Procesul electoral poate fi mai sigur prin implementarea tehnologiei Blockchain?

Procesul electoral poate fi mai sigur prin implementarea tehnologiei Blockchain?

Mark Twain a afirmat că ”dacă votul nostru ar conta, nimeni nu ne-ar mai lăsa să votăm”. Evident, teribilismul marelui scriitor trebuie citat în contextul în care acesta a trăit și a creat, dar anumite tendințe existau și atunci, iar votul universal nu exista.

Votul este esența democrației, însă, tentația puterii este mare, chiar și în cele mai avansate sisteme democratice, de aceea, proceul electoral poate fi supus tentativelor de falsificare, mai subtil decât în dictaturi, dar și mai greu de detectat. Într-o democrație, falsul electoral se realizează fie prin falsificzrea documentelor, vot multiplu, turism electoral, mită electorală etc.

Tehnologia Blockchain poate să confere siguranță, eficiență și transparență. Există deja tradiția scanării cărții de identitate în România, iar în SUA, se votează cu ajutorul unor cartele magnetice.

Prin Blockchain, s-ar putea realiza o interfață eficientă în timp real. O dată introduse datele de identificare,  poate fi verificată instantaneu starea respectivei cărți de identitate, dacă titularul a votat sau nu.

În plus, investiția este minimă. Fiecare autoritate electorală poate avea computere, internet și o conexiune securizată de serviciile de telecomunicații speciale, în care să se poată vedea situația folosirii sau nu a unei cărți de identitate.

Eventualitatea introducerii cărților de identitate cu cip va facilita și mai ușor o eventuală abordare a introducerii votului securizat prin Tehnologia Blockchain.

O mare problemă, o constituie  votul în Diaspora. Un sistem de vot bazat pe tehnologia Blockchain, poate arăta în timp real gradul de ocupare a unei secții de votare sau alteia, iar votanții să se poată muta la o secție apropiată unde afluența nu este așa de mare.

Totodată, votul cu urna mobilă ar putea fi optimizat încât să fie înlăturată orice suspiciune de fraudă. Spitalele au evidența celor internați, de aceea, dacă se implementează votul prin Blockchain, nimeni nu poate să falsifice votul, dacă este înregistrată în sistem cartea de identitate.

Introducerea votului bazat pe Blockchain ar ajuta votul celor care sunt departe de zona în care își au reședința. Votul lor, exprimat oriunde, în condiții legale, ar fi contabilizat exact în zona unde votantul își are reședința. Practic, votând prin Blockchain, vei putea să votezi electronic, pe o tabletă, căutând lista pe care o dorești. Ar dispărea practic, comisia de numărare a voturilor, interminabilele procese verbale și implict suspiciunile de fraudă electorală.

Echipa Tradesilvania


Tradesilvania este excahnge acreditat pentru tranzacțiile cu criptomonede, respectând standardele ISO.

Poti evita capcanele tranzactiilor cu criptomonede si Bitcoin pe exchange-ul Tradesilvania.
Pastreaza criptomonedere in siguranta cu un Ledger Nano S  de la magazinul Tradesilvania.