitare, recomandare, ofertă sau aprobare pentru cumpărarea și vânzarea oricărui activ criptografic. Tranzacționarea pe orice piață financiară sau active digitale implică risc și poate duce la pierderea de fonduri. Înainte de a investi banii, trebuie să efectuați întotdeauna cercetări amănunțite.

Echipa Tradesilvania