Ce inseamna fiscalitatea in ecosistemul crypto

Ce inseamna fiscalitatea in ecosistemul crypto

Investitorii interesati de criptomonede si active digitale au obligatia sa declare veniturile obtinute din bunurile virtuale si sa plateasca taxe in concordanta cu legea in vigoare.

Privind fiscalizarea in domeniul criptomonedelor, exista o diferenta intre regimul fiscal aplicat persoanelor fizice si cel aplicat persoanelor juridice. In ceea ce priveste regimul pentru persoanele juridice, tranzactiile cu criptomonede urmeaza regimul altor operatiuni fiscalizate desfasurate in acest caz. De aceea, tranzactiile cu active digitale trebuie inregistrate ca atare in contabilitate si se vor impozita corespunzator.

In cazul persoanelor fizice, veniturile din tranzactiile cu crypto prezinta un impozit de 10%. De retinut faptul ca veniturile pe tranzactii de pana la 200 RON nu se impoziteaza, cu conditia ca veniturile din crypto sa nu depaseasca suma de 600 RON intr-un an.

Veniturile din tranzactii crypto sunt corelate cu toate celelalte venituri extrasalariale, cum sunt chiriile sau dividendele. In cazul in care veniturile cumulate din crypto depasesc echivalentul a 12 salarii minime pe economie, persoana fizica are obligatia de a plati si contributia pentru asigurari sociale de sanatate. De precizat faptul ca, in acest caz, se tine cont de salariul minim in plata la data depunerii Declaratiei Unice.

In cazul tranzactiilor crypto exista intrebarea daca profitul trebuie impozitat chiar si in cazul in care sumele nu au fost retrase din platforma de tranzactionare. In general, este acceptat ca in momentul realizarii tranzactiei crypto venitul din criptomonede este impozitabil, indiferent daca suma ramane in aplicatie sau se tranzactioneaza mai departe, in cadrul aceleiasi platforme. In acest caz, motivatia ca profitul generat nu a fost retras din platforma este invalida si procesul ar putea fi interpretat drept infractiune.

Aflati mai multe despre fiscalitatea in spatiul crypto in cadrul emisiunii Crypto Club, realizata de Ziarul Financiar, in parteneriat cu platforma premium de tranzactii Tradesilvania.com: