Dictionar criptomonede - termeni blockchain explicati - cuvinte crypto

Dictionar criptomonede - termeni blockchain explicati - cuvinte crypto

Echipa Tradesilvania pregatit o lista cu mici explicatii pentru o parte din termenii utilizati in blockchain, domeniul crypto, in tranzactiile cu criptomonede.

1. Adresa

Cod, combinatie unica de numere si litere corespunzatoare unui portofel, folosita in timpul unei tranzactii. Cunoscuta si drept cheia publica a tranzactiei.

2.  Altcoin

Orice moneda cripto care nu este Bitcoin (alternative coin). Exemple de altcoins sunt Ethereum, Litecoin etc

3. AML

Politica impotriva spalarii banilor (din engl. Anti-Money Laundering) care include o serie de legi pentru a preveni actiunile de spalare a banilor. Ultima versiune a AML este AML5

4.  Bear

Una din miscarile tendurilor pe piata. Se refera la miscarea descendenta a pietei, in care preturile actiunilor incep sa scada

5. Bitcoin

(BTC), Critpomoneda decentralizata care a lansat miscarea cripto. A fost creata in 2009 de o persoana sau un grup de personae anonim, sub pseudonimul Satoshi Nakamoto.

6. Bloc

Parte din memoria digitala in blockchain, care contine o singura inregistrare de date din blockchain. Fiecare bloc este legat de celalalt, iar cand sunt legate unul de altul creeaza un lant ce construieste reteaua blockchain.

7. Blockchain

O retea publica, transparenta pentru toti participantii la tranzactiile cripto, ce functioneaza ca o memorie pentru tranzactii. Fiecare tranzactie efectuata este memorata in retea, deci blockchain functioneaza ca o memorie digitala.

8. Bull

Una din miscarile trendurilor de pe piata. Se refera la miscarea ascendenta a pietei, in care preturile actiunilor incep sa creasca. Este opusul miscarii bear.

9. Cheie privata

Un cod unic format din cifre si litere detinut de utilizatori pentru a efectua tranzactii cu criptomonede intr-o adresa publica. Functioneaza ca o parola pentru portofelul cripto si este intransmisibila.

10. Cheie publica

Vezi “adresa”

11. Contract smart

Tip de contract folosit in tranzactiile descentralizate, fara implicarea unui al treilea agent de mediere precum o instituie financiara. Este un contract de accord privind schimbul de bunuri, servicii sau bani. In sistemul cripto sunt programate sa desfasoare automat actiuni specifice, care pot fi de expediere, primire sau stocare a criptomonedelor.

12. Criptomoneda

Moneda digitala decentralizata, securizata prin criptare, cu ajutorul careia se realizeaza tranzactiile cripto. Cea mai cunoscuta criptomoneda este Bitcoin.

13. dApp

Aplicatie descentralizata (din engl. decentralized application), este o aplicatie care functioneaza pe baza unui software a carei tehnologie functioneaza pe un network public si este manageriat de un grup de oameni, nu doar de o singura organizatie.

14. Descentralizat

(pt. cripto) Sistem care nu functioneaza pe baza unei organizatii sau institutii centrale, ci functioneaza intr-un sistem network pe mai multe computere.

15. Exchange

Un spatiu, de obicei o platforma, pe care traderii pot cumpara sau vinde criptomonede.

16. FIAT

Valuta acceptata de catre un govern sau o institutie bancara ca fiind legala. Banii FIAT nu au valoare propriu-zisa in ceea ce priveste materialul din care sunt produsi, ca metalele pretioase. RON, euro, dolarul sunt cateva exemple de bani FIAT.

17. Fork

O ruptura in blockchain, cauzata de o schimbare in reteaua blockchain de baza, care creeaza doua versiuni ale retelei cu acelasi istoric, ambele fiind valide.

18. KYC

Politica de cunoastere a clientelei (din engl. Know Your Customer), un set de norme si reglementari prin care companiile si institutiile financiare isi identifica clientii printr-un process de legitimare.

19. Minare

Procesul computerizat prin care sunt verificate si validate tranzactiile cripto, adaugand blocuri in blockchain prin rezolvarea unui algoritm matematic de catre mineri. La finalul tranzactiei, minerii sunt reconpensati la randul lor cu criptomonede.

20. Miner

Un computer responsabil de actiunea de minare desfasurata pe un network cripto, bazat pe proof-of-work. Minerii sunt de obicei recompensati in criptomonede la randul lor.

21. Peer-to-peer

Legatura intre doua sau mai multe computere care le permite sa transfere documente, informatii si alte date in acelasi server.

22. Portofel

Spatiu pe care sunt stocate criptmonedele si care permite primirea si expedierea criptomonedelor, fiind protejat cu o cheie privata. Exista mai multe tipuri de portofele, atat fizice cat si software.

23. Portofel fierbinte (hot)

Orice protofel folosit pentru stocarea criptomonedelor care poate fi conectat la internet. Exemple de astfel de portofele sunt portofelele software, desktop, cloud si portofelele mobile.

24. Portofel rece (cold storage)

Orice portofel fizic folosit pentru stocarea monedelor. Aceste portofele nu sunt conectate direct la internet. Cele mai cunoscute tipuri de portofele cold sunt portofelele de hartie si hardware.

25. Proof of stake

Metoda de minare bazata pe tokenurile puse la dispozitie de catre utilizatori pe durata tranzactiei. La finalul tranzactiei, recompensa de criptomonede este dierct proportionala cu numarul de criptomonede pusa in joc. Cu cat mai multe criptomonede detinute, cu atat mai mare sansa de recompensa.

26. Proof of work

Algoritmul original de consens in blockchain, folosit pentru a confirma tranzactii. In PoW, minerii concureaza pentru rezolvarea unui algoritm matematic care va confirma o tranzactie in network. Computerul care reuseste sa rezolve algoritmul este recompensat la randul lui.

27. Satoshi

Cea mai mica unitate Bitcoin. Exista 100 milioane Satoshi intr-un Bitcoin. 2. Pseudonimul creatorului anonim al Bitcoinului (Satoshi Nakamoto)

28. Stablecoin

Categorie de monede a carui scop principal este mentinerea unui pret stabil al criptomonedei si astfel sa reduca volatilitatea pretului.

29. Token

Un tip de activ cripto/bun digital  care reprezinta fie o valoare, un serviciu sau un produs. Token-urile pot fi mijloace de acces la anumite software-uri (token de utilitate), poate fi reprezentarea unui activ fizice (token de securitate) sau poate reprezenta proprietatea partiala intr-o companie (equity token).

30. Tranzactie

Proces prin care se transfera criptomonede si active cripto de la un utilizator la altul, in reteaua blockchain.

31. Whale

Utilizatori sau organizatii care detin un numar mare de criptomonede pe o perioada indelungata de timp, avand puterea de a influenta preturile de pe piata atunci cand cumpara sau vand o activa cripto.

Stii un cuvant nou care crezi ca ar trebui sa fie in dictionarul cripto Tradesilvania ? Te rugam sa ne trimiti un email pe [email protected] si il vom adauga in lista.

Echipa Tradesilvania
Nu uita! Azi poti cumpara peste 16 monede digitale pe platforma de exchange Tradesilvania.Tradesilvania este reseller oficial Ledger in Romania. Poti cumpara Ledger Nano S