Cum putem gestiona pierderile?

Pentru multi, atunci cand aud cuvantul Bitcoin unul dintre lucrurile la care se gandesc este “risc”. Unul dintre motive ar fi ca valoarea monedei a fost extrem de volatila de-a lungul anilor.

Volatilitatea ridicata face din Bitcoin o oportunitate dar o data cu aceasta vine si un risc semnificativ.

Volatilitate estimata in ultumele 30 de zile: 3.41%

Bitcoin Volatilitate

Daca urmarim graficul de mai sus putem observa ca deviatia standard a valorii zilnice a monedei Bitcoin a fost de peste 15% in ultimii 8 ani. In contrast cu volatilitatea monedelor fiat care este de aproximativ 0.5%-1.0% iar a aurului este de aproximativ 1.2%.

Analizeaza riscul prin intermediul Var

VaR sau valoarea la risc (Value-at-Risk) este un indicator statistic folosit cu precadere in industria fondurilor de investitii, cu ajutorul caruia se poate calcula pierderea maxima pe care o poate inregistra valoarea unei unitati de fond (VUAN) intr-un interval de timp si cu o anumita probabilitate, in conditii normale de piata. (Sursa aaf.ro)

Mai precis, cu ajutorul indicatorului VaR se poate determina atat posibilitatea de aparitie a pierderii, precum si probabilitatea aparitiei acesteia.

Sa presupunem urmatoarele exemple:

  1. O moneda are un indicator VaR de 10%. Astfel, daca tu vei face o investitie de 100 RON in aceasta moneda, exista o probabilitate de 95% ca pierderea pe care o poti inregistra pe parcursul unui an sa nu depaseasca 10 RON. Astfel la final vei putea sa ramai cu cel putin 90 RON din cei 100 RON investiti initial.
  2. O moneda are un indicator VaR de 25%. In acest caz exista o probabilitate de 95% ca pierderea maxima pe care o poti inregistra intr-un an sa nu depaseasca 25 RON, astfel spus, sa ramai cu cel putin 75 RON din cei 100 RON investiti initial.

Exista trei metode principale pe care le puteti utiliza pentru a calcula valoarea VaR a Bitcoin:

  1. calcul istoric
  2. calculul variantei-covariantei
  3. simularea Monte Carlo

In articolele urmatoare despre acest subiect vom incerca sa descriem fiecare din cele 3 metode enumerate mai sus. VaR este o metoda buna pentru a incepe sa iti faci un calculat legat de gradul de risc a portofoliului tau cripto.

Investeste in mod responsabil

Daca ai inceput sa te gandesti cum ai putea sa gestionezi riscul in investiile in criptomonede atunci esti pe drumul cel bun. Pentru a incepe sa investesti in mod responsabil ca prim pas ar trebui sa urmaresti pretul monedelor si sa incepi sa calculezi valori VaR (Value-at-Risk).