Ethereum Staking: Tot ce trebuie sa stii despre generarea de profit prin Ethereum (ETH) 2.0
Ethereum (ETH) este a doua cea mai mare criptomoneda dupa capitalizarea pietei, in spatele criptomonedei Bitcoin. In septembrie 2022, Ethereum a trecut de la un mecanism de consens Proof of Work (PoW) la un mecanism de consens Proof of Stake (PoS), permitand oricui sa genereze venituri pasive prin blocarea de unitati ETH prin procesul de staking Ethereum. In acest articol, discutam despre tot ce inseamna Ethereum staking, de la informatiile fundamentale la securitatea retelei Ethereum.
Ce este Ethereum Staking (ETH Staking)?
Criptomonedele sunt token-uri virtuale care folosesc criptografia pentru a securiza si verifica tranzactiile, precum si pentru a controla generarea de unitati noi. Aceste monede functioneaza independent de bancile centrale sau de guverne.
Criptomonedele utilizeaza diverse mecanisme de consens pentru a securiza reteaua. Protocolul proof of stake (PoS) utilizat de reteaua Ethereum 2.0, in care utilizatorii isi pot bloca criptomonedele pentru a ajuta la validarea tranzactiilor in schimbul recompenselor este unul dintre cele mai populare mecanisme de consens utilizat de mai multe retele blockchain. In cazul PoS, detinatorii de criptomonede isi folosesc activele pentru a valida tranzactiile in retea. Acest lucru se poate face direct dintr-un portofel digital sau pe o platforma care accepta procesul de staking.
O caracteristica distincta a procesului de staking crypto ETH este ca permite detinatorilor de criptomonede sa genereze venituri pasive, drept recompensa pentru participarea la validarea retelei. Un alt avantaj al PoS este ca utilizeaza mult mai putina energie in comparatie cu alte mecanisme de consens precum Proof of Work (PoW) care este utilizat de Bitcoin (BTC).
In plus, procesul de staking Ethereum reduce presiunea de vanzare pe piata, deoarece participantii sunt incurajati sa-si pastreze criptomonedele, ceea ce ajuta la stabilizarea pretului criptomonedei Ethereum.
Protocolul Proof of Stake din reteaua Ethereum (ETH)
PoS Ethereum, cunoscut si ca Ethereum 2.0 sau Eth2, este conceput pentru a imbunatati scalabilitatea, securitatea si sustenabilitatea retelei. In cazul protocolului PoS Ethereum, participantii sunt numiti validatori si li se cere sa detina minimum 32 ETH pentru a participa la validarea retelei.
In aprilie 2023, Ethereum a inregistrat o actualizare semnificativa numita Shanghai. In urma acestui upgrade detinatorii de criptomonede Ethereum pot sa iti retraga pentru prima data fondurile plasate in staking la momentul initierii tranzitiei retelei (in septembrie 2022) la noul mecanism de consens. Actualizarea Shanghai a fost o miscare importanta in tranzitia catre implementarea completa a Ethereum 2.0, deoarece a deblocat ETH depus pe Beacon Chain, permitand validatorilor sa-si retraga fondurile.
De unde provin fondurile generate prin staking ETH
Recompensele din staking ETH provin din fondurile castigate de validatorii responsabili de securitatea si integritatea retelei Ethereum. De fiecare data cand se valideaza cu succes un bloc, validatorul primeste o recompensa din blockchain sub forma de unitati noi de Ethereum. O parte din aceasta recompensa este apoi distribuita intre utilizatorii care si-au blocat ETH in cadrul nodului validator.
Securitatea procesului de staking Ethereum
Staking-ul de ETH este considerat a fi mai sigur decat staking-ul de alte criptomonede. Acest lucru se datoreaza mai multor factori:
Reputatia retelei Ethereum
Ethereum este una dintre cele mai cunoscute criptomonede de pe piata. Reteaua Ethereum functioneaza din 2015, si-a stabilit o reputatie puternica pentru securitatea sa si are o capitalizare de piata de 230 miliarde USD, o capitalizare care depaseste valoarea unor giganti financiari precum Wells Fargo si Morgan Stanley.
Comunitate activa Ethereum
Ethereum are o comunitate mare dezvoltatori si utilizatori care lucreaza in mod constant pentru a imbunatati securitatea si performanta retelei Ethereum.
Adoptie globala a criptomonedei Ethereum
Ethereum este folosit de o comunitate globala de investitori si utilizatori, iar reteaua beneficiaza de resurse sporite din partea companiilor care au adoptat solutiile blockchain Ethereum. In plus, aceasta adoptie globala poate spori increderea in reteaua Ethereum si poate ajuta la consolidarea reputatiei ETH in contextul securitatii.
Desi Ethereum staking este, in general, considerat a fi mai sigur decat staking-ul cu alte criptomonede, este totusi important de retinut ca orice investitie implica riscuri. Luati in considerare propria toleranta la risc inainte de a investi in orice criptomoneda sau program de staking criptomonede sau staking ETH!
Ethereum Staking pe platforma Tradesilvania
Adaugarea ETH Staking va fi disponibila in noul serviciu Savings Tradesilvania pregatit de lansare in mai 2023. Urmarim indeaproape procesul de actualizare iar in functie de evolutia retelei ETH, vom stabili exact data de lansare a noului serviciu de savings criptomonede, care va include ETH staking.
Platforma Premium de tranzactionare Tradesilvania iti ofera acces la 66 de criptomonede pentru tranzactionare ( inclusiv ETH ), un portofel electronic securizat pentru criptomonede si o aplicatie mobila IOS si Android pentru tranzactionare pe telefon, care-ti permite sa accesezi portofoliul de investitii crypto oriunde si oricand.
Intra in contul tau Tradesilvania pentru a tranzactiona ETH sau creeaza un cont de tranzactionare pentru Ethereum si alte 65 de criptomonede.