Mituri despre criptomonede
Orice element nou generază mituri. Dintotdeauna, omenirea a mitizat ceea ce a înțeles mai puțin sau a considerat că era necesar să fie cunoscut de cât mai puțini oameni. Mătasea a valorat greutatea în aur a balotului, fiindcă nimeni nu îi știa secretul, asta până când călugării bizantini au ascuns în toiegele de bambus câteva gogoși de mătase, pe care le-au scos din China și le-au dus la mânăstirea lor. O dată cunoscut viermele de mătase, mătasea s-a răspândit și mai mult, dar i-a scăzut valoarea. Miturile despre criptomonede au apărut în mod natural, așa cum au apărut și miturile despre piatra filosofală sau El Dorado.
1. Criptomonedele sunt de natură pur speculativă
În categoria mituri despre criptomonede, cel legat de natura speculativă a creat cele mai multe controverse. Creșterea criptomonedelor în ultimii ani, i-a determinat pe mulți să le considere instrumente speculative. Însă, dacă o criptomonedă nu este susținută de un activ fizic,în cazul monedei clasice, nu înseamnă că ea are o valoare speculativă. Principalul atuu al criptomonedelor este dat de uriașul potențial transformator al Bitcoin, Ethereum care au fost create pentru a simplifica plățile internaționale și funcționează independent de politica guvernamentală, oferind o opțiune de plată sigură pentru piețele emergente cu valute vulnerabile.
2. Totul se învârte în jurul Bitcoin
Lansată acum un deceniu, în 2009, criptomoneda Bitcoin reprezintă aproape jumătate din întregul plafon al pieței criptomonedelor, ceea ce a inclus acest mit, la loc de cinste în categoria mituri despre criptomonede. Poate că, de la descoperirea focului încoace, nicio altă descoperire nu a atras atenția atât de mult decât criptomoneda. Bitcoin a fost creată ca o monedă descentralizată - adică independentă de supravegherea oricărui guvern- care poate fi utilizată și cheltuită ca o monedă normală și este acceptată de un număr tot mai mare de entități, fie ele companii, retaileri sau persoane fizice. Bitcoin repreinztă un caz de utilizare a tehnologiei de bază blockchain, la fel cum o rețea socială reprezintă doar una dintre posibilitățile de utilizare a rețelei Internet.
XRP, criptomonedă apărută în 2012, afost proiectată având în vedere tranzacțiile monetare internaționale, oferind oportunitatea unor transferuri mai rapide și semnificativ mai ieftine. Acesta a fost deja testat de gigantul transferului de bani internațional MoneyGram.
În plus, există și criptomoneda Ethereum, lansat în 2015, care are drept principală caracteristică „contractele inteligente” încorporate, care permit automatizarea simplă a tranzacțiilor complexe și permit aplicațiilor terților să funcționeze în rețeaua sa.
3. Există un Blockchain unic
Blockchain, este de departe cea mai mare inovație de pe piața digitală, datorată lui Satoshi Nakamoto, numele dat persoanei anonime (sau persoanelor) care a (au) publicat celebra carte albă, Bitcoin: un sistem electronic de numerar peer-to-peer la 31 octombrie 2008. Blockchain se definește ca un registru digital incoruptibil de tranzacții economice, care poate fi programat pentru a înregistra nu doar tranzacții financiare, dar practic orice valoare. Ca un tip de tehnologie și nu o rețea unică, înseamnă că poate fi implementată în mai multe moduri diferite. Unele blockchains sunt complet publice precum bitcoin și sunt deschise pentru oricine intră pe Blockchain, în timp ce altele sunt accesibile doar pentru un grup selectat de utilizatori autorizați și numite rețele private. Acest din urmă grup este folosit de bănci, agenții guvernamentale și altele similare.
Așadar, așa cum există mai multe motoare de căutare pe Internet, așa există mai multe Blockchains.
3. Criptomonedele sunt utilizate doar în scopuri ilegale
Acesta este poate cel mai neinspirat mit dintre toate miturile despre criptomonede. Situația pare comparabilă cu a considera că motorul cu abur este creația diavolului menită să îngroape velierele care navigau în numele creștinilor, fiindcă pe vele erau desenate cruci. Rapoartele au indicat că mai puțin de 1pc din tranzacții bitcoin sunt utilizate pentru activități ilegale. În timp ce scopul inițial al blockchain era de a alimenta criptomoneda Bitcoin, societatea beneficiază în prezent de numărul mare de aplicații accesibile digital pentru toți, de la verificarea proveninenței unor mărfuri rare, până la urmărirea alimentelor contaminate. Tocmai această transparență va ajuta industria în ansamblu și persoanele, în special, să verifice tot ceea ce doresc, întrucât nicio tranzacție memorată în blockchain nu se poate supraedita. Orice intrare în blockchain a unui hacker este imposibil să nu fie observată de vreun utilizator, fiindcă informația se păstrează în fiecare computer (nod) al rețelei Blockchain.
5.Criptomonedele sunt un traseu rapid către îmbogățire
Aurul, petrolul, diamantele, la vremea lor au înregistrat veritabile ”goane”, trasee rapide către îmbogățire. Așa se întâmplă cu orice activitate de pionierat și criptomonedele nu fac excepție. Cu siguranță este o clasă de active interesantă, iar tehnologia are potențialul de a evolua și a se transforma mult mai rapid decât internetul, dar, pentru toate clasele de active, este important să existe cunoștințele necesare înainte de a investi, mai degrabă decât să se speculeze asupra prețului.
6. Criptomoneda va distruge moneda clasică sau va dispărea
Omenirea a crezut tot timpul în mitul sfârșitului lumii sau în mitul începutului de mileniu. Evident că mulți cred că piața digitală absoarbe tot ceea ce oferă forță criptomonedei, iar moneda ar putea dispărea, după cum și criptomoneda ar putea dispărea dacă lumea se opune. Niciuna din aceste aserțiuni nu este adevărată și nu poate fi susținută cu argumente solide. Chiar dacă avem mașini hybrid, asta nu înseamnă că nu mai există locomotive cu abur, după cum nici Marea Criză din 1929 sau din 2009 nu au însemnat dispariția economiei mondiale. Criptomoneda poate coexista cu monedele clasice. Opțiunea pentru criptomonedă este una mai ușoară, există siguranța operațiunilor, se reduce timpul petrecut la bancă. Pe o piață concurențială, cuvântul de ordine este dreptul de a alege.
Echipa Tradesilvania
Poti evita capcanele tranzactiilor cu criptomonede si Bitcoin pe exchange-ul Tradesilvania.
Pastreaza criptomonedere in siguranta cu un Ledger Nano S de la magazinul Tradesilvania.