Cum putem gestiona pierderile?

Cum putem gestiona pierderile?

Pentru multi, atunci cand aud cuvantul Bitcoin unul dintre lucrurile la care se gandesc este “risc”. Unul dintre motive ar fi ca valoarea monedei a fost extrem de volatila de-a lungul anilor.

Volatilitatea ridicata face din Bitcoin o oportunitate dar o data cu aceasta vine si un risc semnificativ.

Volatilitate estimata in ultumele 30 de zile: 3.41%

Bitcoin Volatilitate

Daca urmarim graficul de mai sus putem observa ca deviatia standard a valorii zilnice a monedei Bitcoin a fost de peste 15% in ultimii 8 ani. In contrast cu volatilitatea monedelor fiat care este de aproximativ 0.5%-1.0% iar a aurului este de aproximativ 1.2%.

Analizeaza riscul prin intermediul Var

VaR sau valoarea la risc (Value-at-Risk) este un indicator statistic folosit cu precadere in industria fondurilor de investitii, cu ajutorul caruia se poate calcula pierderea maxima pe care o poate inregistra valoarea unei unitati de fond (VUAN) intr-un interval de timp si cu o anumita probabilitate, in conditii normale de piata. (Sursa aaf.ro)

Mai precis, cu ajutorul indicatorului VaR se poate determina atat posibilitatea de aparitie a pierderii, precum si probabilitatea aparitiei acesteia.

Sa presupunem urmatoarele exemple:

  1. O moneda are un indicator VaR de 10%. Astfel, daca tu vei face o investitie de 100 RON in aceasta moneda, exista o probabilitate de 95% ca pierderea pe care o poti inregistra pe parcursul unui an sa nu depaseasca 10 RON. Astfel la final vei putea sa ramai cu cel putin 90 RON din cei 100 RON investiti initial.
  2. O moneda are un indicator VaR de 25%. In acest caz exista o probabilitate de 95% ca pierderea maxima pe care o poti inregistra intr-un an sa nu depaseasca 25 RON, astfel spus, sa ramai cu cel putin 75 RON din cei 100 RON investiti initial.

Exista trei metode principale pe care le puteti utiliza pentru a calcula valoarea VaR a Bitcoin:

  1. calcul istoric
  2. calculul variantei-covariantei
  3. simularea Monte Carlo

In articolele urmatoare despre acest subiect vom incerca sa descriem fiecare din cele 3 metode enumerate mai sus. VaR este o metoda buna pentru a incepe sa iti faci un calculat legat de gradul de risc a portofoliului tau cripto.

Investeste in mod responsabil

Daca ai inceput sa te gandesti cum ai putea sa gestionezi riscul in investiile in criptomonede atunci esti pe drumul cel bun. Pentru a incepe sa investesti in mod responsabil ca prim pas ar trebui sa urmaresti pretul monedelor si sa incepi sa calculezi valori VaR (Value-at-Risk).