CUM SA STOCHEZI CRIPTOMONEDELE

Criptomonedele pot fi atractive din mai multe puncte de vedere, insa lejeritatea cu care le poti pierde daca nu stii sa le stochezi, nu este unul dintre ele. Odata obtinute, criptomonedele trebuie stocate intr-un loc sigur. In caz contrar, sistemul decentralizat pe care au fost construite poate reprezenta o piedica, deoarece nu exista nicio instutie care sa asigure recuperarea lor sau sa identifice traseul posibilelor tentative de frauda.

Din fericire, nu este nevoie sa stai cu ochii permanent pe ele, caci exista portofelele cripto pentru stocare. Un portofel cripto este un program software sau un dispozitiv hardware care stocheaza cheia publica si cheia privata dintr-o tranzactie, monitorizeaza soldul de criptomonede disponibil si interactioneaza cu blocurile din blockchain cu care este conectat, trimitand si primind monedele digitale in momentul tranzactiei.

Exista mai multe distinctii intre portofelele cripto disponibile, insa diferenta esentiala este intre portofelele “reci” (cold wallets) si cele “calde” (hot wallets)

  • portofelele hot - sunt conectate la internet si pot fi accesate in orice moment. Aceastea stocheaza date de pe portofelele cloud, majoritatea portofelelor mobile si tranzactiile
  • portofelele cold - sunt offline, nu sunt conectate la internet si sunt de obicei device-uri de stocare fizice

Majoritatea detinatorilor de criptomonede utilizeaza ambele tipuri de portofele. Cele hot sunt de ajutor in trading-ul activ, frecvent, in timp ce portofelele cold sunt preferate pentru stocarea criptomonedelor pe termen lung.

Exista patru categorii mari de portofele: portofele “de hartie” (paper wallets), cloud, software si hardware.


Portofele de hartie

Acestea sunt incluse in categoria portofelelor cold. Utilizarea acestui tip de portofel sta chiar in numele acestuia: print, hartie. Unii traderi pastreaza uneori o copie fizica printata cu cheia publica si cheia privata detinuta. Alteori, este utilizat un software care sa genereze aceste chei, printate ulterior. Totusi, acest tip de portofel nu este neaparat la indemana, deoarece nu reprezinta cel mai sigur mod de a-ti stoca criptomonedele si procedura poate lua putin timp. Datele inregistrate trebuie incarcate pe un software sau trebuie scanat codul QR de fiecare data cand vrei sa modifici ceva in stocul de monede digitale.

Portofelul de hartie este util atunci cand luam in considerare faptul ca o cheie privata este mai in siguranta pastrata offline decat online, asadar acest tip de portofel este una dintre variantele de stocare des folosite.

Portofel cloud

Atunci cand folosesti un portofel cloud il poti acesa de pe aproape orice device care are conexiune la internet. Acest lucru poate fi un avantaj in ceea ce priveste accesibilitatea, insa riscul de a detine un portofel cloud este mai mare, deoarece cheia privata este pastrata online, ceea ce il face mai expus riscului de a fi hack-uit.

Portofel software

Un portofel software este downloadat si instalat de obicei pe computerul personal sau pe telefonul mobil si ofera un nivel de securitate mai mare, desi intra la categoria protofelelor hot. Exista, desigur, riscul de a fi hack-uit sau infestat cu virusi, deci o scanare periodica este necesara pentru a minimaliza riscul de a pierde datele stocate. Un avantaj al portofelului software este ca poate fi accesat simultan de pe multiple device-uri.

Portofel hardware

Pe primul loc in ceea ce priveste securitatea se afla portofelul hardware. De obicei vine in forma unui device USB si majoritatea portofelelor hardware sunt conectate la mai multe interfete web, suporta mai multe tipuri de criptomonede si pot fi utilizate pentru a incheia plati online. Spre deosebire de celelalte tipuri de portofele cripto, cele hardware nu sunt gratuite.

Totusi, exista platforme care ofera aceste portofelele gratuite. La Tradesilvania ai la dispozitie acest portofel din momentul in care te-ai autentificat. Lasa-ne sa te convingem si acceseaza sectiunea portofel din Functionalitati pe tradesilvania.com