Ce este Mimblewimble?

Mimblewimble (MW) este un concept de Blockchain care folosește un mod inedit de structurare și stocare a tranzacțiilor. Este o implementare nouă a unui blockchain Proof of Work (PoW) care permite creșterea privacy și o mai bună scalabilitate a...

Ce este Mimblewimble?

Mimblewimble (MW) este un concept de  Blockchain care folosește un mod inedit de structurare și stocare a tranzacțiilor. Este o implementare nouă a unui blockchain Proof of Work (PoW) care permite creșterea privacy și o mai bună scalabilitate a rețelei.

Designul Mimblewimble a fost introdus la mijlocul anului 2016 de Tom Elvis Jedusor. Deși a reușit să se încadreze în elementele  de bază, primul document Mimblewimble a lăsat deschise câteva întrebări. Acest lucru l-a determinat pe cercetătorul Blockstream Andrew Poelstra să iniţieze studii și să perfecţioneze proiectul inițial. În  scurt timp,  Andrew Poelstra a publicat lucrarea « Mimblewimble » , care a văzut lumina tiparului  în luna octombrie 2016).

Mimblewimble modifică modelul tradițional al tranzacțiilor Blockchain. El permite ca un blockchain să aibă un istoric mai compact, care este mai ușor și mai rapid de descărcat, sincronizat și verificat.

Blockchainul Mimblewimble elimină sistemul de scripturi Bitcoin, adică lista de instrucțiuni ce definește structura tranzacțiilor. Înlăturarea scriptului a permis ca blockurile  Mimblewimble să fie superioare în privința cotei de privacy- adresele nu pot fi identificate deloc dar și de scalabilitate- datele blockchain sunt mai mici.

Așadar, o altă diferență-cheie între Bitcoin și Mimblewimble este dimensiunea relativă a datelor ale blockurilor lor - care este legată de caracteristica de mai sus. Prin eliminarea datelor de tranzacții inutile, Mimblewimble necesită mai puține resurse de calcul, ceea ce înseamnă timp mai puțin și mai puțină putere consumată, ceea ce în lumea critptomonedelor poate face diferența.

Într-un blockchain Mimblewimble, nu există adrese identificabile sau reutilizabile, ceea ce înseamnă că toate tranzacțiile arată ca date aleatorii către un străin. Datele tranzacției sunt vizibile numai pentru participanții respectivi.

Deci, un block Mimblewimble arată mai repede ca o tranzacție mare decât ca o combinație de mai multe. Aceasta înseamnă că blockurile pot fi verificate și confirmate, dar nu sunt oferite detalii despre fiecare tranzacție. Nu există nicio modalitate de a conecta intrările individuale cu ieșirile respective.

De atunci, numeroşi cercetători și dezvoltatori au studiat şi cercetat posibilitățile protocolului Mimblewimble. Unii consideră că implementarea lui pe Bitcoin ar fi destul de dificilă, deși ar fi posibilă din punct de vedere tehnic. Andrew Poelstra și alți cercetători şi programatori, dezvoltatori cred că Mimblewimble poate să perfecţioneze rețeaua Bitcoin, devenind o soluție secundară.

Tradesilvania.com a analizat diferențele dintre Bitcoin și Mimblewimble.Astfel,  Blockchain Bitcoin menține datele fiecărei tranzacții de la blockul inițial (genesis block), deci poți să descarci și să-ți verifici istoricul public - tranzacție prin tranzacție. Dacă folosești Blockchainul Mimblewimble îți vei păstra doar informațiile esențiale – beneficiind, așadar de mai multă confidențialitate. Validatorii monitorizează pentru ca nicio activitate neobișnuită, cum ar fi cheltuielile duble nu va perturba tranzacția, oferind informarea corectă, netrunchiată despre cantitatea de monede aflate în circulație.

Echipa Tradesilvania

Nu uita! Azi poti cumpara peste 16 monede digitale pe platforma de exchange Tradesilvania.

Tradesilvania este reseller oficial Ledger in Romania. Poti cumpara Ledger Nano S