Partajarea descentralizată a fișierelor, explicată – 02-12-2020

Partajarea descentralizată a fișierelor, explicată

1.       Ce este o partajare de date descentralizată?

Partajarea de date descentralizată reprezintă modul de stocare a unor fișiere în mai multe noduri din rețea și nu într-un singur server centralizat.

Datele și fișierele de pe internet comunică unele cu celelalte prin intermediul unui protocol, denumit Hypertext Transfer Protocol, sau HTTP, care primește informații de la multiple servere centralizate. În momentul în care conținutul de trimis este prea mare, acesta utilizează prea multă lățime de bandă, iar dacă serverul centralizat cedează, chiar dacă site-ul continuă să existe, informațiile din cadrul acestuia vor fi incomplete. Totodată, centralizarea facilitează cenzura.

Descentralizarea a apărut din dorința de a soluționa unele dintre aceste probleme, iar cea mai cunoscută variantă de către publicul general este cea a torrentelor, care pot distribui fișiere foarte mari. Un neajuns al acestei variante este acela că nodurile sunt operate de către voluntari, care își pot opri furnizarea serviciilor în orice moment.

Utilizarea tehnologiei blockchain este o modalitate prin care se pot crea rețele de distribuție descentralizate solide, unde participanții sunt stimulați printr-un sistem de recompense în tokeni, ceea ce garantează faptul că vor exista mereu noduri care să furnizeze servicii rețelei.

2.       Cum funcționează partajarea de date descentralizată ?

Utilizarea serverelor centralizate pentru partajarea fișierelor și datelor este cunoscută sub numele de model client-server. Mai simplu spus, utilizatorul (clientul) solicită conținutul dorit printr-o căutare într-un URL, după care primește răspunsul, livrat de un server prin intermediul HTTP.

Pe de altă parte, partajarea datelor prin sistem descentralizat utilizează un model diferit, numit peer-to-peer. Dacă în modelul client-server URL-ul duce la o adresă IP a unui site, unde este stocată informația, în modelul peer-to-peer fișierele sunt stocate în mai multe noduri de-a lungul unei rețele. Fiecărui fișier îi este alocat un hash criptografic unic, iar solicitarea utilizatorului pentru o anumită informație generează o potrivire perfectă a rezultatului cu hash-ul sau hash-urile unice.

3.       Care sunt beneficiile partajării descentralizate?

Utilizarea hash-urilor distribuite în multiple noduri face ca tot conținutul să fie de nemodificat și totodată disponibil în permanență. Totodată, o altă diferență este aceea că, atunci când pică un nod, celelalte sunt instantaneu capabile să livreze un duplicat.

Un alt beneficiu este viteza crescută în bandă, deoarece fișierele sunt distribuite pe mai multe canale. Totodată apare rezistența la cenzură. Dacă în cazul modelului centralizat guvernul poate interveni și cenzura un anumit site prin simpla blocare a adresei IP a site-ului respectiv, în sistemul descentralizat, toate datele stocate în rețea sunt criptate și astfel conținutul lor nu poate fi accesat pentru a fi blocat. Datorită acestor beneficii și a multor altora, o rețea de partajare descentralizată bazată pe blockchain va susține evoluția internetului către Web 3.0.

4.       Exemple de protocoale pentru partajare descentralizată de fișiere

Unul dintre furnizorii de servicii de partajare este BitTorrent, un protocol pentru partajare peer-to-peer creat în 2001 și achiziționat ulterior de Tron, în 2018. În 2019 a fost lansat BTFS, sau BitTorrent File System, care abordează două probleme din sectorul stocării de date descentralizate. Primul aspect este cel al introducerii stimulentelor pentru utilizatori, ce primesc recompense în tokeni pentru contribuția adusă, iar cel de-al doilea aspect este faptul că furnizează o soluție de stocare descentralizată pentru aplicațiile descentralizate, ce operează într-o rețea blockchain.

Un al doilea furnizor de asemenea servicii este proiectul InterPlanetary File System, sau IPFS, al cărui scop este același ca al BTFS. IPFS a fost lansat în 2015, ca protocol pentru partajare peer-to-peer. Protocol Labs au dezvoltat de asemenea și Filecoin, un layer blockchain pentru IPFS.